Sarituri cu schiurile – Istorie, tehnici si regulament

Adaugat: aprilie 27, 2020
Actualizat: aprilie 27, 2020
Tipster: SPD
Categorii: Articole
0 comentarii

Saritul cu schiurile este un sport de iarnă în care concurenții își propun să obțină cel mai lung salt după ce au coborât dintr-o rampă special concepută. Impreuna cu lungimea saltului, stilul concurentului și alți factori afectează scorul final. Saltul cu schiurile  a aparut pentru prima dată în Norvegia, la sfârșitul secolului 19, ulterior raspandindu-se  prin Europa și America de Nord, la începutul secolului XX.

sarituri skiuri

Locatia sariturilor, denumita in mod obisnuit “deal”  este formata din rampa de lansare, un spatiu destinat decolarii și un deal de aterizare, sau pe scurt, trambulina. Fiecare salt este evaluat în funcție de distanța parcursă și de stilul efectuat. Scorul de distanță este legat de punctul de construcție (cunoscut și sub denumirea de punctul K ), care este o linie trasată în zona de aterizare și servește drept „țintă” pentru concurenți. Scorul fiecărui judecător care evaluează stilul poate atinge maximum 20 de puncte. Tehnica sariturilor a evoluat de-a lungul anilor, de la salturi cu schiurile paralele cu ambele brațe îndreptate înainte, spre ” stilul V”, care este utilizat de cele mai multe ori in zilele noastre.

Click pe BUTON si in cateva minute te vei alatura miilor de pariori care au ales BETANO

BONUS: 100% pana la 500 RON

Saltul cu schiurile a fost inclus la Jocurile Olimpice de iarnă in 1924 și la Campionatele Mondiale de schi FIS Nordic in 1925. Participarea femeilor la sport a început în anii 90, în timp ce primul eveniment feminin la olimpiade a avut loc în 2014. Stefan Kraft deține recordul oficial pentru cel mai lung salt de schi din lume cu 253,5 metri, stabilit pe dealul din Vikersund în 2017. Sariturile se pot efectua și vara pe un traseu în care rampa este realizata din porțelan, iar iarba de pe trambulina este acoperită cu plastic îmbibat cu apă.

ski iarba vara

Istorie

Ca majoritatea disciplinelor de schi, primele competiții de sărituri cu schiurile s-au desfășurat în Norvegia în secolul al XIX-lea, deși există dovezi de sărituri cu schiurile inca de la sfârșitul secolului XVIII. Inregistrarea primului salt cu schiurile dateaza din 1808, atunci când Olaf Rye a atins 9,5 m. Sondre Norheim , care este considerat „tatăl” sariturilor moderne, a câștigat prima competiție de schi in care s-au oferit premii, care a avut loc la Høydalsmo în 1866.

Prima competiție mai mare de sărituri s-a desfășurat pe dealul Husebyrennet din Oslo , Norvegia, în 1875. Datorită infrastructurii sale proaste și a condițiilor meteorologice, în 1892 evenimentul a fost mutat la Holmenkollen , care este în prezent una dintre principalele locatii ale competitiilor.

Click pe BUTON si in cateva minute te vei alatura miilor de pariori care au ales UNIBET

BONUS: 100% pana la 300 RON


La sfârșitul secolului 19, Sondre Norheim și Karl Hovelsen au plecat în Statele Unite și au început să dezvolte acest sport. Săriturile cu schiurile  au fost introduse la Olimpiada de iarnă din 1924, la Chamonix , Franța, iar  de atunci sportul a fost prezent la fiecare olimpiada.

Sariturile a fost aduse în Canada de catre imigrantul norvegian Nels Nelsen. Revelstoke a fost cel mai mare deal natural de schi din Canada și recunoscut internațional drept unul dintre cele mai bune din America de Nord. Lungimea și gradul natural al dealului său de 600 m. au făcut posibile salturi de peste 60 m. cea mai lungă din Canada. De asemenea, a fost singurul deal din Canada pe care s-au stabilit recorduri mondiale de sărituri cu schiurile, în 1916, 1921, 1925, 1932 și 1933.

În 1935, sariturile au aparut in Planica, Slovenia,  acolo unde Josef Bradl a devenit primul concurent din istorie care a sărit peste 100 m. În același loc, primul salt oficial de peste 200 m. a fost realizat în 1994, când Toni Nieminen a aterizat la 203 metri.

sarituri ski

Regulamentul sariturilor cu schiurile

Despre trambuline

O trambulina este situata pe o pantă abruptă și este formata din rampa de sărituri, spatiul de decolare și un deal de aterizare. Concurenții alunecă dintr-un punct comun localizat în vârful trambulinei, apropiandu-se de spatiul de decolare cu viteze considerabile. Pe parcursul sariturii, mențin o poziție aerodinamică cu corpul și schiurile lor, ceea ce le permite să maximizeze lungimea saltului. Pârtia de aterizare este construită astfel încât traiectoria săritorului să fie aproape paralelă cu ea, iar înălțimea relativă a atletului față de sol se pierde treptat, permițând o aterizare blândă și sigură. Spațiul de aterizare este urmat de o iesire, o suprafață substanțială plană sau contra-înclinată care permite sportivilor să încetinească în siguranță.  Zona de ieșire este împrejmuită de public.

clasificare sarituri skiModelul unui deal de sărituri de schi. AB – punctul de plecare ; t – zona de decolare ; HS – lungimea totală a dealului ; PL – zona de aterizare ; K – punct K

Pârtiile sunt clasificate în funcție de distanța pe care o parcurg concurenții în aer, din momentul decolarii, pana la aterizare. Fiecare deal are un punct de construcție ( punctul K ), care servește drept „țintă” , la care ar trebui să ajungă concurenții.

trambuline sarituri ski

Clasificarea trambulinelor este următoarea:

Trambulina mica – punct de constructie la 45 de metrii, dimensiunea trambulinei este de 50 de metrii;
Trambulina medie- K la 45-74 de metrii, dimensiunea dealului este de 50-84 de metrii;
Trambulina normala- K la 75-99 de metrii, dimensiunea dealului este de 85-109 m;
Trambulina mare- K la 100-169 de metrii, dimensiunea dealului este de 110-184 m;
Trambulina de zbor – K la peste 170 de m, dimensiunea dealului este peste 185 m.

•Trambulinele mici sunt cele mai răspândite.
•Trambulinele mari sunt cele pe care se desfăşoară de regulă întrecerile din Cupa Mondială.
•Pe trambulinele de zbor se desfăşoara Campionate Mondiale de zbor, din 2 în 2 ani; însă probe de “zbor cu schiurile” se desfăşoară şi în Cupa Mondială. Cele mai mari trambuline se găsesc la: Kulm (Austria); Vikersund (Norvegia); Oberstdorf (Germania); Harrachov (Cehia); Planica (Slovenia).
•Trambulina Vikersundbakken din Vikersund (Norvegia) este cea mai mare din lume avand punctul de constructie la 195 de metri si lungimea de 225 metri.

Click pe BUTON si in cateva minute te vei alatura miilor de pariori care au ales BETFAIR

BONUS: 100 pana la 500 RON

Tehnica sariturilor

Sportul  a cunoscut folosirea a numeroase tehnici diferite, sau „stiluri”, de-a lungul istoriei sale de peste două sute de ani. În funcție de modul în care schiurile sunt poziționate de un atlet, distanțele de aterizare au crescut cu până la 200 de metri in ultimii zeci de ani.

Tehnica Kongsberger a fost creata de către Jacob Tullin Thams și Sigmund Ruud în Kongsberg , Norvegia. Dezvoltată după Primul Război Mondial, tehnica s-a caracterizat prin faptul că trupul  sportivului este îndoit la șold, cu brațele întinse în față, în maniera unui „super-erou” și schiurile sunt ținute paralele între ele. Uneori, brațele erau fluturate sau „lovite” în jurul valorii de o pasăre. Această tehnică a extins lungimile de sărituri de la 45 m la peste 100 m și a fost folosită în săriturile de schi până la înlocuirea tehnicilor Windisch și Däscher în anii ’50.

tehnica Kongsberger ski

Tehnica Windisch , creata de Erich Windisch în 1949, a fost o modificare a tehnicii Kongsberger. În schimb, brațele sportivului sunt așezate înapoi spre șolduri pentru o aplecare mai aerodinamică.

Tehnica Windisch

Stilul paralelîn stil clasicsau tehnica Däscher a fost creata de Andreas Däscher în 1950, ca o modificare a tehnicilor Kongsberger și Windisch. Partea superioara nu a fost îndoia la nivelul șoldului, permițând o poziție mai aerodinamică, mai plată. Acest stil a devenit standardul pentru săriturile de schi până la dezvoltarea stilului V. În anii 1980, Matti Nykänen a creat o variantă a stilului paralel, în care schiurile erau orientate în diagonală în lateral pentru a mări suprafața , formând în esență o „jumătate„ V ”.

tehnica dascher stilul v sarituri ski

Stilul V, uneori numit Graf – Boklöv, rămâne cea mai recentă schimbare semnificativă a tehnicii sportului, cu vârfurile de schi răspândite spre exterior într-o formă „V” extrem de aerodinamică. A devenit tehnica predominantă de sărituri urmând stilul Däscher / paralel, care a fost folosit ultima dată la începutul anilor ’90.

Creatorul stilului a fost Mirosław Graf , un polonez  din Szklarska PorębaGraf a descoperit tehnica in copilarie,  în 1969, dar nu a fost luat în serios de contemporanii săi. El a fost totuși conștient de faptul că stilul V a fost extrem de eficient, întrucât salturile sale au devenit considerabil mai lungi.

La începutul anilor 1980, Steve Collins a folosit o variantă modificată a stilului V, sau „stil delta”, cu vârfurile de schi ținute împreună în față, în loc în spate.  Collins a fost cel mai tânăr câștigător al unui eveniment la Cupa Mondială la vârsta de cincisprezece ani, dar tehnica sa nu a prins niciodată. În această epocă, orice tehnică în afară de stilul paralel a fost considerată nepotrivită de judecătorii FIS . Deși a permis salturi mult mai lungi – cu zece la sută mai mult decât stilul paralel – judecătorii au acordat note slabe celor care l-au folosit.

Stilul V a devenit recunoscut ca fiind valabil doar de judecătorii anilor ’90, în urma câștigurilor și pozitiilor inalte obtinute de Jan Boklöv și Jiří Malec in clasamente, care au insistat să folosească tehnica, în ciuda penalizarilor. Până la mijlocul anilor 1990, acesta devenise stilul predominant de sărituri folosit de toți sportivii și, prin urmare, nu mai era penalizat, deoarece se dovedise a fi mai sigur și mai eficient decât stilul paralel.

stilul v sarituri ski

Stilul H – schiurile sunt răspândite foarte larg și se mențin paralele în formă de „H”,cu un unghi în V minim sau fără. O tehnică mai puțin utilizată începând cu 2018, este utilizată proeminent de Domen Prevc , Léa Lemare și Nika Križnar .

stilul h sarituri ski

 

Parerile, comentariile si discutiile despre acest meci.

Lasa mai jos si tu un pont (pronostic) despre acest meci sau orice alt lucru care crezi ca meritaaflat despre meciul vs

 

Licenta

Site licentiat ONJN prin decizia nr.859/28.04.2016. Pariurile NU constituie o sursa sigura de castig, ci o forma de entertainment. Siteul pontul-zilei.com se adreseaza EXCLUSIV persoanelor peste 18 ani. Daca nu ai inca 18 ani, te rugam sa parasaesti acest site. Daca simti ca pierzi controlul in ceea ce priveste pariurile sau jocurile de noroc, adreseaza-te site-urilor specializate pentru asistenta.

 

+ Licenta

Site licentiat ONJN prin decizia nr.859/28.04.2016. Pariurile NU constituie o sursa sigura de castig, ci o forma de entertainment. Siteul pontul-zilei.com se adreseaza EXCLUSIV persoanelor peste 18 ani. Daca nu ai inca 18 ani, te rugam sa parasaesti acest site. Daca simti ca pierzi controlul in ceea ce priveste pariurile sau jocurile de noroc, adreseaza-te site-urilor specializate pentru asistentax.

 

 

Alatura-te gropului nostru de Facebook

 

Inscrie-te Acum

 

 

invarte ruleta si castiga

Completeaza campurile de mai jos, invarte ruleta si vei primi pe mail premiul.

invarte ruleta si castiga

Completeaza campurile de mai jos, invarte ruleta si vei primi pe mail premiul.

Ponturile Zilei

Ponturi Maritimo vs Rio Ave fotbal 13 iulie 2020 Primeira Liga
13.07.2020 21:00

Ponturi CFR Cluj - Gaz Metan fotbal 13-iulie-2020 Liga 1
13.07.2020 20:30

Ponturi Granada vs Real Madrid fotbal 13 iulie 2020 La Liga
13.07.2020 23:00

Biletele Zilei

Biletul zilei tenis ERC – Duminica 12 Iulie 2020 – Cota 2.47 – Castig potential 739 RON

Biletul zilei fotbal ERC – Duminica 12 Iulie 2020 – Cota 2.49 – Castig potential 747 RON

Biletul zilei Alyn – Duminica 12 Iulie 2020 – Cota 2.09 – Castig potential 417 RON