Curling-ul este un joc sportiv pe echipe, care este cunoscut publicului din România. Cu toate că nu sunt mulți practicanți la noi în țară, iar spațiile destinate exersării lipsesc cu desăvârșire, competițiile transmise la televizor au avut un efect oarecum nesperat. A apărut un număr însemnat de pasionați, care cunosc bine regulamentul. Noi ne dorim să venim în sprijinul celor care își doresc să afle mai multe despre acest sport.
Nu se cunoaște data la care a apărut acest sport, dar se crede că este practicat de cel puțin 500 de ani. Este celebră o piatră de curling („Stirling Stone”), pe care este gravat anul 1511. A fost găsită în Scoția, țară în care se consideră că a prins viață acest joc.
Primul club de curling a fost fondat în 1716, la Stirlingshire. Membrii i-au spus Curlers of Kilsit. Au durat mai bine de 100 de ani până când s-au standardizat regulile de joc si echipamentul folosit, iar după 1960 au apărut cluburi înființate în SUA, Franța, Elveția și Germania.
BONUS: 500 RON bonus Sport!
IA BONUSUL CU UN CLICK AICI »
Prima lovitură dată de acest sport a fost includerea pe lista sporturilor olimpice de iarnă. În 1924, la Chamonix (Franța), a avut loc prima întrecere pe medalii. Marea Britanie a câștigat „aurul” și a fost urmată pe podium de Suedia și Franța.
În momentul de față sunt peste 15.000 de practicanți, legitimați la peste 135 de cluburi de curling.
În acest sport se întrec, pe gheață, componenții a două echipe. Fiecare dintre aceștia lansează, pe rând, pietre speciale, de granit, într-o zonă țintă care poartă denumirea de „house” (casă). Echipele sunt compuse din patru membri și este un joc în care precizia și tactica au rol determinant.
Liderul execută prima lovitură, iar secundul va încerca să elimine pietrele adversarilor de pe pistă. Urmează un component al echipei care va încerca să puncteze și să-i pună cât mai mult în dificultate pe rivali. Lovitura finală îi aparție celui mai experimentat membru al echipei (the skip) – de el depinde rezultatul jocului.
BONUS: 50 RON fără depunere!
IA BONUSUL CU UN CLICK AICI »
Până să aprofundăm modul în care se punctează, trebuie specificate condițiile în care se desfășoară un meci. În primul rând, arena de joc este o suprafață de gheață având o lungime cuprinsă în intervalul 45-46 de metri și cu o lățime de 4.4-5 metri. Ținând cont de această formă, în general sunt mai multe piste în aceeași arenă și se joacă simultan mai multe partide.
Ținta esta la capătul pistei și constă în trei cercuri concentrice, cu diametre de 4, 8 și 12 feets (1 „picior” = 0.3048 metri). Suprafața gheței se menține la o temperatură de -5 grade Celsius.
Piatra de curling este făcută din granit. Pentru a respecta regulile admise, trebuie să aibă o greutate cuprinsă între 17 și 20 de kilograme, o circumferință maximă de 910 mm și o înălțime minimă de 110 mm. Pentru a îndruma piatra spre țintă, jucătorii se folosesc de perii speciale (care arată ca niște mături), cu care se curăță suprafața gheții.
BONUS: 50 RON fără depunere la pariuri!
IA BONUSUL CU UN CLICK AICI »
Cum explicam mai sus, sportivii au diferite poziții cunoscute sub denumirea lead, skip, second și third. Astfel se indică ordinea în care vor executa loviturile. Skip este cel care gândește strategia de joc, arătându-le coechipierilor unde să plaseze pietrele.
Primele patru lansări sunt executate de cei doi lideri de echipă, urmate de alte patru lansări ale secunzilor. Apoi vin patru execuții ale celui de-al treilea jucători și, în final, își fac apariția cei 2 skiperi cu 4 lansări.
Pietrele se trimit spre țintă respectând liniile și marcajele de pe pistă. Lansarea se face numai din inerția corpului jucătorului care alunecă pe gheață. Viteza de deplasare și direcția pietrei este ajustată cu ajutorul celor care mătură pista (denumiți sweepers). De îndată ce piatra trece de centrul „casei”, apar pe pistă sweeperii echipei adverse. Aceștia încearcă, prin mișcări de ștergere a gheței, să determine piatra să părăsească zona de țintă.
BONUS: Până la 550 lei bonus de bun venit
IA BONUSUL CU UN CLICK AICI »
O regulă de bază la curling este aceea că, pentru a avea efect asupra punctajului, piatra trebuie să atingă cel puțin cercul exterior (cel albastru). În caz contrar, nu va fi luată în calcul. Cele care rămân în zona punctelor, vor încerca să fie îndepărtate de jucătorii echipei adverse. Acest lucru poate fi făcut doar prin intermediul pietrelor.
Un meci se desfășoară pe durata a 10 manșe. În fiecare dintre acestea punctează echipa care are pietrele mai apropiate de centrul casei, după executarea tuturor lansărilor. Se acordă câte un punct pentru fiecare piatră case află află mai aproape de centru (The Buton) decât oricare piatră a adversarului.
Scorul final este determinat prin cumularea rezultatelor. În caz de egalitate, se desfășoară o extra-manșă. Doar așa pot fi departajate echipele.
Lasa mai jos si tu un pont (pronostic) despre acest meci sau orice alt lucru care crezi ca meritaaflat despre meciul vs
ABONEAZA-TE LA NEWSLETTER
Inscrie-te mai jos pentru a primi zilnic cele mai tari ponturi si bilete la pariuri sportive.
Licenta
Site licentiat ONJN prin decizia nr.859/28.04.2016. Pariurile NU constituie o sursa sigura de castig, ci o forma de entertainment. Siteul pontul-zilei.com se adreseaza EXCLUSIV persoanelor peste 18 ani. Daca nu ai inca 18 ani, te rugam sa parasaesti acest site. Daca simti ca pierzi controlul in ceea ce priveste pariurile sau jocurile de noroc, adreseaza-te site-urilor specializate pentru asistenta.