Inchide

Sporturi extreme. Tot ce trebuie sa stii despre cele mai periculoase activitati pe sol, in aer si in apa

Adaugat: mai 11, 2020
Actualizat: mai 11, 2020
Tipster: vionescu1948
Categorii: Articole
0 comentarii

Nu numai că definița pentru sintagma sport extrem este încă neclară, dar și originile sale sunt vagi. Ce știm însă sigur e că sporturile extreme sunt percepute drept activități care presupun un nivel ridicat de risc, dar și o adrenalină la cote înalte. Adesea, acestea se traduc prin eforturi de o intensitate neobișnuită, viteze sau înălțimi foarte mari, precum și prin echipamente de protecție specifice. De asemenea, el implică o acuratețe deosebită din partea celui ce-l practică, astfel încât să fie încununat cu succes.

Click pe BUTON si in cateva minute te vei alatura miilor de pariori care au ales SUPERBET

BONUS: Bonus pana la 500 lei

Sporturi extreme. Definiție și origini

Așadar, definiția care pare să fi strâns cel mai mult consens este aceea că sporturile extreme sunt o acțiuni competitive în care participantul este supus unor provocări – fie ele naturale sau excepționale, fizice sau pur intelectuale – care presupun viteze, înălțimi sau adâncimi impresionante. Dacă termenul de „sport extrem” este tot mai folosit la scară largă, rămâne de dezbătut ce sporturi sunt cu adevărat extreme.

Sporturi extreme. Definiție și origini

Există, totuși, câteva caracteristici comune pentru această gamă de activități. Adesea – deși nu obligatoriu întotdeauna – ele tind să fie practicate de persoane tinere. În general, ele nu fac parte din curiculumul școlar și sunt mai puțin întâlnite decât sporturile tradiționale. Media le clasifică în această categorie, în general, în relație cu o serie de elemente specifice, precum condițiile meteo, suprafața sau altele.

Sporturi extreme. Definiție și origini 2

Un alt lucru ce le distinge de sporturile tradiționale este criteriul de departajare pentru participanți. Dacă la cele obișnuite învingătorii se stabilesc după o serie de variabile predefinite, precum distanța, timpul, scorul etc, în cazul celor extreme de multe ori sunt respinse clasamentele unitare. Totodată, trebuie precizat că dacă la sporturile obișnuite sportivii se întrec în circumstanțe controlate, această regulă nu prea se aplică modului extrem.

Click pe BUTON si in cateva minute te vei alatura miilor de pariori care au ales Fortuna

BONUS: pana la 500 RON

Clasificarea sporturilor extreme

Pentru o mai bună clasaficare a unui sport drept extrem, este important să înțelegem ambii termeni. Spre exemplu, sportul este acea activitate în care participantul trebuie să dea dovadă de abilități și talente fizice, astfel încât să execute bine manevra, în timp ce termenul de extrem arată că, în cazul în care manevra a fost executată prost, particpantul se expune unui risc semnificativ de accidentare.

Clasificarea sporturilor extreme

Putem, deci, să cădem de acord că lista sporturilor extreme este discutabilă, la fel cum este și definiția. O metodă acceptată este cea propusă de Joe Tomlinson, în 2004, care clasifica sporturile extreme în patru categorii, după mediul în care se desfășoară: pe pământ, în aer sau pe apă.

Sporturi extreme aeriene: BASE jumping (săritură de la un punct fix), bungee jumping (săritură cu coarda elastică), gliding, hang gliding, high wire (mers pe sârmă), ski jumping (sărituri cu schiurile), sky diving, sky surfing (surf aerian) și sky flying (zbor cu un costum special în formă de aripă).

Clasificarea sporturilor extreme 3

Sporturi extreme terestre: indoor climbing (cățărări la interior), adventure racing (întereceri extreme), aggressive inline skating (patinaj extrem cu role), BMX (cros ciclist), caving (speologie), motocross, extreme skiing (schi extrem), freestyle skiing (schi liber), land and ice yachting (întreceri cu atelaje cu vele pe uscat sau pe ghiață), mountain biking (ciclism montan), mountain boarding (întreceri montane cu o placă cu roți), outdoor climbing (alpinism – cățărări libere), sandboarding (întreceri cu placa pe dune de nisip), skateboarding (întreceri de măiestrie cu placa cu roți), snowboarding (întreceri de măiestrie cu placa pe zăpadă), snowmobiling (întreceri cu snowmobilul), speed biking (ciclism viteză), speed skiing (schi viteză), scootering (concursuri de măiestrie cu trotineta) și street luge (întreceri de viteză cu o placă cu roți pe care concurentul stă întins pe spate).

Clasificarea sporturilor extreme 4

Sporturi extreme nautice: barefoot water skiing (schi nautic cu picioarele goale), cliff diving (sărituri în apă de pe stânci), free diving (scufundări libere competiționale), jet skiing (scuter acvatic), kitesurfing (întreceri cu placa trasă de un zmeu, open water swimming (înotul de fond în ape naturale), powerboat racing (curse cu bărci de viteză), rafting (coborârea pe râuri repezi de munte cu barca pneumatică), round the world yacht racing (întreceri de iaht, uneori în jurul lumii), scufundare în peșteri (scufundări în peșteri cu aparat autonom de respirat sub apă), scufundări sub gheață, speed sailing (întreceri de viteză cu ambarcațiuni cu pânze), surfing, wakeboarding (placă trasă de barcă cu motor), whitewater kayaking (Kaiac canoe în ape repezi), windsurfing (întreceri cu placa cu vele).

Click pe BUTON si in cateva minute te vei alatura miilor de pariori care au ales BETFAIR

BONUS: 100 pana la 500 RON

Listă cu sporturi extreme explicate

 • Alpinism — turismul sportiv asociat cu alpinismul.
 • Bison-Track-Show — curse cu tractoare.
 • BASE jumping — skydiving de pe obiecte fixe.
 • Bocking — Un nou tip de sport, al cărui înțeles este în alergarea și săritura pe – jumper.
 • Wakeboarding — wakeboarding cu trucuri.
 • Windsurfing — slalom – curse pe pantele de navigație, în vânt, cu îndoire de semne; Freestyle – trucuri pe plachete pe apă netedă și/sau tăiate; speed – curse de mare viteză pe plachete speciale.
 • Wingsuit — zbor într-un costum-aripă special din pânză.
 • BMX Racing — a face trucuri sau cross cu biciclete speciale.
 • Schi alpin — coborâre din munți pe schiurile speciale.
 • Scufundare — scufundări sub apă cu un aqualung.
 • Zorbing — coborâre într-o sferă transparentă (zorba) dintr-un deal.
 • Kitesurfing — mișcare pe suprafața apei sub influența forței de tracțiune dezvoltată și controlat de un atlet tras de un zmeu.
 • Canyoning — depășind râuri canion fără ajutorul instalațiilor plutitoare.
 • Longboarding — coborâre de-a lungul suprafeței de asfalt pe o placă lungă (pentru o călătorie mai rapidă și mai lină decât pe un skateboard).Ciclism montan — coborâre din munte pe o bicicletă specială.
 • Parapantă — parapanta cu utilizarea energiei curenților de aer în ascensiune.
 • Parașutism — salturi de parașută, acrobație, formațiuni și alte …
 • Poging — salturi și trucuri pe bastonul Pogo.
 • Rafting — aliaj pe un tip special de barcă gonflabilă.
 • Explorare urbană — urcând acoperișuri greu accesibile și periculoase și turnuri de clădiri înalte fără asigurare.
 • Surfing — rulare pe val cu utilizarea de surfboards, sau aripioare scurte și mănuși speciale.
 • Rock Climbing — alpinism pe un teren natural sau artificial.
 • Skateboarding — trucuri cu skateboard.
 • Snow-board — coboară din pantele acoperite de zăpadă și munții pe o cochilie de snowboard specială.
 • Snowkiting — alunecare și efectuare a trucurilor pe capacul de zăpadă sau pe gheață folosind un zmeu ținut pe schiuri, snowboarding sau patinaj.
 • Sandboarding — alunecare pe nisip pe un snowboard. Cel mai adesea se efectuează în carierele de nisip sau în deșert pe bârghani.
 • Speologie — turismul sportiv asociat cu trecerea peșterilor.
 • Motociclism — trucuri pe o motocicletă.
 • Trial — sport legat de depășirea obstacolelor pe bicicletă, motocicletă sau camion.
 • Rollerblading — patinaj cu role bazat pe trucuri.
 • Parkour — arta deplasării și depășirii obstacolelor, de obicei în mediul urban.
 • Patinaj artistic — efectuarea de trucuri pe un patinoar.
 • Freerunning — o disciplină similară cu parkour, creată de Sebastian Foucault.

Sporturi extreme în România

România nu este străină de sporturi extreme, iar pasionaţii de adrenalină pot practica în ţara noastră o gamă extrem de largă de activităţi de acest gen, fie ele în aer, la sol sau în apă. Există mai multe pagini și platforme specializate pe această zonă, iar doritorilor de senzații tari le sunt facilitate adunarea în comunități și schimbul de experiență.

Sporturi extreme în România

Câteva exemple de sporturi extreme ce pot fi practicate în România sunt următoarele: zbor cu parapanta, zbor cu paramator, salt cu parașuta, zbor cu motodeltaplanul, zbor cu avionul ultraușor, zborul cu avionul de acrobație, zborul cu avionul Cessna, zborul cu avion girocopter, zbor cu elicopterul, zbor cu balonul, zbor cu motoplanorul, offroad, enduro, mountain bike, escaladă și tiroliană, pendul, snowboard, trekking, rafting, caiac & canoe, wakeboarding, kiting, scufundări.

Click pe BUTON si in cateva minute te vei alatura miilor de pariori care au ales 888SPORT

BONUS: Bonus pana la 1000 lei + 25 lei la Casino

 

Parerile, comentariile si discutiile despre acest meci.

Lasa mai jos si tu un pont (pronostic) despre acest meci sau orice alt lucru care crezi ca meritaaflat despre meciul vs

 

Licenta

Site licentiat ONJN prin decizia nr.859/28.04.2016. Pariurile NU constituie o sursa sigura de castig, ci o forma de entertainment. Siteul pontul-zilei.com se adreseaza EXCLUSIV persoanelor peste 18 ani. Daca nu ai inca 18 ani, te rugam sa parasaesti acest site. Daca simti ca pierzi controlul in ceea ce priveste pariurile sau jocurile de noroc, adreseaza-te site-urilor specializate pentru asistenta.

 

+ Licenta

Site licentiat ONJN prin decizia nr.859/28.04.2016. Pariurile NU constituie o sursa sigura de castig, ci o forma de entertainment. Siteul pontul-zilei.com se adreseaza EXCLUSIV persoanelor peste 18 ani. Daca nu ai inca 18 ani, te rugam sa parasaesti acest site. Daca simti ca pierzi controlul in ceea ce priveste pariurile sau jocurile de noroc, adreseaza-te site-urilor specializate pentru asistentax.

 

 

Alatura-te gropului nostru de Facebook

 

Inscrie-te Acum

 

 

invarte ruleta si castiga

Completeaza campurile de mai jos, invarte ruleta si vei primi pe mail premiul.

invarte ruleta si castiga

Completeaza campurile de mai jos, invarte ruleta si vei primi pe mail premiul.

Ponturile Zilei

Ponturi Hertha-Freiburg 06-mai-2021 Bundesliga
06.05.2021 19:30

Ponturi Aryna Sabalenka-Anastasia Pavlyuchenkova tenis 06-mai-2021 WTA Madrid
06.05.2021

Ponturi Ashleigh Barty-Paula Badosa Gibert tenis 06-mai-2021 WTA Madrid
06.05.2021

Biletele Zilei

Biletul zilei tenis ERC – Miercuri 05 Mai – Cota 2.59 – Castig potential 776 RON

Biletul zilei fotbal ERC – Miercuri 05 Mai 2021 – Cota 2.00 – Castig potential 600 RON

Biletul zilei fotbal MRS – Miercuri 05 Mai – Cota 2.07 – Castig potential 320 RON

CLICK ȘI AI 39 LEI FĂRĂ DEPUNERE
LA SUPERBET PENTRU PARIURI >>

39 LEI FĂRĂ DEPUNERE >>