Inchide

Totul despre badminton – regulamentul sportului aflat la Jocurile Olimpice din 1992

Adaugat: aprilie 13, 2020
Actualizat: aprilie 13, 2020
Tipster: Dumitru C
Categorii: Articole
0 comentarii

Badmintonul este un sport in care doi jucatori sau doua perechi de jucatori evolueaza plasandu-se fiecare de cate o parte a unui fileu. Cei doi jucatori sau doua perechi castiga puncte lovind un fluturas cu racheta, astfel incat acesta sa treaca peste fileu si sa aterizeze in terenul advers.

Terenul de joc

Terenul de joc este dreptunghiular. Latura lunga masoara 13,40 metri, iar latimea 6,10 metri, la jocul de dublu, sau 5,18 metri, la jocul de simplu. Diagonala intregului teren este de 14,723 metri.

Toate liniile care definesc suprafata de joc fac parte din teren si sunt de culoare alba sau galbena, cu latimea de 40 mm.

Latimea de 40 mm a liniilor mediene va fi egal impartita intre careurile de serviciu dreapta si stanga.

Latimea de 40 mm a liniilor care delimiteaza careul de serviciu, din fata si in spate, de la jocul de dublu, va fi in interiorul dimensiunii de 3,960 m care defineste lungimea respectivelor careuri de serviciu.

Stalpii care sustin fileul vor avea o inaltime masurata de la sol de 1,55 m si vor fi suficient de solizi ca sa sustina fileul intins. Ei vor fi asezati pe proiectia liniei laterale a terenului de dublu, chiar daca se joaca meci de simplu, la mijlocul lungimii de 13,40 metri.

Fileul va fi facut din fir subtire, dar rezistent, de culoare inchisa, avand o retea uniforma de ochiuri de minimum 15 mm si maximum 20 mm latura. Va fi perfect intins intre cei doi stalpi, latimea lui fiind de 760 mm, iar lungimea de 6,10 metri.

Inaltimea fileului trebuie sa fie de 1,524 m la centru si 1,55m la nivelul stalpilor.

Fluturasul cu care se joaca poate fi fabricat atat din materiale sintetice, cat si naturale (pene naturale si lemn de pluta), sau prin combinarea acestora, urmand sa se pastreze caracteristicile generale de zbor.

Terenul de joc

Racheta de badminton va fi o structura plata, formata din manerul rachetei, tija si capul sau rama rachetei, care nu va depasi lungimea de 680 mm si latimea de 230 mm.

Suprafata de lovire a rachetei va fi plata, formata dintr-o retea de de corzi incrucisate, nu mai dense in centru decat pe margini, atasate de rama. Suprafata cordajului nu va depasi lungimea de 280 mm si latimea de 220 mm.

Regulamentul jocului de badminton

Sistemul de scor

Partea invingatoare va fi desemnata cea mai buna din trei seturi, daca nu se convine altfel dinainte. Setul va fi castigat de partea care va realiza prima 21 de puncte.

In cazul egalitatii la 20, setul va fi castigat de partea care reuseste castigarea a doua puncte consecutive. In cazul egalitatii la 29, setul va fi castigat de partea care castiga punctul cu numarul 30.

Partea care a castigat setul anterior, va servi prima in urmatorul set.

Schimbarea terenurilor

Jucatorii trebuie sa schimbe terenurile la sfarsitul primului set si, daca se joaca si setul al treilea, cel decisiv, se vor schimba terenurile la inceputul setului 3 si in timpul setului 3, cand una din parti a realizat prima 11 puncte.

Click pe BUTON si in cateva minute te vei alatura miilor de pariori care au ales BETANO

BONUS: 100% pana la 500 RON

Pauza

In jocurile oficiale, se poate face o pauza de un minut atunci cand una din parti ajunge prima la 11 puncte.

Pauza dintre seturi va fi de 2 minute. Pauzele nu pot depasi timpul prevazut de regulament, dar, de comun acord, partile pot renunta la pauza sau pot incepe jocul mai devreme, anuntandu-si intentia arbitrului meciului.

Serviciul

Pentru executarea si primirea unui serviciu corect trebuie ca:

– atat servantul, cat si partea aflata la primire sa-si ocupe locurile in careurile de serviciu;

– servantul si partea aflata la primire trebuie sa stea pe diagonala in careurile de serviciu, fara sa atinga liniile care delimiteaza aceste careuri;

– atat partea aflata la serviciu, cat si partea aflata la primire sa ramana cu picioarele in contact cu suprafata terenului, de la inceputul serviciului pana ce acesta este efectuat;

– racheta partii aflate la serviciu trebuie sa loveasca baza mingii;

– punctul de lovire a mingii (fluturasului) la serviciu sa fie situat sub linia soldului partii aflate la serviciu

– in momentul serviciului, tija rachetei trebuie sa se gaseasca in plan inclinat

– miscarea rachetei partii aflate la serviciu trebuie sa fie continua de la inceputul serviciului si pana ce acesta a fost efectuat;

– zborul mingii sa treaca pe deasupra fileului si daca nu este interceptata, sa aterizeze in terenul de serviciu al partii aflate la primire.

Daca un serviciu este incorect ca urmare a unei situatii dintre cele enumerate mai sus, este “fault” (greseala).

Serviciul

Jocul de simplu

Jucatorii trebuie sa serveasca din si sa primeasca in careurile lor de serviciu din dreapta, daca numarul de puncte pe care a reusit sa le realizeze partea aflata la serviciu este par.

Jucatorii trebuie sa serveasca din si sa primeasca in careurile lor de serviciu din stanga, daca numarul de puncte pe care a reusit sa le realizeze partea aflata la serviciu este impar.

La scorul de 0-0,  partea aflata la serviciu va efectua serviciul din careul de serviciu-dreapta.

Mingea este lovita alternativ de partea la serviciu si de partea la primire pana este comis un “fault” sau mingea inceteaza sa mai fie in joc.

Daca partea la primire a comis un “fault” sau mingea inceteaza sa mai fie in joc deoarece a atins suprafata terenului partii aflata la primire sau a fost trimisa afara din teren de aceasta, partea aflata la serviciu castiga punctul, atunci partea aflata la serviciu va servi din nou din partea alaturata de teren.

Daca partea la serviciu a comis un “fault” sau mingea inceteaza sa mai fie in joc deoarece a atins suprafata terenului partii aflata la serviciu sau a fost trimisa afara din teren de catre aceasta, partea aflata la serviciu pierde punctul respectiv si, in acelasi timp, dreptul la serviciul urmator.

Click pe BUTON si in cateva minute te vei alatura miilor de pariori care au ales Fortuna

BONUS: pana la 500 RON

Jocul de dublu

Ca si la jocul de simplu, in functie de numarul de puncte acumulate de catre partea aflata la serviciu, se va servi din careurile de serviciu din dreapta pentru scor par si respectiv, stanga pentru scor impar.

Numai jucatorul aflat la primire poate returna serviciul. Daca mingea atinge partenerul jucatorului aflat la primire sau este lovita de catre acesta, se considera greseala, partea care a servit castigand punctul aflat in disputa.

Dupa ce serviciul a fost returnat corect, mingea poate fi lovita de oricare din jucatorii partii aflate la serviciu si apoi de oricare dintre jucatorii partii aflate la primire si tot asa, pana ce mingea inceteaza sa mai fie in joc, jucatorii putand sa loveasca mingea din oricare parte a propriului teren delimitat de fileu.

Serviciile trebuie efectuate alternand careurile de serviciu. Jucatorii nu trebuie sa serveasca in afara randului ori sa primeasca doua servicii consecutive in acelasi set (exceptiile fiind atunci cand se serveste sau se primeste dintr-un careu de serviciu gresit sau cand se dicteaza “repetare”) .

Orice jucator al partii invingatoare poate servi in setul urmator si orice jucator al partii care a pierdut poate primi.

Greselile din careul de serviciu

Se considera greseala de asezare in careul de serviciu atunci cand:

– se serveste peste rand;

– se serveste dintr-un careu de serviciu gresit;

– jucatorul la primire sta pregatit de primire intr-un careu de serviciu gresit, iar serviciul se efectueaza.

Daca greseala de asezare in careul de serviciu este descoperita inaintea efectuarii urmatorului serviciu si partea care a gresit castiga faza respectiva, se va dicta repetare si se va corecta eroarea.

Daca partea care a gresit pierde schimbul de mingi, nu se va corecta eroarea, continuandu-se setul in noua asezare .

Daca ambele parti gresesc asezarea in careurile de serviciu in acelasi timp, se dicteaza “repetare”.

Daca o asezare gresita in careul de serviciu este descoperita dupa urmatorul serviciu, nu se va corecta eroarea, continuandu-se setul in noua asezare si cu noua ordine la serviciu.

“Faulturile” in jocul de badminton

Este considerat “fault” in urmatoarele situatii:

  1. Daca serviciul nu este corect;
  2. Daca in timpul jocului, mingea:

– aterizeaza in afara terenului (fara sa fi atins linia cu baza);

– trece pe sub fileu;

– nu a trecut peste fileu

– atinge tavanul sau peretii salii;

– atinge o persoana sau imbracamintea jucatorului

– atinge orice obiect ori persoana de pe langa teren;

  1. Daca in timpul jocului, punctul initial de contact al rachetei cu mingea nu este de partea delimitata de fileu a aceluia care executa lovitura, oricum racheta poate sa urmeze, in virtutea inertiei, mingea, dincolo de fileu, cu conditia sa nu-l atinga sau sa nu deranjeze adversarul;

4. Daca, in timpul jocului, un jucator:

– atinge fileul sau suportii acestuia cu racheta, cu corpul sau cu imbracamintea;

– aluneca cu racheta sau cu corpul, pe sub fileu in terenul adversarului, iar acesta este obstructionat sau deranjat;

– obstructioneaza un oponent, adica impiedica un oponent sa faca o lovitura legala, unde mingea este urmarita peste fileu;

– in mod deliberat, deranjeaza un oponent cu orice actiune ca aceea de a tipa (in momentul in care oponentul se gaseste in situatia de a lovi mingea) sau a face gesturi ofensatoare;

– in mod deliberat, flagrant si repetat, trage de timp sau are o purtare necorespunzatoare;

  1. Daca, in timpul jocului, mingea:

– in timpul executarii unei lovituri este prinsa si mentinuta pe racheta, apoi aruncata;

– este lovita de doua ori succesiv si distinct de acelasi jucator, la efectuarea unei singure lovituri (miscarea rachetei spre minge este segmentata);

– este lovita succesiv atat de un jucator, cat si de partenerul acestuia;

– atinge racheta unui jucator si isi continua zborul inapoi, spre terenul jucatorului care a atins-o;

  1. Daca, la serviciu, mingea se prinde in fileu si ramane suspendata pe fileu sau daca trece peste fileu si se prinde in acesta, de partea opozantului;

7. Daca, la serviciu, mingea este lasata sa cada de catre jucatorul la primire si nu aterizeaza in limitele careului de serviciu.

Click pe BUTON si in cateva minute te vei alatura miilor de pariori care au ales NETBET

BONUS: 100% pana la 500 RON

Repetarile

Arbitrul dicteaza repetarea mingii daca:

– partea de la seviciu efectueaza serviciul fara ca partea de la primire sa fie pregatita;

– in timpul efectuarii serviciului, atat jucatorul la serviciu, cat si cel la primire gresesc simultan;

– mingea ramane suspendata pe fileu (prinsa in varful fileului, pe tivul dublu prin interiorul caruia trece cablul de sustinere), ori, dupa ce trece peste fileu, ramane prinsa in fileu (cu exceptia serviciului);

– in timpul meciului, baza mingei se separa de rest;

– arbitrul de linie nu este sigur sau nu a vazut, iar arbitrul de centru nu este in stare sa ia o decizie sigura;

Atunci cand se dicteaza repetare, jocul de la ultimul serviciu nu este considerat, iar jucatorul care a servit va trebui sa serveasca din nou.

Mingea nu este in joc

Mingea nu este in joc atunci cand:

– se agata de fileu si ramane suspendata pe fileu;

– lovind fileul sau unul din stalpi, porneste in cadere libera spre terenul jucatorului care a lovit ultimul mingea;

– cand a atins suprafata terenului;

– cand s-a strigat “fault” sau “repetare”;

Click pe BUTON si in cateva minute te vei alatura miilor de pariori care au ales BETFAIR

BONUS: 100 pana la 500 RON

Continuitatea jocului de badminton, greselile de comportament, penalitatile

Jocul trebuie sa aiba continuitate, de la primul serviciu pana la desemnarea castigatorului, exceptie fac pauzele.

In anumite circumstante survenite in timpul jocului, arbitrul poate suspenda jocul pentru o perioada pe care arbitrul o considera necesara rezolvarii problemei ivite. In anumite circumstante speciale, arbitrul principal al competitiei poate instrui arbitrul meciului sa suspende jocul.

Daca jocul este suspendat, scorul existent in momentul suspendarii se mentine si, cand jocul va reincepe, va fi reluat de la scorul respectiv.

Repunerea mingii in joc nu va fi in nici intr-un caz amanata pentru a permite unui jucator sa-si revina fizic, iar arbitrul trebuie sa fie singurul responsabil pentru a impiedica orice tragere de timp.

Jucatorii au permisiunea de a parasi terenul de joc numai pe timpul pauzelor. In timpul desfasurarii setului, nici un jucator nu poate parasi terenul, fara acordul arbitrului. Sfaturile antrenorilor pe parcursul desfasurarii setului sunt permise atunci cand mingea nu se afla in joc.

Echipamentul de joc permis

Regulamentul IBF are reguli foarte precise pentru ceea ce inseamna echipament permis: articole de imbracaminte si absolut orice ajuta jucatorul in timpul meciului (pulovere, tricouri, pantaloni scurti, pantofi de sport, sosete, banderole pentru cap, sepcute, bandaje, genunchere, cotiere etc.)

Echipamentul de joc trebuie sa fie atragator ca prezentare, pentru si in spiritul jocului de badminton. Echipamentul poate fi de orice culoare sau combinatie de culori, IBF stabilind, in functie de competitie sau proba desfasurata, reguli speciale de respectat cu privire la culoare, reclame, desen, dimensiunile  si forma inscrisurilor.

Parerile, comentariile si discutiile despre acest meci.

Lasa mai jos si tu un pont (pronostic) despre acest meci sau orice alt lucru care crezi ca meritaaflat despre meciul vs

 

Licenta

Site licentiat ONJN prin decizia nr.859/28.04.2016. Pariurile NU constituie o sursa sigura de castig, ci o forma de entertainment. Siteul pontul-zilei.com se adreseaza EXCLUSIV persoanelor peste 18 ani. Daca nu ai inca 18 ani, te rugam sa parasaesti acest site. Daca simti ca pierzi controlul in ceea ce priveste pariurile sau jocurile de noroc, adreseaza-te site-urilor specializate pentru asistenta.

 

+ Licenta

Site licentiat ONJN prin decizia nr.859/28.04.2016. Pariurile NU constituie o sursa sigura de castig, ci o forma de entertainment. Siteul pontul-zilei.com se adreseaza EXCLUSIV persoanelor peste 18 ani. Daca nu ai inca 18 ani, te rugam sa parasaesti acest site. Daca simti ca pierzi controlul in ceea ce priveste pariurile sau jocurile de noroc, adreseaza-te site-urilor specializate pentru asistentax.

 

 

Alatura-te gropului nostru de Facebook

 

Inscrie-te Acum

 

 

invarte ruleta si castiga

Completeaza campurile de mai jos, invarte ruleta si vei primi pe mail premiul.

invarte ruleta si castiga

Completeaza campurile de mai jos, invarte ruleta si vei primi pe mail premiul.

Ponturile Zilei

Ponturi Brescia-Perugia fotbal 28-octombrie-2020 Coppa Italia
28.10.2020 17:00

Ponturi Cittadella-Spezia fotbal 28-octombrie-2020 Coppa Italia
28.10.2020 16:00

Ponturi Crotone-Spal 28-octombrie-2020 Cupa Italiei
28.10.2020 18:00

Biletele Zilei

Biletul zilei MRS – Miercuri 28 Octombrie – Cota 1.93 – Castig potential 367 RON

Biletul zilei fotbal COTA MARE – Miercuri 28 Octombrie – Cota 337 – Castig potential 10.832 RON

Biletul zilei MRS – Marti 27 Octombrie – Cota 2.89 – Castig potential 412 RON