Inchide

Tot ce trebuie sa stii despre sariturile in apa! Istoric, regulament, principalele tipuri de sarituri si recorduri!

Adaugat: mai 15, 2020
Actualizat: mai 15, 2020
Tipster: Alexander
Categorii: Articole
0 comentarii
Click pe BUTON si in cateva minute te vei alatura miilor de pariori care au ales SUPERBET

BONUS: Bonus pana la 500 lei

 

Sariturile in apa se incadreaza in marea familie a sporturilor nautice, dar implica existenta unei trambuline, sau a unei platforme fixe, amplasata la o anumita inaltime deasupra unui bazin, presupunand totodata efectuarea unei serii de exercitii anterioare sariturii propriuzise. La inceputurile acestei discipline sportive se practicau indeosebi sariturile de la inaltime, fara ca acestea sa fie reglementate in vreun fel, avand eminamente un scop recreativ, printre practicanti numarandu-se in mod special gimnastii profesionisti.

Istoric

Initial, oamenii utilizau orice loc potrivit pentru efectuarea unor sarituri, in scopuri strict recreative, iar ulterior, cu trecerea timpului, cele mai “vizate” au inceput sa fie podurile inalte, cu precadere in America de Nord si pe “batranul continent”. La inceputul secolului al 20-lea, in Europa, mai precis in Germania si Suedia oamenii incep sa imbine sariturile in apa cu diverse elemente specifice gimnasticii, acest moment reprezentand punctul de pornire in transformarea sariturilor intr-un sport de sine statator. Cu toate acestea, prima mentiune a sariturilor ca disciplina sportiva, desi sub o forma diferita de ceea ce cunoastem astazi, dateaza din anul 1889, atunci cand, in Scotia, tinerii nobili au utilizat in premiera o platforma fixa, cu inaltimea de 1,6 metri, pentru executarea unor sarituri simple. Anterior, mai precis in 1770, pe teritoriul insulei Maui (Hawaii), in timpul domniei regelui Kahekili al doilea, este mentionata, sub denumirea de “lele kawa”, o practica ce ii obliga pe razboinicii insulei sa execute anumite sarituri de la inaltime, pentru a-si demonstra loialitatea fata de conducator. Aceste sarituri trebuiau executate in asa fel incat razboinicului nu ii era permis sa stropeasca persoanele aflate pe mal. Mai tarziu, in timpul domniei regelui  Kamehameha I, corectitudinea unei astfel de sarituri era evaluata in functie de stropii creati in momentul aterizarii si intrarii in apa. La 14 ianuarie 1933, era atestata prima saritura de la mare inaltime, executata fiind de olandezul Lou Vlasblom, de pe unul dintre turnurile podului Koningshaven bridge, din Rotterdam (aproximativ 65 de metri).

Click pe BUTON si in cateva minute te vei alatura miilor de pariori care au ales Fortuna

BONUS: pana la 500 RON

 

In Romania, aparitia primelor competitii dedicate sariturilor in apa se afla in stransa legatura cu evolutia inotului sportiv, sport care a permis constituirea unui cadru propice pentru popularizarea diverselor discipline nautice, ceea ce a condus in timp la construirea infrastructurii necesare. Astfel, in 1922, la Bucuresti apare primul cod de punctaj al sariturilor in apa, dar si clasificarea pe categorii a practicantilor. Primul concurs national este organizat un an mai tarziu la Baile Felix, iar in 1928 este consemnata existenta primul Campionat National masculin. In 1946 o delegatie din tara noastra a participat in premiera intr-o competitie internationala, in cadrul Balcaniadei organizate in Yugoslavia. Romania a fost reprezentata de 7 ori de-a lungul anilor la intrecerile olimpice de sarituri in apa la Jocurile Olimpice: in 1972, 1980, 1992, 1996, 2000, 2004 si 2008.

Regulament oficial al Federatiei Romane de Natatie si Pentatlon Modern

Pentru seniori (14 ani si mai mari)

Toate sariturile executate cu fata, in cazul trambulinei de trei metri, vor fi facute cu elan.

Feminin – trambulina la 1, 3 si 10 metri, se executa 5 sarituri libere (coeficint fara limita de dificultate)

Masculin – trambulina la 1, 3 si 10 metri, sunt efectuate 6 sarituri libere, de asemenea, coeficient fara limita de dificultate.

Sincron trei metri si sincron 10 metri:

Feminin – 5 sarituri din 5 grupe diferite, dupa cum urmeaza: doua cu coeficinet maxim 2,0 si trei libere (coeficient fara limita de dificultate).

Masculin – 6 sarituri din 5 grupe diferite, astfel: doua cu coeficient maxim 2,0, respectiv 4 libere (coeficient fara limita de dificultate).

Sarituri pe echipe mixt

6 sarituri din 6 grupe diferite, dupa cum urmeaza:

Feminin – o saritura cu coeficient maxim 2,0 de la trei metri sau 10 metri si doua sarituri liber alese  – din care cel putin una de la trambulina trei metri, respectiv cel putin una de la 10 metri.

Masculin – o saritura cu coeficient maxim 2,0 de la trei metri sau 10 metri si doua sarituri liber alese –  din care cel putin una de la trambulina trei metri si cel putin una de la 10 metri.

Sincron la platforma mixt (implica existenta a doi competitori care sar in mod simultan de la trambulina sau platforma, competitia avand ca scop sa aprecieze cit de bine este sincronizata perechea de saritori si cit de bine executa fiecare saritor saritura respectiva).

Click pe BUTON si in cateva minute te vei alatura miilor de pariori care au ales BETANO

BONUS: Freebet Fotbal de până la 500 lei + bonus 100%!

 

Feminin – 5 sarituri din 5 grupe diferite astfel: doua cu coeficient maxim 2,0 + trei libere (coeficient fara limita de dificultate).

Masculin – 6 sarituri din 5 grupe diferite, dupa cum urmeaza: doua sarituri cu coeficient maxim 2,0 + 4 libere (coeficient fara limita de dificultate).

Tipuri de sarituri in apa

Mai jos vom prezenta principalele tipuri de sarituri, in concursuri fiind intalnite diverse combinatii intre aceste proceduri:

  • Saltul simplu – Supranumit si “trasura de unire”, pentru ca ajuta sportivul sa intre in contact cu elementul lichid, presupune intrarea in apa a acestuia, fara greseala, adica fara sa stropeasca, dar mai ales fara ca trupul sai aibe de suferit de pe urma acestei sarituri. Ajuns in apa, executantul trebuie sa indrepte capul in sus, sa scoata in evidenta pieptul, pentru a descrie astfel un arc de cerc, lucru care il va propulsa de indata la suprafata. Pozitia corpului va fi pastrata din momentul sariturii, pana atunci cand capul competitorului va iesi din apa, moment in care bratele se desfac, pentru redobandirea stabilitatii, prin inot.
  • Saltul de concurs – Are la baza saltul mentionat anterior, acestuia adaugandu-i-se diferite miscari suplimentare (in timpul sariturii), cu scopul de a-l infrumuseta din punct de vedere estetic.

In ceea ce priveste “saltul de concurs”, exista trei tipuri clasice:

Click pe BUTON si in cateva minute te vei alatura miilor de pariori care au ales MAXBET

BONUS: Pana la 700 RON sub forma de Pariuri Gratuite

 

  1. Saltul simplu. Plecarea se va executa ca si in cazul unui salt obisnuit, iar inaintea aterizarii in apa, capul, bratele, trunchiul si picioarele sportivului trebuie sa desemneze o linie perfecta, usor curbata. Acesta va intra in apa fara sa stropeasca, iar picioarele vor lua contact cu apa prin acelasi loc in care au patruns anterior bratele, capul si trunchiul.
  2. Saltul crapului. Este cu siguranta unul dintre cele mai populare salturi in aceasta disciplina sportiva. Plecarea se face, de asemenea, ca si in cazul saltului simplu, presupunand un avant puternic, care sa permita o ridicare cat mai pronuntata. Odata ajuns in punctul extrem al saltului sau in inaltime, aceata constituind prima faza a acestui salt, sportivul va intinde bratele deasupra capului, mentinand picioarele unite si corpul cat mai drept, intr-o pozitie rigida. In momentul coborarii, trupul se va indoi natural, in doua, pana in punctul in care bratele vor ajunge paralel cu picioarele. Pozitia mentionata, asemanatoare cu cea a crapului atunci cand sare din apa, va fi mentinuta pana la intrarea in apa. Abia atunci trupul se va destinde rapid, picioarele urmand a fi indreptate, iar corpul isi va relua pozitia initiala de plecare.
  3. Saltul ingerului. Este denumit astfel din pricina imaginii create de cel care il executa, asemanatoare reprezentarii zborului unui inger. Initierea acestui salt se face ca si in cazul saltului simplu, cu deosebirea ca avantarea picioarelor este mult mai viguriasa, pentru a permite o plutire in aer de cateva zecimi de secunde. Privitorul trebuie sa aiba impresia, in momentul plecarii, ca participantul nu urmeaza sa aterizeze in apa, ci ca incearca sa se ridice in sus. Atunci cand prin avantul picioarelor corpul se ridica, bratele se intind puternic in cruce si sunt orientate, pe cat posibil inapoi, creand impresia unor aripi impinse de vant. Saritorul trebuie sa ramana in aceasta pozitie pana atunci cand este necesar sa intinda bratele pe deasupra capului, in prelungrea corpului, pentru intrarea in apa. In timpul executiei, este necesar ca aceste miscari sa fie intreprinse viguros, energic, pentru a fi bine evidentiate.

Bineinteles, in cazul competitiilor de sarituri, exista numeroase combinatii intre aceste procedee, precum si o serie de elemente executate in scopul infrumusetarii sariturii.

Recorduri mondiale

Asa cum probabil era de asteptat, exista numeroase dezbateri cu privire la recordurile inregistrate si consemnate de-a lungul timpului. Totusi, mai jos vom prezenta principalele recorduri omologate international in ceea ce priveste sariturile in apa.

Masculin – in 1983, la San Diego, mai precis in complexul “SeaWorld”, cinci sportivi (Rick Winters, Rick Charls, Dana Kunze, Bruce Boccia si Mike Foley) au reusit sa execute o saritura de pe platforma fixa instalata la inaltimea de 52,4 metri, performanta inregistrata in cadrul “ABC’s Wide World of Sports – World Record High Dive Challenge”. Ulterior, in 1987, la Villers-le-Lac, in estul Frantei, in tentativa de a dobora acest record, elvetianul Olivier Favre a suferit un teribil accident, fracturandu-si spatele in momentul impactului cu apa. 10 ani mai tarziu, cehul Rudolf Bok a suferit de asemenea un cumplit accident dupa incercarea de a executa un salt de la peste 58 de metri inaltime, in tara natala. Recordul a fost insa doborat la 4 august 2015, atunci cand brazilianul Lazaro Schaller a reusit in Elvetia, la Maggia, un salt incredibil de la o inaltime de 58,8 metri. Conform “Guinness Book”, acesta detine in prezent recordul mondial pentru “saritura executata de la cea mai mare inaltime, utilizand o platforma fixa, sau o faleza naturala”.

Click pe BUTON si in cateva minute te vei alatura miilor de pariori care au ales 888SPORT

BONUS: Bonus pana la 1000 lei + 25 lei la Casino

 

Feminin – La 7 aprilie 1985, americanca Lucy Wardle dobora recordul stabilit de catre compatrioata sa, Debi Beachel (33,3 metri, salt executat in capitala Italiei), reusind in complexul “Ocean Park” din Hong Kong, o saritura de exceptie, de pe o platforma fixa plasata la 36,8 metri inaltime.

Trebuie facuta precizarea ca aceste sarituri implica un grad de risc considerabil, nu putine fiind situatiile in care unii practicanti au suferit accidentari grave. In ceea ce priveste competitiile internationale reglementate si organizate de catre Federatia Internationala de Natatie (FINA), organizatie infiintata in 1908, avand sediul central in Elvetia, la Lausanne si recunoscuta de catre Comitetul Olimpic International, acestea reunesc mai multe discipline sportive, printre care sariturile in apa, inotul, scufundarile, inotul artistic, sau polo in apa.

Parerile, comentariile si discutiile despre acest meci.

Lasa mai jos si tu un pont (pronostic) despre acest meci sau orice alt lucru care crezi ca meritaaflat despre meciul vs

 

Licenta

Site licentiat ONJN prin decizia nr.859/28.04.2016. Pariurile NU constituie o sursa sigura de castig, ci o forma de entertainment. Siteul pontul-zilei.com se adreseaza EXCLUSIV persoanelor peste 18 ani. Daca nu ai inca 18 ani, te rugam sa parasaesti acest site. Daca simti ca pierzi controlul in ceea ce priveste pariurile sau jocurile de noroc, adreseaza-te site-urilor specializate pentru asistenta.

 

+ Licenta

Site licentiat ONJN prin decizia nr.859/28.04.2016. Pariurile NU constituie o sursa sigura de castig, ci o forma de entertainment. Siteul pontul-zilei.com se adreseaza EXCLUSIV persoanelor peste 18 ani. Daca nu ai inca 18 ani, te rugam sa parasaesti acest site. Daca simti ca pierzi controlul in ceea ce priveste pariurile sau jocurile de noroc, adreseaza-te site-urilor specializate pentru asistentax.

 

 

Alatura-te gropului nostru de Facebook

 

Inscrie-te Acum

 

 

invarte ruleta si castiga

Completeaza campurile de mai jos, invarte ruleta si vei primi pe mail premiul.

invarte ruleta si castiga

Completeaza campurile de mai jos, invarte ruleta si vei primi pe mail premiul.

Ponturile Zilei

Ponturi Hertha-Freiburg 06-mai-2021 Bundesliga
06.05.2021 19:30

Ponturi Aryna Sabalenka-Anastasia Pavlyuchenkova tenis 06-mai-2021 WTA Madrid
06.05.2021

Ponturi Ashleigh Barty-Paula Badosa Gibert tenis 06-mai-2021 WTA Madrid
06.05.2021

Biletele Zilei

Biletul zilei tenis ERC – Miercuri 05 Mai – Cota 2.59 – Castig potential 776 RON

Biletul zilei fotbal ERC – Miercuri 05 Mai 2021 – Cota 2.00 – Castig potential 600 RON

Biletul zilei fotbal MRS – Miercuri 05 Mai – Cota 2.07 – Castig potential 320 RON

CLICK ȘI AI 39 LEI FĂRĂ DEPUNERE
LA SUPERBET PENTRU PARIURI >>

39 LEI FĂRĂ DEPUNERE >>