Tot ce trebuie să știi despre istoria sportului românesc. Performanțele notabile obținute de tricolori!

Adaugat: aprilie 29, 2020
Actualizat: aprilie 29, 2020
Tipster: Iulian
Categorii: Articole
0 comentarii

Originile sportului românesc

România are o tradiție bogată în sport și cu greu se pot stabili care au fost începuturile. Pe teritoriul țării noastre există mențiuni, cu privire la jocurile sportive, încă din cele mai vechi timpuri. În secolul VII au avut loc astfel de manifestări la Histria, Callatis și Tomis.

Începând cu anul 1271, voinicii de pe Motru și Jiu practicau “halcada”, un exercițiu cavaleresc cuprinzând întreceri de cai, tragere cu arcul, lupte și aruncarea suliței. La nici un secol distanță (1364), în Țara Românească prindea viață “hoina”, cunoscută ulterior sub denumirea de oină. A fost atestată documentar sub domnia lui Vlaicu Vodă și a devenit, odată cu trecerea timpului, sport național.

O nouă bornă se atinge în anul 1543, când apare “Regulamentul școlii din Brașov”. Aici își fac apariția și sporturi precum scrima, popice sau tir. Apoi, în secolul al XVII-lea, Dimitrie Cantemir povestește despre un joc care are loc pe câmpia Colentinei. Participau doi călăreți, fii de boieri, care aruncau unul către celălalt cu bețe de alun de 1 metru lungime. Aceștia se apărau cu un scut din pâslă.

În 1832 se adoptă Regulamentul Organic din Țara Românească, acolo unde se prevede în buget plata a doi profesori de gimnastică. 16 ani mai târziu, la București, prinde viață o școală de scrimă în casele lui Scarlat Rosetti. Este condusă de elvețianul Louis Seres.

Legea instrucțiunii publice din 1864 prevede introducerea, în programa liceală, a gimnasticii. Federația Română apare abia în 42 de ani mai târziu, când acest sport căpătase renume internațional.

Până atunci trebuie amintite câteva borne importante:
– în 1823 ia naștere jocul de rugby
– în 1863 se constituie prima asociație de fotbal în Anglia (The Football Association)
– în 1877 se dispută prima ediție a turneului de tenis de la Wimbledon

În 1896, Atena găzduiește prima ediție a Jocurilor Olimpice. Gheorghe Plagino este primul sportiv care reprezintă România. O face în anul 1900, la Paris, în proba de tir. A terminat atunci pe locul 13 din 31 de participanți. Putem spune că acela a fost, cu adevărat, punctul de plecare pentru sportul românesc.

Tricolorii câștigă prima medalie olimpică tot în capitala Franței. Bronzul îi revine echipei naționale de rugby. Urmează argintul la Berlin (1936) și aurul (1952).

În 1911 are loc primul campionat național de tenis, iar 11 ani mai târziu își face apariția în România și handbalul. Imediat după încheierea Primului Război Mondial, pe teritoriul țării noastre încep să se dispute și meciuri de baschet. Abia în 1931 apare Federația Română de Baschet și Volei care, ulterior, primește sub tutela ei și handbalul.

Fotbalul în România

“Sportul Rege” primește un prim imbold în 1890, când stomatologul Iuliu Weiner se întoarce din Anglia cu o minge de fotbal. Își trecuse și regulile pe o hârtie. Se joacă un prim meci în 1902, la Timișoara, dar cel mai important moment este înregistrat în 1909. Atunci se organizează ASAR (Asociația Societăților Atletice din România), din care făceau parte cluburile: Colentina, Olimpia (ambele din București) și United AC (Ploiești).

Echipa națională a României are meciul de debut pe 8 iunie 1922, la Belgrad. Învingea atunci Iugoslavia cu 2-1. La niciun an distanță, FSSR (Federația Societăților Sportive din România) era admisă, la congresul de la Zurich, ca membră a FIFA.

Reprezentativa tricoloră a participat la prima ediție de Cupă Mondială, în 1930. Au mai fost atunci doar trei naționale din Europa: Belgia, Franța și Iugoslavia. Pentru români au urmat alte șase prezențe (1934, 1938, 1970, 1990, 1994 și 1998). Fără doar și poate, cele mai spectaculoase meciuri le-au făcut în 1994, când au ajuns până în sferturile de finală. În optimi au trecut cu 3-2 de Argentina, într-o confruntare în care au strălucit Gică Hagi și Ilie Dumitrescu.

Gimnastica, “fabrica” de medalii

Reprezentanții noștri au câștigat 307 medalii olimpice, iar gimnaștii au avut un rol uriaș în atingerea acestei borne. Istoria sportului din România este atât de “bogată” datorită lor. Au obținut 72 de medalii și ocupă, detașat, primul loc. Au aproape de două ori mai multe medalii decât canotorii, aflați pe poziția a doua!

Sunt numai opt ramuri sportive care reușesc să o întreacă, la numărul de medalii, pe Nadia Comăneci. Legenda gimnasticii are 5 medalii de aur, 3 de argint și una de bronz. Prima gimnastă a epocii moderne care a luat 10 absolut este considerată a fi una dintre cele mai bune sportive ale secolului XX. “Zeița de la Montreal” a reușit, la vârsta de 14 ani, să strălucească la Jocurile Olimpice de Vară din 1976. Atunci a dat tabela peste cap și a obținut nota 10!

Tenisul românesc, mereu la înălțime

Tenisul ne-a adus o singură medalie olimpica, dar a reușit întotdeauna să iasă în evidență prin performanțele obținute de jucătorii români în turneele ATP și WTA. Mai întâi au fost cele trei finale de Cupa Davis (1969, 1971 și 1972).

La nivel individual, Ilie Năstase a dat marea lovitură în 1973. A fost atunci primul lider ATP din era Open, după ce a triumfat la US Open și French Open. De-a lungul carierei urma să câștige 87 de turnee de simplu (57 înregistrate de ATP) și 55 de dublu (47 înregistrate de ATP). În aceeași perioadă se remarca și Ion Țiriac, care a făcut o pereche de succes su Ilie Năstase în competițiile de dublu.

La feminin, Virginia Ruzici a reușit să fie o lungă perioadă sub lumina reflectoarelor. În 1978 scria o pagină de istorie și câștiga turneul de Grand Slam de la Roland Garros. 13 ani mai târziu se năștea Simona Halep, care avea să devină una dintre cele mai bune jucătoare de tenis din istorie. Constănțeanca a fost 64 de săptămâni pe primul loc în clasamentul WTA iar, în 2018, a reușit să egaleze performanța Virginiei Ruzici și să ridice trofeul de la French Open. Anul trecut a fost de neoprit și la Wimbledon și a câștigat finala în fața Serenei Williams.

Medaliile de aur, specialitatea canotorilor

Canotajul a fost mereu una dintre armele cele mai de preț ale delegației României. În 1952, la Helsinki, s-a consemnat prima participare la Jocurile Olimpice, în proba de 8+1. Aurul a fost câștigat, în premieră, abia în 1980. Au venit apoi medalii pe bandă rulantă.

Elisabeta Lipă și Georgeta Damian sunt sportivele care au reușit să urce de 5 ori pe prima treaptă a podiumului. Au reușit astfel să o egaleze, la numărul de medalii de aur, pe Nadia Comăneci. Ivan Patzaichin a cucerit de patru ori cea mai strălucitoare medalie, performanță obținută și de Doina Ignat și Viorica Susanu.

Dacă luăm în calcul rezultatele de la Jocurile Olimpice, Campionatele Mondiale și Campionatele Europene, canotorii români și-au trecut în cont 71 de medalii de aur, 81 de argint și 89 de bronz!

Parerile, comentariile si discutiile despre acest meci.

Lasa mai jos si tu un pont (pronostic) despre acest meci sau orice alt lucru care crezi ca meritaaflat despre meciul vs

 

Licenta

Site licentiat ONJN prin decizia nr.859/28.04.2016. Pariurile NU constituie o sursa sigura de castig, ci o forma de entertainment. Siteul pontul-zilei.com se adreseaza EXCLUSIV persoanelor peste 18 ani. Daca nu ai inca 18 ani, te rugam sa parasaesti acest site. Daca simti ca pierzi controlul in ceea ce priveste pariurile sau jocurile de noroc, adreseaza-te site-urilor specializate pentru asistenta.

 

+ Licenta

Site licentiat ONJN prin decizia nr.859/28.04.2016. Pariurile NU constituie o sursa sigura de castig, ci o forma de entertainment. Siteul pontul-zilei.com se adreseaza EXCLUSIV persoanelor peste 18 ani. Daca nu ai inca 18 ani, te rugam sa parasaesti acest site. Daca simti ca pierzi controlul in ceea ce priveste pariurile sau jocurile de noroc, adreseaza-te site-urilor specializate pentru asistentax.

 

 

Alatura-te gropului nostru de Facebook

 

Inscrie-te Acum

 

 

invarte ruleta si castiga

Completeaza campurile de mai jos, invarte ruleta si vei primi pe mail premiul.

invarte ruleta si castiga

Completeaza campurile de mai jos, invarte ruleta si vei primi pe mail premiul.

Ponturile Zilei

Ponturi Setubal-Famalicao fotbal 13-iulie-2020 Liga Sagres
13.07.2020 23:15

Ponturi Deportivo Alaves-Getafe fotbal 13-iulie-2020 La Liga
13.07.2020 20:30

Pontul Zilei 12 Iulie – ANGLIA Premier League
12.07.2020 14:00

Biletele Zilei

Biletul zilei tenis ERC – Duminica 12 Iulie 2020 – Cota 2.47 – Castig potential 739 RON

Biletul zilei fotbal ERC – Duminica 12 Iulie 2020 – Cota 2.49 – Castig potential 747 RON

Biletul zilei Alyn – Duminica 12 Iulie 2020 – Cota 2.09 – Castig potential 417 RON