Tot ce trebuie să știi despre Oină – Cum arată regulamentul de joc

Adaugat: aprilie 27, 2020
Actualizat: aprilie 27, 2020
Tipster: Iulian
Categorii: Articole
0 comentarii

Oina sport național românesc

Oina, sport național

Oina este un joc sportiv tradițional românesc, care a fost atestat documentar încă din 1364, în timpul domniei lui Vlaicu Vodă. A avut o răspândire incredibilă și a fost cunoscut sub mai multe denumiri:

– în Banat i se spunea “lopta mică” sau “pila”
– în Transilvania era cunoscut drept “de-a lunga” sau “lopta lungă”
– în Muntenia și Moldova oamenii i-au zis “hoina”
– în Maramureș se numea “ojerul” sau “oirul”
– în Dobrogea oamenii îi spuneau “de-a lunga”

Oina a căpătat caracter de joc sportiv abia în 500 de ani mai târziu, când Spiru Haret și-a pus amprenta. El este considerat a fi părintele oinei deoarece, în 1898, a stat la baza “Reformei învățământului”. A decis atunci practicarea obligatorie în școli, de către toți elevii, indiferent de vârstă.

În data de 9 mai 1899 s-a țiut primul campionat de oină, la București. Au urmat tot felul de competiții, precum Cupa Speranțelor, Cupa Regiunilor și Cupa României.

Ce este oina și cum se joacă oina

Oina se practică în aer liber, pe un teren dreptunghiular, de preferință acoperit cu gazon. Este asemănător cu fotbalul, ținând cont de faptul că este nevoie de două echipe formate din 11 jucători. Marea diferență este că cele două reprize sunt nelimitate în timp.

În prima repriză, una dintre echipe se află “la bătaie” și cealaltă “la prindere”, iar după pauză rolul lor se schimbă. Pentru a se putea juca oina, este nevoie de o minge din piele și un baston din lemn.

Mingea de oină este sferică și are următoarele dimensiuni:
– diametrul de aproximativ 8 centimetri
– circumferința este de aproximativ 25 de centimetri
– greutatea este în jurul a 140 de grame

Bastonul este utilizat de jucătorii echipei aflați “la bătaie” în timpul jocului și de cei doi căpitani de echipă, în momentul alegerii terenului. Acesta trebuie să fie confecționat dintr-un lemn de esență tare, are forma unui trunchi de con și are o lungime de 90-100 centimetri. Diametrul este de 5 centimetri la un capăt și de 3.5 centimetri la celălalt.

Terenul de joc

Sunt trei zone principale în care se desfășoară un meci de oină:
– zona în joc, care este de 60 X 32 metri
– zona de bătaie, lungă de 5 metri și separată de “zona în joc” prin linia de bătaie
– zona de fund, lungă de 5 metri, în care jucătorii se află în siguranță

Zona în joc este împărțită în pătrate și triunghiuri. La intersecția liniilor din interior există cercuri de 2 metri care determină pozițiile mijlocașilor și mărginașilor. Cele două semicercuri sunt folosite pentru bătaia și servirea mingii.

Jucătorii echipelor de oină

Echipa aflată la prindere are jucători pe următoarele poziții:
– 3 mijlocași
– 3 mărginași de ducere
– 3 mărginași de întoarcere
– 1 fundaș care este liber să se deplaseze în zona de bătaie
– 1 fundaș care este liber să se deplaseze în zona de fund

Jucătorii echipei aflate la bătaie își schimbă rolurile în timpul reprizei. Acestea sunt ordonate după cum urmează:
– să aștepte
– să servească mingea
– să bată mingea
– să aștepte să fugă
– să fugă pe culoarul de ducere
– să stea în zona de fund
– săă fugă pe culoarul de întoarcere

Aceștia (aflați la bătaie) trebuie să parcurgă următoarele linii, în ordine:
– linia de plecare
– linia de sosire
– linia de întoarcere
– linia de scăpare

Fiecare echipă are un căpitan. Acesta este în general cel de-al doilea mijlocaș, deoarece poate arunca mingea în orice jucător advers. Trebuie specificat și faptul că echipele au dreptul la cinci jucători de rezervă.

Regulament oină

Doi jucători din echipa la bătaie dau startul disputei. Unul aruncă mingea în aer, iar coechipierul său trebuie să o lovească folosind bastonul din lemn. Acesta va încerca să o trimită cât mai departe și, în cazul în care mingea este prinsă de echipă din teren, trebuie să alerge pe culoarul de ducere. Va continua pe culoarul de întoarcere, încercând să nu fie lovit de către echipa aflată la prindere.

Acesta are varianta de a opri mingea cu palma, moment în care se consideră că nu a fost “lovit”. În regulament scrie foarte clar că nu are voie să țină mingea și este obligat să îi dea imediat drumul. Dacă jucătorul este lovit pe culoarul de ducere, atunci trebuie să se ducă în zona de fund. În schimb, dacă mingea îl atinge pe culoarul de întoarcere, este eliminat din joc.

În momentul în care mingea bătută aterizează pe unul dintre caree/triunghiuri, echipa aflată la bătaie primește un punct. Se acordă două puncte dacă mingea depășește linia de fund! În același timp, nu se acordă puncte în cazul în care mingea iese din teren pe lateral.

Echipa din teren primește două puncte de fiecare dată când lovește un jucător care fuge pe culoare.

Repriza se încheie când toți cei 11 jucători ai echipei aflate la bătaie au lovit mingea cu bastonul și au trecut prin cele două culoare, ieșind din teren peste linia de scăpare.

Oina în România

În țara noastră, apogeul a fost atins în perioada anilor ’80, când în România existau peste 1000 de echipe care practicau acest sport. Erau competiții la toate nivelurile, jucăndu-se meciuri între școlari, juniori și seniori. După revoluție a scăzut dramatic numărul de sportivi.

Federația Română de Oină a fost creată în 1932. În momentul de față, aceasta se ocupă de cele 42 de cluburi sportive care sunt afiliate. Sunt și cinci Asociații Județene (Constanța, Vaslui, Maramureș, Arad și Brăila).

Până în prezent au fost acordate 55 de titluri de campioană națională, cea mai titrată echipă fiind Avântul Vorona (24). Aceasta este urmată de Dinamo București, care are în vitrină 10 trofee.

Parerile, comentariile si discutiile despre acest meci.

Lasa mai jos si tu un pont (pronostic) despre acest meci sau orice alt lucru care crezi ca meritaaflat despre meciul vs

 

Licenta

Site licentiat ONJN prin decizia nr.859/28.04.2016. Pariurile NU constituie o sursa sigura de castig, ci o forma de entertainment. Siteul pontul-zilei.com se adreseaza EXCLUSIV persoanelor peste 18 ani. Daca nu ai inca 18 ani, te rugam sa parasaesti acest site. Daca simti ca pierzi controlul in ceea ce priveste pariurile sau jocurile de noroc, adreseaza-te site-urilor specializate pentru asistenta.

 

+ Licenta

Site licentiat ONJN prin decizia nr.859/28.04.2016. Pariurile NU constituie o sursa sigura de castig, ci o forma de entertainment. Siteul pontul-zilei.com se adreseaza EXCLUSIV persoanelor peste 18 ani. Daca nu ai inca 18 ani, te rugam sa parasaesti acest site. Daca simti ca pierzi controlul in ceea ce priveste pariurile sau jocurile de noroc, adreseaza-te site-urilor specializate pentru asistentax.

 

 

Alatura-te gropului nostru de Facebook

 

Inscrie-te Acum

 

 

invarte ruleta si castiga

Completeaza campurile de mai jos, invarte ruleta si vei primi pe mail premiul.

invarte ruleta si castiga

Completeaza campurile de mai jos, invarte ruleta si vei primi pe mail premiul.

Ponturile Zilei

Ponturi Maritimo vs Rio Ave fotbal 13 iulie 2020 Primeira Liga
13.07.2020 21:00

Ponturi CFR Cluj - Gaz Metan fotbal 13-iulie-2020 Liga 1
13.07.2020 20:30

Ponturi Granada vs Real Madrid fotbal 13 iulie 2020 La Liga
13.07.2020 23:00

Biletele Zilei

Biletul zilei tenis ERC – Duminica 12 Iulie 2020 – Cota 2.47 – Castig potential 739 RON

Biletul zilei fotbal ERC – Duminica 12 Iulie 2020 – Cota 2.49 – Castig potential 747 RON

Biletul zilei Alyn – Duminica 12 Iulie 2020 – Cota 2.09 – Castig potential 417 RON