Inchide

Tot ce trebuie sa stii despre Lacrosse! Istoric, reguli si principalele competitii la nivel profesionist!

Adaugat: aprilie 29, 2020
Actualizat: aprilie 29, 2020
Tipster: Alexander
Categorii: Articole
0 comentarii
Click pe BUTON si in cateva minute te vei alatura miilor de pariori care au ales Fortuna

BONUS: pana la 500 RON

Lacrosse este cel mai vechi sport recunoscut si practicat pe continentul nord-american, fiind practicat sub diferite forme, inca din cele mai vechi timpuri de catre triburile de amerindieni din nord estul continentului. Este un joc de echipa reglementat de catre “World Lacrosse”, organizatie care joaca rolul unei “federatii internationale de lacrosse”. La nivel mondial sunt recunoscute 4 versiuni ale acestui sport: “field lacrosse” (sau lacrosse de camp), “box lacrosse” (joc similar, dar organizat indoor), lacrosse feminin si “intercrosse”. Dintre acestea, primele doua tipuri de lacrosse necesita utilizarea unui echipament special de protectie, care implica folosirea castilor, a aparatorilor si manusilor, intrucat contactul fizic dintre jucatori poate fi adeseori foarte dur.

Istoric

Se presupune ca jocul a inceput sa fie practicat in partea de nord a continentului american incepand cu secolul al zecelea, de catre triburile de indieni care populau acest vast teritoriu, dar prima forma organizata de lacrosse este atestata de catre misionarii catolici responsabili cu crestinarea acestor populatii, la inceputul mijlocul secolului 17. Cu toate acestea, primul club de lacrosse a fost infiintat abia in anul 1830, la Montreal de catre canadianul William George Beers, sub denumirea de “Montreal Lacrosse Club”. Tot Beers este si cel care a sintetizat primele reguli ale acestui sport, iar in anul 1867 a organizat primul meci oficial de lacrosse, intre clubul infiintat de el si “Toronto Cricket Club”, eveniment gazduit de “Upper Canada College” si incheiat cu victoria celor din Toronto, scor 3-1.

Click pe BUTON si in cateva minute te vei alatura miilor de pariori care au ales BETFAIR

BONUS: 100 pana la 500 RON

Incepand cu secolul 20, lacrosse a inceput sa capete popularitate nu doar pe continentul nord american, incepand sa fie practicat atat pe “batranul continent”, cat si in Australia. Totodata, a devenit un sport extrem de apreciat si in randul femeilor, Louisa Lumsden fiind cea care a facut cunoscut acest joc in Scotia, incepand cu anul 1890. Primul club feminin de lacrosse avea sa fie infiintat aproximativ 30 de ani mai tarziu, mai precis in 1926, pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, in cadrul colegiului “Bryn Mawr School” din Baltimore, Maryland, la initiativa Rosabellei Sinclair.

Revenind in zilele noastre, sub patronajul “World Lacrosse” sunt organizate principalele competitii la nivel mondial, precum “Campionatul mondial de lacrosse”, atat pentru barbati cat si pentru femei, “Campionatul mondial de lacrosse indoor”, dar si un campionat mondial masculin si feminin dedicat tinerilor cu varste de pana la 19 ani, toate acestea fiind organizate la fiecare 4 ani de zile. De asemenea, lacrosse a fost inclus de doua ori pe lista Jocurilor Olimpice, in 1904, respectiv 1908, iar in editiile 1928, 1932 si 1948 ale acestei intreceri au fost organizate meciuri demonstrative, cu scopul promovarii pe scara larga a acestui sport.

“Field lacrosse”

Reprezinta cea mai populara varianta a acestui sport, fiind versiunea “outdoor” dedicata barbatilor si cea mai utilizata la nivel global. Fiecare echipa este compusa din cate 10 jucatori, dupa cum urmeaza: trei jucatori de atac, trei mijlocasi, trei aparatori si un portar. Fiecare jucator este dotat cu cate un “stick” (bata de lacrosse). In timp ce atacantii si mijlocasii utilizeaza o bata cu dimensiunile cuprinse intre 100 si 110 cm, cei trei fundasi si unul dintre mijlocasi au dreptul la un “stick” cu o lungime cuprinsa intre 130 si 180 cm. Trebuie precizat faptul ca acest timp de bata (mai lunga) poate fi folosita de maximum 4 jucatori din echipa. In acelasi timp, portarul utilizeaza un stick diferit, mai lat in partea de sus (30 de cm), a carui lungime poate varia intre 100 si 180 de cm.

Un alt element extrem de important al acestui joc il reprezinta terenul. Acesta are o lungime de aproximativ 101 metri si o latime de 55 de metri si este prevazut cu doua porti patrate (1,8 m / 1,8 m), ele aflandu-se in interiorul unui semicerc (careu) cu diametrul de 5,5 metri. De asemenea, linia de mijloc imparte terenul in “zona de atac” si “zona de aparare”, fiecare compartiment al unei echipe fiind nevoit sa respecte aceste proceduri, in caz contrar echipa fiind penalizata cu pierderea posesiei.

Click pe BUTON si in cateva minute te vei alatura miilor de pariori care au ales MAXBET

BONUS: Pana la 700 RON sub forma de Pariuri Gratuite

Un meci de lacrosse se disputa pe durata a 4 reprize a cate 15 minute fiecare, totalizand o ora de joc. In timpul meciului, jucatorii pot fi inlocuiti cu cei aflati pe banca de rezerve, atata timp cat intrarea si iesirea acestora se face prin zona special dedicata acestor schimbari. Totusi, dupa executarea loviturilor de pedeapsa (se acorda drept penalizare sau din cauza faulturilor personale de joc), sau marcarea unui gol, jocatorii sunt scutiti de la respectarea acestei proceduri.

Faulturile de joc se refera la lovirea crosei unui jucator, la diverse altercatii si in general la orice actiune care pune in primejdie integritatea fizica a unui jucator. Aceste faulturi atrag dupa sine eliminarea jucatorului incriminat pentru unul sau mai multe minute. Totodata exista doua tipuri de astfel de eliminari: cele care se anuleaza automat in momentul in care una dintre formatii inscrie si cele care mentin jucatorul penalizat in afara jocului, pana la ispasirea perioadei de suspendare. Faulturile tehnice, percum offside-urile, impingerile, sau tinerile, se pedepsesc fie cu pierderea posesiei, fie cu o eliminare de 30 de secunde, in functie de echipa care detine posesia la momentul comiterii unei abateri.

“Box lacrosse”

Este foarte asemanator jocului de hockey, fiind adeseori jucat chiar in salile destinate acestui sport si implica 5 jucatori de camp + un portar. Este practicat cu precadere in Canada, acolo unde a devenit extrem de popular, incepand cu anul 1930.

O alta diferenta majora fata de lacrosse-ul de camp o reprezinta poarta, ale carei dimensiuni sunt de doar 1,2 metri, pastrand aceeasi forma patrata. In plus, portartul este echipat in mod diferit, echipamentul acestuia fiind accesorizat cu mult mai multe elemente de protectie, foarte asemanator celui de hockey. Un alt element aditional il constituie si aparitia unui “shot clock”, care obliga jucatorii din atac sa incheie cu sut o actiune in maximum 30 de secunde din momentul in care preiau posesia. De asemenea, in cadrul box lacrosse nu exista offside, iar jucatorii pot fi inlocuiti in mod liber pe toata durata unui meci. Inca un element asemanator jocului de hockey il reprezinta implicarea jucatorilor in clinciuri, cei incriminati nefiind eliminati, ci doar suspendati pentru 5 minute.

Lacrosse feminin

Varianta feminina a acestui sport este foarte diferita de cea dedicata baietilor, mai ales in ceea ce priveste echipamentul de joc, dar si in privinta tolerantei manifestate la contactele fizice din cadrul unui meci. Astfel, echipamentul de protectie in cadrul variantei feminine include doar o masca de protectie, menita sa asigure integritatea fizica la nivelul gurii si a ochilor.

Un alt aspect important este si componenta echipelor. Lacrosse-ul feminin se bazeaza pe utilizarea a 12 jucatoare, care sunt nevoite totodata sa respecte cele trei linii de marcaj prezente doar in aceasta varianta a jocului. Primul dintre acestea este careul de 8 metri din fata portilor, careul de 12 metri si cercul de la centrul terenului, loc din care este reluat jocul dupa marcarea fiecarui gol. In plus, jocatoarelor din spatele portii nu le este permisa intrarea in semicercul (careul) portilor, atat in cazul fazei defensive, cat si in cazul celei de atac. Careul de 8 metri din fata portilor vine randul sau cu o serie de restrictii pentru jucatoarele aflate in defensiva, lor nefiindu-le permis accesul in acest perimetru pentru mai mult de trei secunde, regula asemanatoare “regulii de trei secunde” din basket.

Click pe BUTON si in cateva minute te vei alatura miilor de pariori care au ales 888SPORT

BONUS: 150 lei FREE BET-URI GRATUITE

Intercrosse

Este o varianta mult mai “soft” a jocului de lacrosse, care utilizeaza o minge mai mare, nu implica contactul fizic si este extrem de populara in Quebec, Canada, precum si in Europa, in tari precum Cehia. Echipe sunt compuse din doar 5 jucatori, iar terenul are o lungime de 40 de metri si o latime de 20. Portile folosite sunt asemanatoare celor utilizate in “box lacrosse”, pastrand aceleasi dimensiuni, 1,2 metri. Intercrosse este reglementat de catre o federatie internationala, care poarta denumirea de “Fédération Internationale d’Inter-Crosse”, ea fiind responsabila si pentru organizarea bianuala a unui “Campionat mondial”.

Principalele competitii

Asa cum aminteam in prima parte a acestui articol, lacrosse-ul este reglementat de catre organizatia cunoscuta sub numele de “World Lacrosse”. Ea a fost constituita in luna mai a anului trecut gratie fuziunii dintre federatia internationala masculina si cea feminina de lacrosse. Cele mai titrate competitii la nivel international sunt:

  1. Campionatul mondial de lacrosse (masculin) – organizat la fiecare 4 ani incepand cu 1967. In prezent participa 46 de echipe reprezentative.
  2. Campionatul mondial feminin de lacrosse – este organizat ca si cel masculin, la fiecare 4 ani. Prima editie a avut loc in 1982, iar in prezent participa 25 de echipe nationale.
  3. Campionatul mondial masculin de lacrosse dedicat tinerilor cu varsta de pana in 19 ani – este organizat la fiecare 4 ani, incepand cu 1988.
  4. Campionatul mondial de lacrosse Under 19 (feminin) – ca si competitiile mai sus amintite, este organizat din 4 in 4 ani, incepand cu 1995.
  5. Campionatul mondial indoor de lacrosse – a fost organizat pentru prima data in 2003, in Canada (Ontario), iar in prezent reuneste 13 echipe nationale participante.
Click pe BUTON si in cateva minute te vei alatura miilor de pariori care au ales SUPERBET

BONUS: pana la 500 RON

In ceea ce priveste “batranul continent”, in 1995 au fost puse bazele “European Lacrosse Federation”, organizatie care numara in prezent 31 de membri. In acelasi an a fost programata si prima editie a “Campionatului European de Lacrosse”, competitie organizata initial an de an, iar incepand cu 2004, la fiecare 4 ani de zile. Pana in prezent au existat 10 astfel de editii ale Campionatului European, 9 dintre acestea fiind castigate de catre echipa nationala a Angliei.

Totusi, locul in care lacrosse-ul este practicat la cel mai inalt nivel, ramane in continuare America de Nord. Aici putem intalni cele mai puternice competitii, precum si cele mai competitive cluburi de lacrosse.

Major League Lacrosse. Este o liga semi-profesionista dedicata acestui sport, infiintata in anul 2001 in nord estul Statelor Unite ale americii, reunind in prezent 9 echipe profesioniste, care disputa 14 etape, din luna aprilie, pana in luna august. Cel mai de succes club este Chesapeake Bayhawks, echipa din Annapolis, Maryland, de 5 ori castigatoare a campionatului “MLL”.

National League Lacrosse (NLL). Competitie semi-profesionista care aduce laolalta 9 echipe de lacrosse, 5 din Statele Unite si 4 din Canda, in cadrul careia sunt programate 18 etape, din decembrie pana in aprilie. Campioanei i se decerneaza “National Lacrosse League Cup”, la inceputul lunii iunie. Cele mai titrate cluburi sunt Toronto Rock si Philadelphia Wings (intre timp desfiintata), ambele cu cate 6 titluri in palmares.

Premier Lacrosse League. Este o noua competitie, creata in 2018 de catre Paul Rabil, fost jucator la echipe precum Boston Cannons (MLL), sau Washington Stealth (NLL).

United Women’s Lacrosse League. A fost infiintata in 2016 si este principala competitie dedicata lacrosse-ului feminin. Reuneste in prezent 4 echipe: Baltimore Ride, Boston Storm, Long Island Sound si Philadelphia Force.

Women’s Professional Lacrosse League. Este cea mai noua competitie de lacrosse dedicata “sexului frumos”, fiind alcatuita in prezent din doar 5 formatii.

In ciuda faptului ca acest sport este practicat cu precadere “peste ocean”, in mod special in partea de nord a Americii, acolo unde isi are radacinile, numele “lacrosse” este de origine franceza, colonistii plecati din “Hexagon” denumind astfel jocul de “baggatway” practicat de populatiile aborigene locale. Chiar daca in prezent lacrosse-ul nu reprezinta un sport de masa, federatiile implicate fac eforturi sustinute pentru popularizarea acestui joc, iar in viitor, sunt mari sanse ca acest sport sa se regaseasca printre cele incluse in cadrul Jocurilor Olimpice.

Click pe BUTON si in cateva minute te vei alatura miilor de pariori care au ales UNIBET

BONUS: 100% pana la 300 RON

Parerile, comentariile si discutiile despre acest meci.

Lasa mai jos si tu un pont (pronostic) despre acest meci sau orice alt lucru care crezi ca meritaaflat despre meciul vs

 

Licenta

Site licentiat ONJN prin decizia nr.859/28.04.2016. Pariurile NU constituie o sursa sigura de castig, ci o forma de entertainment. Siteul pontul-zilei.com se adreseaza EXCLUSIV persoanelor peste 18 ani. Daca nu ai inca 18 ani, te rugam sa parasaesti acest site. Daca simti ca pierzi controlul in ceea ce priveste pariurile sau jocurile de noroc, adreseaza-te site-urilor specializate pentru asistenta.

 

+ Licenta

Site licentiat ONJN prin decizia nr.859/28.04.2016. Pariurile NU constituie o sursa sigura de castig, ci o forma de entertainment. Siteul pontul-zilei.com se adreseaza EXCLUSIV persoanelor peste 18 ani. Daca nu ai inca 18 ani, te rugam sa parasaesti acest site. Daca simti ca pierzi controlul in ceea ce priveste pariurile sau jocurile de noroc, adreseaza-te site-urilor specializate pentru asistentax.

 

 

Alatura-te gropului nostru de Facebook

 

Inscrie-te Acum

 

 

invarte ruleta si castiga

Completeaza campurile de mai jos, invarte ruleta si vei primi pe mail premiul.

invarte ruleta si castiga

Completeaza campurile de mai jos, invarte ruleta si vei primi pe mail premiul.

Ponturile Zilei

Ponturi PSG vs Angers fotbal 2 octombrie 2020 Ligue 1
02.10.2020 22:00

Ponturi Coventry - Bournemouth fotbal 02-octombrie-2020 Anglia Championship
2.10.2020 21:45

Ponturi Rapid vs Concordia Chiajna fotbal 2 octombrie 2020 Liga 2
02.10.2020 18:00

Biletele Zilei

Biletul zilei MRS – Joi 01 Octombrie – Cota 2.41 – Castig potential 484 RON

Biletul zilei tenis ERC – Joi 01 Septembrie 2020 – Cota 2.28 – Castig potential 685 RON

Biletul zilei fotbal ERC – Joi 01 Octombrie – Cota 2.51 – Castig potential 753 RON