Voleiul se dispută între două echipe aflate pe o suprafaţă de joc împărţită printr-un fileu în două terenuri egale. Scopul jocului este de a face mingea să cadă în terenul de joc advers, trimiţând-o pe deasupra fileului şi de a o împiedica să atingă solul propriului teren.
Fiecare echipă poate executa maximum trei loviri ale mingii (în plus faţă de contactul blocajului) pentru a o retrimite spre terenul advers.
Mingea este pusă în joc printr-un serviciu: jucătorul la serviciu loveşte mingea cu mâna pentru a o trimite pe deasupra fileului în terenul advers. Faza de joc continuă până când mingea atinge solul în terenul de joc, este trimisă în afara acestuia sau până când o echipă nu o joacă regulamentar.
În jocul de volei, echipa care câştigă faza de joc primeşte un punct. Când echipa la primire câştigă faza, ea va câştiga un punct şi dreptul de a servi, iar jucătorii acestei echipe efectuează o rotaţie, deplasându-se cu o poziţie în sensul acelor de ceasornic.
BONUS: 20 RON fără depunere + Freebet de până la 400 RON!
Terenul de joc este un dreptunghi cu dimensiunile 18X9m, înconjurat de o zonă liberă cu o lăţime de minimum 3 m pe toate laturile.
Spaţiul de joc liber este spaţiul situat deasupra ariei de joc, care este lipsit de orice obstacol. Spaţiul de joc liber trebuie să aibă o înălţime de minimum 7 m de la suprafaţa de joc.
Pentru competiţiile mondiale şi oficiale ale FIVB, zona liberă trebuie să măsoare minimum 5m de la liniile laterale şi minimum 6,5m de la liniile de fund. Spaţiul de joc liber trebuie să măsoare in înalţime minimum 12,5m de la suprafaţa de joc.
Toate liniile au o lăţime de 5 cm. Liniile trebuie să aibă o culoare deschisă şi diferită de culoarea solului sau de a altor linii trasate.
– Linii de delimitare
Două linii laterale şi două linii de fund delimitează terenul de joc. Atât liniile laterale, cât şi liniile de fund sunt trasate în interiorul dimensiunilor terenului de joc.
– Linia de centru
Axa liniei de centru împarte terenul de joc în două terenuri egale, măsurând 9X9m fiecare. Se consideră că întreaga lăţime a liniei aparţine celor două terenuri in mod egal. Linia de centru se intinde pe sub fileu între liniile laterale.
– Linia de atac
În fiecare teren, la 3m faţă de axa liniei de centru se traseaza o linie care marchează zona de atac. Linia de atac face parte din zona de atac.
Pentru competiţiile mondiale şi oficiale ale FIVB, linia de atac este prelungită dincolo de liniile laterale cu cinci linii scurte de 15cm lungime şi 5cm lăţime, trasate la 20cm una faţă de cealaltă, pe o lungime totală de 1,75m.
“Linia de limitare a acţiunii antrenorilor” (o linie întreruptă care se prelungeşte de la linia de atac până la linia de fund a terenului, paralelă cu linia laterală şi la 1,75 m distanţă de ea) este compusă din linii scurte de 15cm trasate la 20cm depărtare una de cealaltă, pentru a limita zona de acţiune a antrenorilor.
BONUS: Bonus până la 500 RON!
– Zona de atac
În fiecare teren, zona de atac este delimitată de axa liniei de centru şi de limita exterioară dinspre linia de fund a liniei de atac.
Zona de atac este considerată ca fiind prelungită dincolo de liniile laterale, până la capătul zonei libere.
– Zona de serviciu
Zona de serviciu este o zonă de 9 m lăţime, situată în spatele fiecarei linii de fund. Ea este limitată lateral prin două linii scurte, fiecare având 15cm lungime, trasate la 20cm în spatele liniei de fund ca o prelungire a liniilor laterale. Aceste două linii scurte sunt incluse în lăţimea zonei de serviciu. În adâncime, zona de serviciu se întinde până la limita zonei libere.
– Zona de înlocuiri
Zona de înlocuiri este delimitată de prelungirea ambelor liniilor de atac până la masa scorer-ului.
– Zona de schimbare a Libero-ului
Zona de schimbare a Libero-ului este o parte a zonei libere situată în faţa băncilor pentru rezerve, delimitată de prelungirea liniei de atac şi de linia de fund a terenului.
– Aria de incălzire
Pentru competiţiile mondiale şi oficiale ale FIVB, ariile de încălzire, măsurând aproximativ 3X3m, sunt situate în ambele colţuri ale suprafeţei de joc, pe partea băncilor pentru rezerve, în afara zonei libere.
– Aria de pedeapsă
Aria de pedeapsă, care măsoară aproximativ 1x1m şi este echipată cu două scaune, este localizată în aria de control dincolo de prelungirea liniei de fund. Ea poate fi delimitată cu o linie roşie de 5cm lăţime.
BONUS: Până la 550 lei bonus de bun venit
Un fileu întins vertical este instalat deasupra axei liniei de centru. Marginea sa superioară trebuie să fie plasată la înălţimea de 2,43 m pentru bărbaţi şi 2,24 m pentru femei.
Înălţimea oficială a fileului este măsurată la centrul terenului de joc. Înălţimea celor două extremităţi ale fileului (deasupra liniilor laterale) nu trebuie să depăşească cu mai mult de 2 cm înălţimea oficială şi trebuie să fie egală în ambele părţi.
Mingea trebuie să fie sferică, având o anvelopă flexibilă de piele sau piele sintetică, iar în interior trebuie prevăzută cu o cameră din cauciuc sau alt material similar.
Circumferinţa sa trebuie să fie cuprinsă între 65 şi 67cm, iar greutatea între 260 şi 280g.
Un set (cu excepţia celui decisiv – al cincilea) este câştigat de echipa care obţine prima 25 puncte, cu un avans de cel puţin două puncte faţă de echipa adversă. În caz de egalitate la scorul de 24 – 24, jocul continuă până când este realizată o diferenţă de două puncte.
Meciul este câştigat de echipa care obţine trei seturi.
În cazul unei egalităţi de 2-2 la seturi, setul decisiv (al 5-lea) este jucat până la punctul 15, cu o diferenţă minimă de două puncte între cele două echipe.
Dacă o echipă refuză să joace după ce a fost somată să o facă, ea este declarată forfait şi pierde meciul cu rezultatul 0-3 şi 0-25 pentru fiecare set.
O echipă care, fără justificări valabile, nu se prezintă pe terenul de joc la ora stabilită, este declarată forfait cu acelaşi rezultat.
BONUS: 700 RON în pariuri GRATUITE
O echipă declarată incompletă pentru un set sau pentru meci pierde setul sau meciul. Echipei adverse i se atribuie punctele şi seturile necesare pentru a câştiga setul sau meciul. Echipa incompletă păstrează punctele şi seturile câştigate.
Fiecare echipă are dreptul să ceară un număr maxim de două time-out-uri şi şase înlocuiri de jucători într-un set.
La competiţiile de seniori, oficiale şi mondiale ale FIVB, FIVB poate reduce cu unul numărul de time-out-uri dacă înţelegerile cu sponsorii, marketingul sau televiziunea o cer.
Un interval este timpul in care jocul este oprit între seturi.Toate intervalele au o durată de trei minute.
În aceasta perioadă de timp sunt efectuate schimbarea terenurilor de joc şi înscrierea formaţiilor pe foaia de arbitraj.
Intervalul dintre seturile 2 şi 3 poate fi extins până la 10 minute dacă organizatorii cer acest lucru.
După fiecare set, echipele schimbă terenurile de joc, cu excepţia setului decisiv.
BONUS: pana la 500 RON
O echipă poate fi compusă din maximum 12 jucători, un antrenor, doi antrenori secunzi, un terapeut şi un medic.
Fiecare echipă trebuie să aibă permanent în joc 6 jucători. Formaţia de start a echipei indică ordinea la rotaţie a jucătorilor pe teren. Această ordine trebuie menţinută pe toată durata setului.
Pentru competiţiile seniorilor, mondiale şi oficiale ale FIVB, în foaia de arbitraj pot fi înregistraţi şi pot juca în meci maximum 14 sportivi. Cei cinci membri ai conducerii echipei (inclusiv antrenorul) care au dreptul să stea pe banca pentru rezerve sunt aleşi de către antrenor.
Pentru competiţiile mondiale şi oficiale ale FIVB, medicul şi terapeutul trebuie să facă parte din delegaţie şi să fie acreditaţi în prealabil de FIVB.
Dacă, pentru competiţiile seniorilor, mondiale şi oficiale ale FIVB, medicul şi terapeutul nu fac parte dintre cei cinci înregistraţi în foaia de arbitraj, atunci ei trebuie să stea în spatele băncii de rezervă, în interiorul ariei de control, şi pot interveni doar la solicitarea arbitrilor pentru a rezolva o problemă medicală a unui membru al echipei. Terapeutul (chiar dacă nu este inregistrat pe foaia de arbitraj) poate participa la încălzire până in momentul începerii încălzirii oficiale la fileu.
Unul dintre jucători, cu exceptia libero-ului, este căpitanul echipei şi el trebuie să fie identificat ca atare pe foaia de arbitraj.
În momentul când mingea este lovită de către sportivul aflat la serviciu, jucătorii fiecărei echipe trebuie să fie plasaţi, potrivit cu ordinea la rotaţie, în interiorul propriului teren (cu excepţia jucătorului la serviciu).
BONUS: 300 RON pariu fără risc + 222 rotiri EGT
Poziţiile jucătorilor sunt numerotate astfel:
– cei trei jucători plasaţi de-a lungul fileului sunt jucătorii din linia întâi şi
ocupă poziţiile 4 (în faţă – stânga), 3 (în faţă – centru) şi 2 (în faţă -dreapta).
– ceilalţi trei sunt jucători din linia a doua şi ocupă poziţiile 5 (în spate – stânga), 6 (în spate – centru) şi 1 (în spate – dreapta).
Poziţii relative între jucători:
– fiecare jucător din linia a doua trebuie să fie plasat mai departe de linia de centru decât corespondentul său din linia întâi;
– atât jucătorii din linia întâi, cât şi jucătorii din linia a doua trebuie să fie
poziţionaţi lateral.
Poziţiile jucătorilor sunt determinate şi controlate prin poziţiile picioarelor lor în contact cu solul, după cum urmează:
– fiecare jucător din linia întâi trebuie să aibă cel puţin o parte a piciorului mai aproape de linia de centru decât picioarele jucătorului corespondent din linia a doua;
– fiecare jucător din partea dreaptă (stângă) trebuie să aibă cel puţin o parte a piciorului mai aproape de linia laterală din dreapta (stânga) decât picioarele jucătorului din centrul liniei sale.
După lovitura de serviciu, jucătorii pot să se deplaseze şi să ocupe orice poziţie în propriul lor teren de joc şi în zona liberă.
BONUS: Profit dublu la primul pariu + 150 RON Freebet (tot dupa primul pariu)
Fiecare echipă are dreptul să desemneze din lista jucătorilor cel mult doi jucători specializaţi în apărare numiţi “LIBERO”. Ceilalţi sunt jucători obişnuiţi.
La competiţiile de seniori, oficiale şi mondiale ale FIVB, dacă o echipă îşi înregistrează mai mult de 12 jucători, atunci are obligaţia de a folosi doi Libero.
Unei echipe nu i se permite sa aibă în teren, în orice moment al jocului, decât un singur libero.
Libero-ul trebuie să poarte un echipament a cărui culoare dominantă să fie complet diferită de a celorlalţi jucători.
O echipă comite o greşeală de poziţie dacă un jucător nu ocupă poziţia sa corectă în momentul când mingea este lovită de jucătorul la serviciu. Include şi cazul în care jucătorul a fost înlocuit neregulamentar.
Echipa care comite greşeală de poziţie este sancţionată cu pierderea punctului şi dreptului de a servi.
Ordinea la rotaţie este determinată prin formaţia de start a echipei şi este controlată prin păstrarea ordinii la serviciu şi a poziţiilor jucătorilor pe toată durata setului.
Când echipa la primire câştigă dreptul la serviciu, jucătorii săi efectuează o rotaţie, deplasându-se cu o poziţie în sensul acelor de ceasornic: jucătorul din poziţia 2 trece în poziţia 1 pentru a servi, jucătorul din poziţia 1 trece în poziţia 6 etc.
BONUS: Bonus până la 500 lei + 40 rotiri gratuite
Terenul este rectangular, măsurând 16×8 m, zonă liberă de 3 m în lăţime, 7 m înălţime. Trebuie să fie compus din nisip, fără pietre, scoici sau orice alt obiect care poate prezenta riscuri de rănire a jucătorilor.
Două linii laterale şi două de fund marchează terenul de joc. Fileul care desparte cele două părţi de teren are lungimea de 8,5 m şi lăţimea de un metru, fiind plasat vertical asupra axei terenului.
Înălţimea fileului trebuie să fie de 2,43 m pentru bărbaţi şi 2,24 pentru femei. Fileul este delimitat lateral de cele două tije flexibile, arătând spaţiul de trecere.
Zona de serviciu este spaţiul din spatele liniei de fund şi extensiile celor două linii laterale. Liniile trebuie confecţionate dintr-un material rezistent, colorat, de o grosime de 5-8 cm.
Mingea trebuie să fie sferică, din piele, cu culori strălucitoare. Circumferinţa de 65 cm, greutatea de 260 grame.
BONUS: Bonus pana la 500 lei la primele depuneri
Fiecare meci va fi câştigat de echipa care câştigă două seturi.
Primele două seturi se vor juca până la 21, cu diferenţă de două puncte necesară pentru a câştiga setul.
Al treilea set se va juca până la 15, tot cu două puncte diferenţă.
Este admis un time-out în fiecare set pentru fiecare echipă (durata de 30 de secunde). Când punctele obţinute în total de ambele echipe ajung La 21, se acordă un time-out tehnic de 30 de secunde, în cazul primelor două seturi.
Schimbarea terenului se face după fiecare 7 puncte, în primele două seturi, Iar după 5 puncte în setul 3.
BONUS: Bonus 100 RON pariuri + 300 rotiri Shining Crown!
Lasa mai jos si tu un pont (pronostic) despre acest meci sau orice alt lucru care crezi ca meritaaflat despre meciul vs
ABONEAZA-TE LA NEWSLETTER
Inscrie-te mai jos pentru a primi zilnic cele mai tari ponturi si bilete la pariuri sportive.
Licenta
Site licentiat ONJN prin decizia nr.859/28.04.2016. Pariurile NU constituie o sursa sigura de castig, ci o forma de entertainment. Siteul pontul-zilei.com se adreseaza EXCLUSIV persoanelor peste 18 ani. Daca nu ai inca 18 ani, te rugam sa parasaesti acest site. Daca simti ca pierzi controlul in ceea ce priveste pariurile sau jocurile de noroc, adreseaza-te site-urilor specializate pentru asistenta.