Reguli fotbal – Cum se joaca “sportul rege”

Adaugat: aprilie 4, 2020
Actualizat: aprilie 5, 2020
Categorii: Articole
0 comentarii

Reguli fotbal - Cum se joaca "sportul rege"

Fotbalul este, la nivel mondial, cel mai iubit sport. Este extrem de popular ținând cont de numărul mare de practicanți. Conform unor estimări, sunt mai bine de 250 de milioane de jucători în peste 200 de țări. Cunoscut și sub denumirea de “sportul rege”, fotbalul a prins viață cu adevărat în Anglia, la mijlocul secolului XIX. Era o perioadă în care totul era haotic și fiecare juca după propriile criterii.

Situația s-a schimbat în anul 1863, când mai multe organizații engleze au decis să stabilească un set oficial de reguli. Așa s-a înființat Asociația Engleză de Fotbal (FA), care continuă să aibă un rol extrem de important și în ziua de azi.

Pariază pe SPORTUL REGE doar la casele licențiate – CLICK
AICI și descoperă topul bonusurilor oferite!!

Primul club de fotbal era deja fondat în momentul în care FA a schimbat la față fotbalul. Este vorba de Sheffield FC, apărut în 1857, ai cărui membri au jucat o perioadă între ei. Mai exact, timp de trei ani nu au avut împotriva cui să concureze. Criteriile în care se împărțeau, în acea perioadă, erau în general simple: cei căsătoriți jucau împotriva burlacilor. Mai erau și zile în care cei care aveau loc de muncă se duelau cu șomerii. Abia apoi au apărut Hallam FC, Crazy Wanderers și Workop Town FC.

În momentul în care FA și-a făcut simțită prezența, erau deja șase cluburi active, cu jucători legitimați. Prin urmare, regulamentele gândite de noua entitate au venit la timp pentru a schimba total sportul rege.

Reguli Fotbal – Regulament și cum se joacă!

Inițial, cei de la Sheffield FC se ghidau după câteva criterii de bază:

* niciun jucător de pe teren nu avea voie să pună mâna pe minge
* se pedepsea călcarea adversarului aflat la pământ
* nimeni nu avea voie să se comporte “necuviincios”
* se interzicea piedica pusă în alergare

Deschide cont la NETBET cu un simplu click și bucură-te de bonusul de bun venit!

BONUS: 20 RON fără depunere + Freebet de până la 400 RON!

Lucrurile s-au schimbat odată cu apariția FA. Au apărut “Legile fotbalului”, adoptate pe 26 octombrie 1863. De atunci și până în prezent, au fost îmbunătățite periodic. Un lucru e cert, pentru un meci de fotbal este nevoie de două echipe formate din 11 jucători. Aceștia trebuie să lovească o minge rotundă cu scopul de a o introduce în poarta adversă. Echipa care înscrie cele mai multe goluri este declarată câștigătoare. În cazul în care jucătorii celor două echipe înscriu același număr de goluri, meciul este considerat a fi egal.

Tipserii recomanda:  Se dezbraca daca Napoli cucereste titlul de campioana! Vezi cine este "bomba" care promite un super show dupa castigarea "lo Scudetto"!

Legile principale ale jocului sunt în număr de 17. Acestea se aplică la toate nivelurile fotbalistice și sunt completate de numeroase alte decizii și directive IFAB, care contribuie la reglementarea jocului.

Cele 17 legi se referă la: terenul de joc, minge, numărul jucătorilor, echipament, arbitru, arbitrii asistenți, durata partidei, lovitura de începere și reluare a jocului, mingea care este în joc și în afara jocului, înscrierea unui gol, ofsaidul, faultul și comportamentul nesportiv, loviturile libere (directe și indirecte), penaltiul, aruncarea de la margine, degajarea și cornerul. Dintre acestea amintim:

Terenul de fotbal

Suprafața de joc are o formă rectangulară, delimitată de linii longitudinale de margine și linii transversale de poartă. Lungimea liniilor de margine s-a reglementat a fi cuprinsă între 90 și 120 de metri. Liniile de poartă pot avea dimensiuni cuprinse între 45 și 90 de metri.

Dimensiuni teren de fotbal

În competițiile internaționale, terenul de fotbal trebuie să aibă lungimea cuprinsă între 90 și 110 metri, iar lățimea între 50 și 75 de metri.

Porțile

Porțile sunt altcătuite din doi stâlpi verticali, aflați la distanță egală față de colțurile terenului. Distanța interioară dintre cei doi stâlpi este de 7.32 metri, iar partea interioară a barei transversale se află la 2.44 metri. Grosimea stâlpilor nu are voie să depășească 12 centimetri, iar culoarea acestora trebuie să fie albă. Pe stâlpi și pe bara transversală este montată o plasă, care are rolul de a nu lăsa mingea să treacă prin ea.

Încasează chiar astăzi bonusul la depunere oferit de BETANO – Una dintre cele mai bune case de pariuri!

BONUS: Bonus până la 500 RON!

Mingea de fotbal

Balonul folosit în timpul meciurilor trebuie să aibă o circumferință cuprinsă între 60 și 70 de centimetri, iar greutatea să fie de 248-348 de grame. Legile stabilite descriu exact poziția în care mingea este considerată a fi în joc – trebuie să fie cu toată circumferința în interiorul suprafeței trasate. Mai jos aveți o exemplificare făcută de wikipedia. Se observă situația în care mingile A, B și C nu depășesc în totalitate linia. În afara jocului este doar mingea D.

Tipserii recomanda:  Numele adversarilor pe care ii intalnesc jucatoarele din Romania la Miami Open

Care este durata unui meci de fotbal

O partidă este alcătuită din două reprize de câte 45 de minute. Pauza între ele este, de obicei, de 15 minute. Arbitrul este cel care cronometrează confruntarea și poate dicta minute de prelungire ale fiecărei reprize (trebuie să țină cont de timpul efectiv în care nu se joacă din cauza schimbărilor, tragerilor de timp sau a asistenței medicale primite de jucătorii accidentați).

În unele competiții, dacă după cele 90 de minute este egalitate, se dispută alte două reprize de prelungiri. Fiecare dintre acestea are 15 minute. În cazul în care echilibrul este perfect și la finalul acestora, se trece la lovituri de departajare. Acestea se execută de la punctul de la 11 metri. Vor fi câte 5 jucători care încearcă să învingă portarul advers, iar echipa care înscrie mai multe goluri câștigă. Dacă este egalitate și atunci, se continuă loviturile de departajare (câte un fotbalist de la fiecare echipă), până când una dintre grupări trece în avantaj la finalul seriei.

Betfair este una dintre cele mai mari agenții din lume – Deschide și TU cont și pariază pe FOTBAL!

BONUS: Până la 550 lei bonus de bun venit

Ce este faultul și comportamentul nesportiv

Faultul se produce în momentul în care un jucător comite o faptă nesportivă care se regăsește în regulament. Acestea sunt specificate foarte bine în regulament. Printre acestea amintim tragerea unui adversar, împingerea rivalului sau hențul (jucarea mingii cu mâna). Dacă acestea au loc în afara careului, se pedepsesc cu lovitură liberă directă. în caz contrar, infracțiunea duce la dictarea unei lovituri de la 11 metri (penalty).

Jucătorul care comite o faptă nesportivă poate fi avertizat cu cartonaș galben sau roșu. Cel care primește “galben” poate continua jocul, dar două cartonașe de această culoare se transformă într-unul de culoare roșie. Cine primește “roșu” trebuie să părăsească imediat terenul și nu va mai evolua până la final. Cartonașele pot duce și la suspendarea jucătorului pentru un anumit număr de meciuri.

Li se arată cartonaș galben și acelor jucători care aleg să simuleze, în încercarea de a-i induce în eroare pe arbitri.

Ia-ți bonusul de bun venit oferit de eFortuna apăsând butonul alăturat!

BONUS: pana la 500 RON

Ce este ofsaidul

Printre cele mai contestate decizii ale arbitrilor au fost mereu cele legate de ofsaid. Cei doi “tușieri”, care stau pe marginea terenului, trebuie să îi semnalizeze “centralului” atunci când un jucător este în afara jocului. Se ajunge în această situație atunci când un fotbalist s-a poziționat atât în fața mingii (este mai aproape de linia porții adverse), cât și în fața penultimului jucător advers (acesta este în general portarul). În momentul în care se îndeplinesc aceste criterii, “centralul” oprește jocul și mingea ajunge în posesia echipei care se apăra. Pentru că s-au născut multe controverse, în multe campionate s-a introdus deja arbitrajul video. Fazele sunt revăzute și deciziile se iau în consecință.

Tipserii recomanda:  Sfârșitul unei ere? Rafa Nadal, pentru prima oară în afara top 10 mondial după circa 18 ani

Câți jucători are o echipă de fotbal și ce poziții au pe teren

Legile jocului nu impun vreo anumită așezare pe teren a celor 11 jucători ai fiecărei echipe, în afara celui desemnat să stea în poartă. Totuși, de-a lungul timpului au apărut o serie de poziții specifice. Acestea sunt:

* portar – jucător care poate ține mingea în mână în interiorul careului de 16 metri
* fundaș – jucător care are ca principal obiectiv să îi oprească pe adversari din încercarea de a marca goluri
* mijlocaș – jucător care organizează jocul ofensiv, care ajută fundașii și care oferă pase decisive către următorul compartiment
* atacant – jucător specializat în a înscrie goluri

Fiecare echipă este obligată să aibă cel puțin un antrenor principal, un antrenor secund și un medic. Tehnicienii decid sistemele tactice în care sunt dispuși jucătorii (4-4-2, 4-3-3, 3-5-2 etc.), dar și schimbările din timpul partidei. Fiecare echipă are dreptul la trei schimbări în decursul celor 90 de minute.

NU rata oferta UNIBET – Deschide cont chiar astăzi!

BONUS: 300 RON pariu fără risc + 222 rotiri EGT

Ce este cornerul

Lovitura de colț, uzual numită corner, se acordă atunci când mingea iese din suprafața de joc (după linia porții), fiind atinsă ultima dată de un membru al echipei aflate în apărare. În acest caz, un fotbalist al echipei care atacă execută o lovitură liberă din colțul terenului de joc (din partea în care mingea a părăsit terenul).

Care sunt competițiile majore

* la nivel global – Campionatul Mondial, Campionatul Mondial de Fotbal al Cluburilor
* Europa – Campionatul European de Fotbal, UEFA Champions League, UEFA Europa League
* America de Sud – Copa America, Copa Libertadores
* Africa – Cupa Africii pe Națiuni, Liga Campionilor Africii
* Asia – Cupa Asiei, Liga Campionilor Asiei
* America de Nord, America Centrală și Caraibe – Cupa de Aur CONCACAF, Liga Campionilor CONCCACAF
* Oceania – Cupa Oceaniei pe Națiuni, Liga Campionilor Oceaniei

Care sunt competițiile majore de fotbal

Care sunt cele mai importante campionate de fotbal

În Europa, se consideră cinci competiții interne de o importanță uriașă. Acestea sunt Premier League (Anglia), Serie A (Italia), La Liga (Spania), Bundesliga (Germania) și Ligue 1 (Franța). Cele mai bune echipe din România se luptă pentru câștigarea Ligii 1.

Pariază de Acasă pe cele mai tari campionate folosind bonusul de la Superbet!

BONUS: Bonus pana la 500 lei la primele depuneri

Parerile, comentariile si discutiile despre acest meci.

Lasa mai jos si tu un pont (pronostic) despre acest meci sau orice alt lucru care crezi ca meritaaflat despre meciul vs

ABONEAZA-TE LA NEWSLETTER

Inscrie-te mai jos pentru a primi zilnic cele mai tari ponturi si bilete la pariuri sportive.

 

Licenta

Site licentiat ONJN prin decizia nr.859/28.04.2016. Pariurile NU constituie o sursa sigura de castig, ci o forma de entertainment. Siteul pontul-zilei.com se adreseaza EXCLUSIV persoanelor peste 18 ani. Daca nu ai inca 18 ani, te rugam sa parasaesti acest site. Daca simti ca pierzi controlul in ceea ce priveste pariurile sau jocurile de noroc, adreseaza-te site-urilor specializate pentru asistenta.

 

+ Licenta

Site licentiat ONJN prin decizia nr.859/28.04.2016. Pariurile NU constituie o sursa sigura de castig, ci o forma de entertainment. Siteul pontul-zilei.com se adreseaza EXCLUSIV persoanelor peste 18 ani. Daca nu ai inca 18 ani, te rugam sa parasaesti acest site. Daca simti ca pierzi controlul in ceea ce priveste pariurile sau jocurile de noroc, adreseaza-te site-urilor specializate pentru asistentax.

 

 

Alatura-te gropului nostru de Facebook

 

Inscrie-te Acum

 

 

invarte ruleta si castiga

Completeaza campurile de mai jos, invarte ruleta si vei primi pe mail premiul.

invarte ruleta si castiga

Completeaza campurile de mai jos, invarte ruleta si vei primi pe mail premiul.

Ponturile Zilei

Pontul Zilei 20 Martie Superliga
20.03.2023 21:00

Pontul Zilei 19 Martie Handbal Liga Campionilor
19.03.2023 15:00

Ponturi Mirandes vs Eibar fotbal 20 martie 2023 La Liga 2
20.03.2023 22:00

Biletele Zilei

Biletul zilei tenis ERC – Luni 20 Martie 2023 – Cota 2.06 – Castig potential 610 RON

Biletul zilei fotbal ERC – Luni 20 Martie 2023 – Cota 2.47 – Castig potential 743 RON

Biletul zilei fotbal Alyn – Luni 20 Martie 2023 – Cota 2.33 – Castig potential 466 RON