Reguli Handbal – Afla totul despre regulament!

Adaugat: aprilie 6, 2020
Actualizat: aprilie 7, 2020
Categorii: Articole
0 comentarii

Precum majoritatea sporturilor practicate in zilele noastre si handbalul isi are radacinile in antichitate, mai precis in spatiul regatelor elenistice. De asemenea, in perioada Republicii Romane, femeile instarite practicau un sport asemanator handbalului actual, cunoscut atunci sub denumirea de “expulsim ludere”. In diverse forme, aceasta practica sportiva s-a perpetuat si de-a lungul Evului Mediu, cu precadere in Franta, dar si in Groenlanda, iar incepand cu secolul 19, este mentionata in tari precum Danemarca (“håndbold”), Cehia (“házená”), Ucraina (“handbol”), sau Germania (“torball”).

Reguli Handbal - Afla totul despre regulament!

Ceea ce este recunoscut astazi sub denumirea generica de “handball” a fost stabilit la inceputul secolului 20 in nordul Europei, in tari precum Danemarca, Norvegia, Suedia si Germania. Danezul Holger Nielsen, profesor de sport originar din Ordgrup (orasel situat la nord de Copenhaga) este cel care a redactat pentru prima data, in anul 1906 un regulament al jocului de handbal. Cu toate acestea, in mod oficial, “data de nastere” a handbalului este recunoscuta ca fiind ziua de 29 octombrie 1917, atunci cand, la Berlin, Max Heiser, Karl Schelenz si Erich Konigh publicau un set de reguli ce aveau sa vina in completarea celui initial si sa desavarseasca deci un cadru pentru desfasurarea acestei discipline sportive. Astfel, primul meci oficial de handbal s-a disputat in capitala Germaniei, Berlin, la 17 decembrie 1917, iar prima intalnire internationala masculina a adus fata in fata, in 1925, nationalele Germaniei si Belgiei.

Pariază pe HANDBAL la cele mai tari case de pariuri online – Descoperă
topul specialiștilor cu un simplu click pe ACEST BUTON!

Regulament handbal – Terenul de joc

Terenul de joc poate fi definit drept un dreptunghi cu lungimea de 40 metri si latimea de 20 metri, fiind compus din doua spatii de poarta si o zona de joc. Liniile laturilor lungi sunt numite linii de margine, iar liniile laturilor scurte sunt numite linii de poarta (intre barele portii) sau liniile exterioare portii (de ambele parti ale portii). In jurul terenului de joc trebuie sa existe o zona de siguranta, cu o latime de cel putin 1 metru de-a lungul liniilor de margine si 2 metri in spatele liniilor exterioare portii. Caracteristicile terenului de joc nu trebuie sa fie modificate in timpul jocului, astfel incat una dintre echipe sa fie avantajata.

Regulament handbal - Terenul de joc

In centrul fiecarei linii exterioare a portii se gaseste o poarta. Portile trebuie sa fie bine ancorate de podea sau de peretii din spatelelor. Ele au la interior o inaltime de 2 metri si o latime de 3 metri. Barele verticale ale portii sunt unite de o bara orizontala. Partea posterioaraa barelor portii trebuie sa fie aliniata cu muchia posterioara a liniei de poarta.

Nu ai cont la NetBet? Înregistrează-te chiar ACUM pentru a primi bonusul de bun venit!

BONUS: 20 RON fără depunere + Freebet de până la 400 RON!

Barele verticale si bara transversala trebuie sa fie patrate in sectiune, culaturile de 8 cm. Pe cele 3 laturi care sunt vizibile dinspre terenul de joc,barele trebuie vopsite in 2 culori contrastante, care sa fie diferite si deculorile din jurul portii. Portile trebuie sa aiba o plasa, atasata in asa fel incat o minge intrata in poarta sa ramana acolo.

terenul la handbal

Timpul de joc

In mod normal, timpul de joc pentru toate echipele cu jucatori de 16 ani sau mai mult, este de doua reprize a cate 30 minute. Pauza dintre reprize este reglementata la 10 minute. Pentru echipele de tineret este de 2 x 25 minute, pentru grupa de varsta 12 – 16 ani si 2 x 20 minute pentrugrupa de varsta 8-12 ani. In ambele cazuri pauza este de 10 minute. Timpul de joc se incheie o data cu semnalul automat dat de cronometrul tabelei de marcaj sau de cronometrorul partidei. Daca semnalul mentionat nu a fost dat, arbitrul, cronometrorul sau delegatul/observatorul va fluiera pentru a transmite faptul ca timpul de joc s-a scurs.

Joacă la una dintre cele mai tari agenții – Click pe buton și deschide cont la BETANO!

BONUS: Bonus până la 500 RON!

Time out

Se acorda obligatoriu time out in urmatoarele situatii:

  • atunci cand se dicteaza o eliminare de 2 minute sau o descalificare;
  • cand se acorda un time-out de echipa (la solicitarea antrenorilor sau a membrilor staff-ului);
  • cand se aude fluierul cronometrorului sau al delegatului/observatorului;
  • in momentul in care sunt necesare consultari intre arbitrii intalnirii;
Tipserii recomanda:  Zlatan Ibrahimovic impune noi bariere in Serie A si scrie istorie in tricoul lui AC Milan

Trebuie mentionat faptul ca fiecare echipa are dreptul la un time-out pe parcursul fiecarei reprize din timpul normal de joc, dar nu si in prelungirile partidei.

Mingea

Mingea trebuie sa fie obligatoriu sferica, confectionata din piele, sau material sintetic, iar suprafata acesteia nu trebuie sa fie lucioasa, alunecoasa sau stralucitoare. Dimensiunile (circumferinta si greutatea) mingilor folosite vor fi:

  • 58 – 60 cm si 425 – 475 g (Marimea IHF 3) pentru echipele masculine si tineret masculin (peste 16 ani);
  • 54 – 56 cm si 325 – 375 g (Marimea IHF 2) pentru echipele feminine, tineret feminin (peste 14 ani) si tineret masculin (12 – 16 ani);
  • 50 – 52 cm si 290 – 330 g (Marimea IHF 1) pentru tineret feminin (8 – 14ani) si tineret masculin (8 – 12 ani);

Pariază pe handbal la Betfair folosind bonusul primit la prima ta depunere!

BONUS: Până la 550 lei bonus de bun venit

Echipele

Chiar daca o echipa este formata din pana la 14 jucatori, pe teren nu este permisa prezenta a mai mult de 7 participanti in acelasi timp. Restul jucatorilor sunt considerati rezerve. Acestia pot intra pe teren in orice moment si repetat, atata timp cat jucatorii pe care ii inlocuiesc au parasit in prealabil suprafata de joc. Aceste reguli se aplica si in timpul unui time-out, mai putin in timpul unui time-out de echipa. Toti jucatorii de camp ai unei echipe au obligatia sa poarte echipamente identice. Combinatiile de culori si designul echipamentului celor doua formatii trebuie sa fie diferit. Toti jucatorii utilizati de o echipa ca portari sunt obligati sa poarte aceeasi culoare a echipamentului, dar diferita de cea folosita de jucatorii de camp ai ambelor echipe, precum si a portarilor echipei adverse. In ceea ce priveste portarul, in interiorul spatiului de poarta, el are dreptul sa atinga mingea cu orice parte a corpului, sa se deplaseze cu mingea in posesie, fara sa se supuna restrictiilor aplicate jucatorilor de camp. In cazul in care paraseste spatiul de poarta, el se va conforma regulilor aplicate jucatorilor de camp.

reguli echipe handbal

Dă click pe buton și pariază la MAXBET din confortul casei tale!

BONUS: 700 RON în pariuri GRATUITE

Spatiul de poarta

Doar portarului ii este permis accesul in spatiul de poarta. Se considera ca un jucator a patruns in acest spatiu atunci cand el atinge, cu orice parte a corpului, cel putin linia care delimiteaza spatiul de poarta. In cazul in care un jucator de camp patrunde in interiorul acestuia, atunci se vor lua urmatoarele decizii:

  • aruncare de la poarta, atunci cand un jucator al echipei aflate in posesia mingii, intra in spatiul de poarta cu mingea sub control sau intra fara minge, dar isi creaza un avantaj prin acest lucru;
  • aruncare libera, daca un jucator al echipei aflate in aparare intra in spatiul de poarta si isi creaza un avantaj prin aceasta, dar nu impiedica/anuleaza o sansa clara de gol;
  • aruncare de la 7 metri, cand un jucator al echipei aflate in aparare patrunde in spatiul de poarta si impiedicand astfel o sansa clara de gol;

Daca un jucator va juca mingea spre spatiul de poarta al echipei sale, deciziile arbitrului vor fi:

  • gol, in cazul in care mingea a trecut de linia portii;
  • aruncare libera, daca mingea se opreste in spatiul de poarta, sau daca portarul atinge mingea si aceasta nu intra in poarta;
  • aruncare de la margine, atunci cand mingea trece peste linia exterioara a portii;
  • jocul va continua, atunci cand mingea pasata spre spatiul de poarta va trece/travera acest spatiu si va reveni in campul de joc, fara a fi atinsa de catre portar;

Joacă-te la eFortuna ONLINE și ai parte de un bonus excelent de bun venit!

BONUS: pana la 500 RON

Jocul pasiv

Acesta poate fi definit prin mentinerea posesiei de catre una dintre echipe, fara a efectua o actiune evidenta de atac sau de aruncare la poarta. In momentul cand vor fi semnalate tendinte de utilizare ale jocului pasiv, arbitrul va proceda la avertizarea echipei. Daca modul de atac nu se schimba dupa semnalul de avertizare, arbitrul poate acorda in orice moment joc pasiv, iar in eventualitatea in care echipa aflata in posesia mingii nu arunca la poarta dupa maximum 6 pase consecutive, se va acorda aruncare libera, impotriva acesteia. In cazul in care un jucator refuza in mod intentionat sa incerce concretizarea unei sanse clare de gol, arbitrul poate dicta o aruncare libera impotriva echipei aflate in posesie, fara a arata in prealabil semnalul de avertizare.

Tipserii recomanda:  Bilet de zeci de mii de lei cu meciuri din ligile inferioare ale Angliei! Câștig remarcabil pentru un parior cu doar 5 lei plasați

Faulturi, comportament nesportiv

Atunci cand actiunea unui faul este indreptata in principal, sau exclusiv, impotriva corpului adversarului, vor conduce la o sanctiune personala. Aceasta inseamna ca, pe langa acordarea unei aruncari libere, sau de la 7 metri, faultul trebuie, sanctionat progresiv, cel putin printr-un avertisment, apoi, progresiv cu eliminare pe timp de 2 minute si descalificare.

In cazul in care arbitrul interpreteaza o actiune ca fiind deosebit de nesabuita / brutala, periculoasa, premeditata sau rau intentionata / malitioasa, avand potentialul de a pune in pericol integritatea fizica a unui jucator, acesta este obligat sa intocmeasca in scris un raport suplimentar dupa incheierea jocului, urmand ca masurile suplimentare sa fie luate ulterior de catre comisiile specializate.

In categoria comportamentului nesportiv se incadreaza orice expresie verbala, non-verbala (mimica, gestica) aflata in neconformitate cu spiritul de sportivitate. Aceasta se aplica atat jucatorilor, cat si oficialilor, atat in interiorul cat si in afara suprafetei de joc. Exista 4 niveluri de actiune menite sa sanctioneze comportamentul nesportiv:

  • Actiuni care necesita o sanctionare progresiva;
  • Actiuni care trebuie sanctionate direct cu eliminare pe durata doua minute;
  • Actiuni unde se impune sanctionarea cu descalificare;
  • Actiuni care impun sanctiunea de descalificare si raport scris;

Faulturi, comportament nesportiv la handball

Marcarea unui gol

Un gol este validat atunci cand toata circumferinta mingii a depasit intreaga latime a liniei portii, iar in acelasi timp, nu a fost comisa de catre aruncator, un coechipier sau un oficial de echipa, nici o abatere de la regulament, inainte sau in timpul aruncarii.

Pariază ACUM pe handbal la UNIBET, apăsând butonul alăturat!

BONUS: 300 RON pariu fără risc + 222 rotiri EGT

Un gol nu poate fi acordat, daca unul dintre arbitrii, cronometrorul sau delegatul a intrerupt jocul inainte ca mingea sa treaca peste linia portii cu intreaga sa circumferinta. De asemenea, in situatia in care mingea este impiedicata sa intre in poarta de cineva sau ceva care nu participa la joc (spectatori, etc), dar arbitrii sunt convinsi ca mingea, fara interventia respectiva, ar fi intrat in poarta, golul va fi validat.

Marcarea unui gol la handball

Aruncari

  • Aruncarea de incepere

Este executata de catre echipa care a ales posesia la “aruncarea monedei”. Adversarul castiga implicit dreptul de a alege terenul. Alternativ, daca echipa care a castigat la “aruncarea monedei” alege terenul, atunci adversarii executa aruncarea de incepere.

Aruncarea de incepere se poate executa in orice directie, de la centrul terenului (este permisa o toleranta laterala de aproximativ 1,5 metri). Aceasta este precedata de un semnal sonor dat prin fluier si trebuie efectuata in timp de trei secunde. Jucatorul care o executa trebuie sa se pozitioneze, cel putin, cu un picior pe linia de centru, iar celalalt picior pe sau inapoia liniei, fiind obligat sa ramana in aceasta pozitie pana cand mingea a parasit mana sa.

  • Aruncarea de la margine

Aruncarea de la margine este acordata atunci cand mingea a trecut in totalitate linia de margine, sau cand un jucator de camp al echipei aflata in defensiva a fost ultimul care a atins mingea inainte ca aceasta sa iasa in afara terenului de joc, peste linia exterioara a propriei porti. Aruncarea se va executa din locul prin care mingea a traversat linia de margine, sau daca mingea a parasit suprafata de joc peste linia exterioara a portii, de la intersectia liniei de margine cu linia exterioara a portii. In timpul executarii, jucatorii adversi nu se pot apropia la mai putin de trei metri de executant. Aceasta prevedere nu se va aplica in cazul in care acestia sunt pozitionati imediat in afara liniei propriului careu (spatiu de poarta).

Nu rata oferta la înregistrare de la ADMIRAL – Pariază de pe telefon!

BONUS: Profit dublu la primul pariu + 150 RON Freebet (tot dupa primul pariu)

  • Aruncarea de la poarta

Este acordata atunci cand portarul are mingea sub control in spatiul de poarta sau cand mingea sta pe podea in spatiul de poarta, cand un jucator advers atinge mingea care se scurge pe podea in careu, sau in momentul cand mingea trece peste linia exterioara a portii, dupa ce a fost atinsa in prealabil de catre portar sau un jucator advers. Aruncarea se considera executata atunci cand mingea pusa in joc de catre portar traverseaza complet linia propriului careu.

  • Aruncarea libera
Tipserii recomanda:  Răzvan Lucescu, în centrul unui mare scandal la derby-ul Salonicului! Cum răspunde acuzațiilor că ar fi aruncat cu un obiect spre tribune (VIDEO)

O astfel de aruncare se impune atunci cand arbitrul intrerupe jocul din pricina unei abateri de la regulament, care trebuie sa duca la pierderea posesiei mingii de catre una dintre echipe.

Atunci cand o sanctiune personala se impune datorita constatarii unei abateri de la regulament, arbitrul poate decide intreruperea imediata a jocului, daca aceasta nu provoaca un dezavantaj echipei adverse celei care a comis abaterea. In caz contrar sanctiunea trebuie amanata pana cand se constata ca situatia existenta a fost depasita.

  • Aruncarea de la 7 metri

Se acorda aruncare de la 7 metri in urmatoarele situatii:

– este blocata / intrerupta neregulamentar o sansa clara de gol, de catre un jucator sau oficial al echipei adverse;

– un fluierat neautorizat pune capat unei actiuni clare de gol;

– o sansa clara de gol este blocata prin interventia unei persoane care nu participa la joc (spectator care intra in teren);

De fiecare data cand o decizie de aruncare de la 7 metri pare posibila, arbitrul are obligatia sa nu intervina pana in momentul cand poate fi apreciat in mod clar, daca acordarea aruncarii de la 7 metri este cu adevarat necesara si justificata. Daca atacantul reuseste sa inscrie, in ciuda abaterii savarsite de catre aparatorii adversi, devine evident faptul ca nu mai este necesara acordarea unei aruncari de la 7 metri. Daca insa, este fara echivoc faptul ca jucatorul a pierdut intradevar controlul mingii din pricina abaterii savarsite de catre aparator, iar sansa clara de gol a fost anulata, atunci se impune acordarea unei aruncari de la 7 metri.

Pe durata executarii aruncarii de la 7 metri, adversarii executantului sunt nevoiti sa ramana in afara liniei de aruncare libera, precum si la cel putin tre metri distanta de linia de 7 metri, pana cand mingea paraseste mana jucatorului care executa. In caz contrar, aruncarea se va repeta daca nu a fost marcat un gol, fara a fi acordata totusi vreo sanctiune personala.

Sanctiuni

Avertismentul – se acorda in general pentru faulturi care necesita o sanctionare progresiva, sau in cazul comportamentului nesportiv care trebuie la randul sau sanctionat in aceeasi maniera.

Eliminarea – eliminarea pentru doua minite se aplica:

  • pentru comportament nesportiv al unui jucator inainte de reinceperea jocului, dupa ce primise in prealabil o alta eliminare de doua minute;
  • pentru o schimbare efectuata in mod gresit, atunci cand un jucator suplimentar intra pe teren, sau daca un jucator intervine in joc, de pe banca de rezerve;
  • pentru faulturi, in cazul cand jucatorul si/sau echipa sa a(u) primit deja numarul maxim de avertismente.
  • pentru comportament nesportiv al unui jucator / oficial de echipa, daca vreunul dintre jucatorii / oficialii de echipa a fost deja avertizat;

Deschide cont la 888Sport cu un click aici și ai parte de un super bonus la prima depunere!

BONUS: Bonus până la 500 lei + 40 rotiri gratuite

Descalificarea – este o masura care se aplica in cazul:

  • unui fault nesabuit / brutal;
  • pentru comportament nesportiv grav, comis de catre un jucator sau un oficial de echipa pe, sau in afara terenului de joc;
  • ca o consecinta a celei de-a treia eliminari de doua minute primita de acelasi jucator;

Sanctiuni la handball

Arbitrii, cronometrorul si scorerul

Pentru fiecare meci de handbal vor fi responsabili doi arbitrii, asistati de un cronometror si un scorer. Inaintea inceperii jocului, arbitrii vor efectua o scurta inspectie a terenului, a portilor si a mingilor de joc; ei decid mingea care va fi utilizata. De asemenea, arbitrii se asigura ca cele doua echipe sunt echipate corespunzator, verifica raportul de joc si echipamentul jucatorilor, stabilesc prezenta si identitatea “responsabilului oficial al echipei”, pentru fiecare dintre formatiile angrenate.

Pariază pe Handbal la Superbet de oriunde te-ai afla! Ia-ți ACUM bonusul de bun venit!

BONUS: Bonus pana la 500 lei la primele depuneri

In general, cronometrorul are ca principala responsabilitate monitorizarea timpul de joc, a time-out-urilor, precum si timpul de eliminare al jucatorilor scosi din joc, in timp ce misiunea scorerului este strict legata de intocmirea listelor celor doua echipe de joc si a raportului de joc. In cazul in care arena nu este dotata cu o tabela de marcaj cu cronometru, sau semnale automate, cronometrorul isi asuma responsabilitatea pentru semnalul de sfarsit al fiecarei reprize.

Arbitrii, cronometrorul si scorerul

Primul organism cu rol decizional si de reglementare la nivel mondial in ceea ce priveste lumea handbalului a luat fiinta in 1928, iar incepand cu anul 1946, dupa incheierea celui de-al doilea razboi mondial, pe fundamentul acestei organizatii a aparut Federatia Internationala de Handbal.

Desi handbalul a fost inclus pentru prima in cadrul Jocurilor Olimpice in 1936, la Berlin, a fost nevoie sa mai treaca alti 36 de ani pentru ca acest sport sa revina din nou in prim plan. Totusi, ramura feminina a handbalului s-a integrat in comunitatea olimpica abia 4 ani mai tarziu, in Canada, cu prilejul disputarii, la Montreal, a Jocurilor Olimpice de vara, editia 1976.

Joacă-te la Casa Pariurilor de acasă! Ai parte de bonus la prima depunere!

BONUS: Bonus 100 RON pariuri + 300 rotiri Shining Crown!

Parerile, comentariile si discutiile despre acest meci.

Lasa mai jos si tu un pont (pronostic) despre acest meci sau orice alt lucru care crezi ca meritaaflat despre meciul vs

ABONEAZA-TE LA NEWSLETTER

Inscrie-te mai jos pentru a primi zilnic cele mai tari ponturi si bilete la pariuri sportive.

 

Licenta

Site licentiat ONJN prin decizia nr.859/28.04.2016. Pariurile NU constituie o sursa sigura de castig, ci o forma de entertainment. Siteul pontul-zilei.com se adreseaza EXCLUSIV persoanelor peste 18 ani. Daca nu ai inca 18 ani, te rugam sa parasaesti acest site. Daca simti ca pierzi controlul in ceea ce priveste pariurile sau jocurile de noroc, adreseaza-te site-urilor specializate pentru asistenta.

 

+ Licenta

Site licentiat ONJN prin decizia nr.859/28.04.2016. Pariurile NU constituie o sursa sigura de castig, ci o forma de entertainment. Siteul pontul-zilei.com se adreseaza EXCLUSIV persoanelor peste 18 ani. Daca nu ai inca 18 ani, te rugam sa parasaesti acest site. Daca simti ca pierzi controlul in ceea ce priveste pariurile sau jocurile de noroc, adreseaza-te site-urilor specializate pentru asistentax.

 

 

Alatura-te gropului nostru de Facebook

 

Inscrie-te Acum

 

 

invarte ruleta si castiga

Completeaza campurile de mai jos, invarte ruleta si vei primi pe mail premiul.

invarte ruleta si castiga

Completeaza campurile de mai jos, invarte ruleta si vei primi pe mail premiul.

Ponturile Zilei

Pontul Zilei 20 Martie Superliga
20.03.2023 21:00

Pontul Zilei 19 Martie Handbal Liga Campionilor
19.03.2023 15:00

Ponturi Mirandes vs Eibar fotbal 20 martie 2023 La Liga 2
20.03.2023 22:00

Biletele Zilei

Biletul zilei tenis ERC – Luni 20 Martie 2023 – Cota 2.06 – Castig potential 610 RON

Biletul zilei fotbal ERC – Luni 20 Martie 2023 – Cota 2.47 – Castig potential 743 RON

Biletul zilei fotbal Alyn – Luni 20 Martie 2023 – Cota 2.33 – Castig potential 466 RON