Inchide

Totul despre Jocurile Olimpice – istoric, semnificaţia cercurilor, torţa olimpică, participarea României la JO

Adaugat: aprilie 30, 2020
Actualizat: aprilie 30, 2020
Tipster: Dumitru C
Categorii: Articole
0 comentarii

Cea mai importantă competiţie a sportului mondial, Jocurile Olimpice, se desfăşoară din 1896, însă originile sale sunt de peste două milenii şi jumătate.

Jocurile Olimpice antice

Jocurile Olimpice antice, denumite originar Jocuri olimpice (Olympiakoi Agones), au constat dintr-o serie de competiții atletice care aveau loc pe o arenă între diferite orașe ale Greciei Antice. Acestea au început în anul 776 î.Hr. în Olympia, Grecia, și s-au serbat până în anul 393, când au fost desființate de împăratul roman Teodosiu I.

Unele surse consideră anul 884 î.Hr. ca dată probabilă a primelor Jocuri Olimpice. Totuși, pentru istorici, începând cu anul 776 î.Hr. există o cronologie exactă a jocurilor.

Jocurile se desfășurau la fiecare patru ani, vara, în zilele sărbătorilor lui Zeus, în nord-vestul Peloponesului, în câmpia Olympia. Participau doar bărbații de origine greacă, în timp ce femeilor nu le era permisă prezența nici ca spectatoare. De asemenea, doar cetățenii liberi erau admiși, sclavii fiind excluși.

Click pe BUTON si in cateva minute te vei alatura miilor de pariori care au ales BETANO

BONUS: 100% pana la 500 RON

Organizarea jocurilor, judecarea rezultatelor și decernarea premiilor se făceau de către magistrați numiți Helladonike. Jocurile durau cinci zile și începeau cu o procesiune solemnă și cu jertfe, cu defilarea concurenților și jurământul olimpic. În ziua a doua avea loc întrecerea tinerilor de 18-20 ani, urmate în ziua a treia de întreceri de alergare, lupte, pugilat și pancrațiu. Cea mai disputată probă, cea de pentatlon, avea loc în ziua a patra, urmată de întrecerile „hoplitodorilor” (oameni înarmați), alergările de care și călăria.

De-a lungul timpului, ordinea întrecerilor s-a modificat de nenumărate ori. În ziua a cincea erau premiați învingătorii (Olimpionike, învingător la Olimpia), care primeau o cunună din ramuri de măslin sălbatic. Cei care își mențineau titlul de campion la mai multe ediții succesive sau erau câștigători a mai multor jocuri care se desfășurau pe teritoriul Greciei se numeau periodonikes.

Jocurile Olimpice antice

Jocurile Olimpice au fost cele mai vechi dintre cele patru evenimente atletice naționale care făceau parte din jocurile periodos, sau de „circuit”. Celelalte trei au fost: Jocurile Pytice din Delphi, Jocurile Istmice din Corint și Jocurile din Nemeea.

O deosebire importantă dintre Jocurile grecești și cele moderne este că toate evenimentele atletice, indiferent de gradul de importanță, erau organizate sub patronajul unei divinități. La Delphi era onorat zeul Apollo, iar în Corint și Nemeea zeul Poseidon. Se credea că zeii le dau atleților forța fizică și abilitatea necesară pentru a putea participa cu succes la Jocuri.

Exista și o competiție mai brutală, numită pankraion, în care era permisă strângerea de gât, dar era interzisă mușcarea, scoaterea ochilor sau ruperea degetelor.

În timpul jocurilor olimpice încetau orice conflicte politice și militare dintre cetățile grecești, instituindu-se așa-zisa „pace olimpică”. Intervalul dintre două ediții se numea „olimpiadă”.

Click pe BUTON si in cateva minute te vei alatura miilor de pariori care au ales NETBET

BONUS: 100% pana la 500 RON

În anul 776 î.Hr. a fost consemnat în Olimpia numele câștigătorului primei curse pe stadion, bucătarul Koroibos din Elis, și se presupune că acest an marchează începutul Jocurilor Olimpice. Tradiția spune că, începând cu anul 720 î.Hr, atleții concurau dezbrăcați.

Ultima ediție a jocurilor a avut loc în anul 392, fiind interzise doi ani mai târziu printr-un edict al împăratului roman Teodosiu I, din prejudecată religioasă (acesta era creștin, iar membrilor acestui cult le repugnau toate tradițiile legate de religiile păgâne).

Timp de 12 secole, Jocurile Olimpice antice s-au desfășurat neîntrerupt o dată la patru ani. Au avut loc 293 de ediții. În anul 426, Teodosiu al II-lea a ordonat distrugerea edificiilor din Olimpia.

Jocurile Olimpice de vară

Jocurile Olimpice de vară se desfășoară odată la patru ani, iar evenimentul este organizat de Comitetul Internațional Olimpic (CIO). Primele Jocuri Olimpice moderne s-au desfășurat la Atena, în 1896. Începând cu anul 1904, medaliile sunt acordate pentru fiecare eveniment sportiv cu aur pentru locul 1, argint pentru locul 2 și bronz pentru locul 3.

Lista JO de vară

 

Sporturile olimpice

43 de sporturi diferite, care acoperă 56 de discipline sportive, au făcut parte din programul olimpic. Programul JO din 2000, 2004 și 2008 a inclus 28 de sporturi, iar pentru Jocurile Olimpice din 2012 baseball-ul și softball-ul au fost eliminate, reducând programul olimpic la 26 de sporturi. JO de la Rio, din 2016, a cuprins din nou 28 de sporturi.

Jocurile Olimpice de iarnă

Jocurile Olimpice de iarnă au debutat în 1924, la Chamonix, în Franţa. Până în 1992, jocurile s-au desfășurat în aceiași ani ca și Jocurile Olimpice de vară. Din 1994, ele au loc tot la patru ani, dar decalate cu doi ani față de cele de vară.

Lista JO de iarnă

 

Cercurile olimpice

Multă vreme s-a crezut că cele cinci cercuri olimpice (albastru, galben, negru, verde și roșu) simbolizează cele cinci continente (America, Europa, Asia, Africa și Oceania). Se considera că ambele continente Americane reprezintă un singur cerc, iar Antarctica nu era luată în calcul.

Jocurile moderne olimpice se datorează eforturilor lui Pierre de Coubertin (1863-1937), francezul care a reînviat tradiția Jocurilor Olimpice. Pierre de Coubertin ar fi fost inspirat în alegerea acestei embleme de către psihiatrul Carl Jung. Acesta din urmă considera cercul sau inelul ca fiind o expresie a continuităţii fiinţei umane.

Alte voci afirmă că francezul Coubertin a ales cercurile inspirat de coronițele de dafin, măslin sau stejar pe care le primeau sportivii câștigători în perioada antică.

O altă ipoteză vehiculată este aceea că alegerea celor șase culori (inclusiv fundalul alb) s-a făcut ținându-se cont de culorile steagurilor tuturor națiunilor, întrucât cel puțin o culoare dintre cele șase se regăsește pe steagul fiecărei țări. Cu toate acestea, Coubertin nu a specificat niciodată în mod oficial ce reprezintă cele șase culori alese.

Flacăra olimpică

Flacăra olimpică reprezintă unul dintre cele mai puternice simboluri ale Jocurilor Olimpice încă din antichitate. Pentru vechii greci, focul avea conotaţii divine, crezându-se că acesta a fost furat de la zei de către Prometeu. Din acest motiv, focul era mereu prezent în sanctuarele din Olympia.

În perioada Jocurilor Olimpice, care erau organizate în cinstea lui Zeus, focuri suplimentare erau aprinse în templul său şi în cel al soţiei sale, Hera.

Click pe BUTON si in cateva minute te vei alatura miilor de pariori care au ales SUPERBET

BONUS: pana la 500 RON

În epoca modernă, tradiţia flăcării olimpice a revenit cu ocazia Jocurilor din 1928, găzduite de Amsterdam, atunci când un angajat al Regiei de Electricitate locale a aprins o flacără simbolică în vârful Turnului Maratonului de pe Stadionul Olimpic, într-un cazan creat special de Jan Wils. Deşi nu venise din Grecia, aşa cum se întâmplă astăzi, a fost privită ca un simbol al purităţii şi aspiraţiei către perfecţiune.

Opt ani mai târziu, Carl Diem, preşedintele Comitetului de Organizare al Jocurilor de la Berlin, a lansat ideea unei torţe, care să transporte flacăra olimpică din Grecia până în capitala Germaniei, prin intermediul unei ştafete. Ideea a fost bine primită, iar prima torţă a fost aprinsă în Olympia, pe locul unde ar fi fost amplasat templul zeiţei Hera, cu ajutorul unor oglinzi concepute de compania germană Zeiss.

Prima torţă olimpică a călătorit timp de 12 zile şi 11 nopţi, pe o distanţă de 3.187 de kilometri, cu ajutorul a peste 3.300 de persoane, urmând traseul Olympia – Atena – Salonic – Sofia – Belgrad – Budapesta – Viena – Praga – Dresda – Berlin. Conducerea nazistă a profitat la maximum de eveniment, pe care l-a acoperit folosind cele mai recente invenţii din tehnologie în scop propagandistic, sub supravegherea celebrului Josef Goebbels. Mai târziu, imaginile filmate de regizoarea Leni Riefenstahl au fost folosite în filmul Olympia (1938), care a prezentat într-un mod cu totul revoluţionar sportul.

Creată iniţial cu scopul de a fi transportată doar de alergători, torţa olimpică a evoluat, la fel ca şi Jocurile, de-a lungul timpului, fiind „plimbată” cu vaporul şi avionul sau, aşa cum s-a întâmplat în 1976, transmisă de la Atena în Canada printr-un sistem special cu raze laser.

Internaţionalizarea competiţiei, care s-a globalizat odată cu trecerea anilor, a adus mai mulţi alergători, mai mulţi spectatori şi distanţe mai mari parcurse, apogeul fiind atins în 2004, când flacăra olimpică a traversat toate cele şapte continente, înainte de a reveni în Olympia.

Click pe BUTON si in cateva minute te vei alatura miilor de pariori care au ales Fortuna

BONUS: pana la 500 RON

Cei mai titraţi sportivi din istoria Jocurilor Olimpice

Fostul înotător american Michael Phelps este sportivul cel mai titrat din istoria JO, cu 28 de medalii, dintre care 23 de aur. Cele mai multe medalii din istoria JO de iarnă le are norvegianca Marit Bjorgen (schi fond), 15, dintre care opt de aur.

Lista celor mai titraţi 30 de sportivi din istoria JO

România la Jocurile Olimpice

Prima participare a României la Jocurile Olimpice a fost în anul 1900, în timp ce Comitetul Olimpic și Sportiv Român a fost înființat în 1914.

Începând cu anul 1924, România a participat la Jocurile Olimpice cu o echipă completă. De atunci a lipsit doar la două ediții ale Jocurilor Olimpice de vară (Los Angeles 1932 și Londra 1948) și la o ediție a Jocurilor Olimpice de iarnă (Squaw Valley 1960).

La JO de la Los Angeles, din 1984, România a fost singura țară din blocul comunist care nu a participat la boicotul inițiat de URSS. A fost şi cea mai bună ediţie din istoria participărilor noastre. România s-a clasat pe locul 2 pe naţiuni, după SUA, cu 53 de medalii, dintre care 20 de aur, 16 de argint şi 17 de bronz.

Clasament pe medalii JO din 1984

 

Sportivii români au câștigat un total de 306 de medalii la Jocurile de vară, iar cele mai multe dintre ele au fost obținute la gimnastică. La acestea se adaugă şi medalia de bronz obţinută la bob, în 1968, la Grenoble, singura din istorie la JO de iarnă.

Medalii pe sporturi

Nadia Comăneci, Elisabeta Lipă şi Georgeta Damian sunt cele mai titrate sportive din istoria României la Jocurile Olimpice, fiecare cu câte cinci medalii de aur.

Nadia Comaneci la Jocurile Olimpice de la Montreal

Sportivi români cu cel puţin două medalii de aur la JO

 

Palmaresul României la fiecare ediţie a Jocurilor Olimpice

 

Parerile, comentariile si discutiile despre acest meci.

Lasa mai jos si tu un pont (pronostic) despre acest meci sau orice alt lucru care crezi ca meritaaflat despre meciul vs

 

Licenta

Site licentiat ONJN prin decizia nr.859/28.04.2016. Pariurile NU constituie o sursa sigura de castig, ci o forma de entertainment. Siteul pontul-zilei.com se adreseaza EXCLUSIV persoanelor peste 18 ani. Daca nu ai inca 18 ani, te rugam sa parasaesti acest site. Daca simti ca pierzi controlul in ceea ce priveste pariurile sau jocurile de noroc, adreseaza-te site-urilor specializate pentru asistenta.

 

+ Licenta

Site licentiat ONJN prin decizia nr.859/28.04.2016. Pariurile NU constituie o sursa sigura de castig, ci o forma de entertainment. Siteul pontul-zilei.com se adreseaza EXCLUSIV persoanelor peste 18 ani. Daca nu ai inca 18 ani, te rugam sa parasaesti acest site. Daca simti ca pierzi controlul in ceea ce priveste pariurile sau jocurile de noroc, adreseaza-te site-urilor specializate pentru asistentax.

 

 

Alatura-te gropului nostru de Facebook

 

Inscrie-te Acum

 

 

invarte ruleta si castiga

Completeaza campurile de mai jos, invarte ruleta si vei primi pe mail premiul.

invarte ruleta si castiga

Completeaza campurile de mai jos, invarte ruleta si vei primi pe mail premiul.

Ponturile Zilei

Ponturi Nurnberg-Karlsruher 23-octombrie-2020 2 Bundesliga
23.10.2020 19:30

Ponturi Lyngby-Odense 23-octombrie-2020 Superliga
23.10.2020 20:00

Ponturi Empoli FC-AC Pisa 1909 23-octombrie-2020 Serie B
23.10.2020 22:00

Biletele Zilei

Biletul zilei fotbal COTA MARE – Vineri 23 Octombrie – Cota 179 – Castig potential 5.535 RON

Biletul zilei MRS – Joi 22 Octombrie – Cota 2.37 – Castig potential 451 RON

Biletul zilei tenis ERC – Joi 22 Octombrie 2020 – Cota 2.06 – Castig potential 616 RON