Fotbalul este, la nivel mondial, cel mai iubit sport. Este extrem de popular ținând cont de numărul mare de practicanți. Conform unor estimări, sunt mai bine de 250 de milioane de jucători în peste 200 de țări. Cunoscut și sub denumirea de “sportul rege”, fotbalul a prins viață cu adevărat în Anglia, la mijlocul secolului XIX. Era o perioadă în care totul era haotic și fiecare juca după propriile criterii.
Situația s-a schimbat în anul 1863, când mai multe organizații engleze au decis să stabilească un set oficial de reguli. Așa s-a înființat Asociația Engleză de Fotbal (FA), care continuă să aibă un rol extrem de important și în ziua de azi.
Primul club de fotbal era deja fondat în momentul în care FA a schimbat la față fotbalul. Este vorba de Sheffield FC, apărut în 1857, ai cărui membri au jucat o perioadă între ei. Mai exact, timp de trei ani nu au avut împotriva cui să concureze. Criteriile în care se împărțeau, în acea perioadă, erau în general simple: cei căsătoriți jucau împotriva burlacilor. Mai erau și zile în care cei care aveau loc de muncă se duelau cu șomerii. Abia apoi au apărut Hallam FC, Crazy Wanderers și Workop Town FC.
În momentul în care FA și-a făcut simțită prezența, erau deja șase cluburi active, cu jucători legitimați. Prin urmare, regulamentele gândite de noua entitate au venit la timp pentru a schimba total sportul rege.
Inițial, cei de la Sheffield FC se ghidau după câteva criterii de bază:
* niciun jucător de pe teren nu avea voie să pună mâna pe minge
* se pedepsea călcarea adversarului aflat la pământ
* nimeni nu avea voie să se comporte “necuviincios”
* se interzicea piedica pusă în alergare
BONUS: 20 RON fără depunere + Freebet de până la 400 RON!
Lucrurile s-au schimbat odată cu apariția FA. Au apărut “Legile fotbalului”, adoptate pe 26 octombrie 1863. De atunci și până în prezent, au fost îmbunătățite periodic. Un lucru e cert, pentru un meci de fotbal este nevoie de două echipe formate din 11 jucători. Aceștia trebuie să lovească o minge rotundă cu scopul de a o introduce în poarta adversă. Echipa care înscrie cele mai multe goluri este declarată câștigătoare. În cazul în care jucătorii celor două echipe înscriu același număr de goluri, meciul este considerat a fi egal.
Legile principale ale jocului sunt în număr de 17. Acestea se aplică la toate nivelurile fotbalistice și sunt completate de numeroase alte decizii și directive IFAB, care contribuie la reglementarea jocului.
Cele 17 legi se referă la: terenul de joc, minge, numărul jucătorilor, echipament, arbitru, arbitrii asistenți, durata partidei, lovitura de începere și reluare a jocului, mingea care este în joc și în afara jocului, înscrierea unui gol, ofsaidul, faultul și comportamentul nesportiv, loviturile libere (directe și indirecte), penaltiul, aruncarea de la margine, degajarea și cornerul. Dintre acestea amintim:
Suprafața de joc are o formă rectangulară, delimitată de linii longitudinale de margine și linii transversale de poartă. Lungimea liniilor de margine s-a reglementat a fi cuprinsă între 90 și 120 de metri. Liniile de poartă pot avea dimensiuni cuprinse între 45 și 90 de metri.
În competițiile internaționale, terenul de fotbal trebuie să aibă lungimea cuprinsă între 90 și 110 metri, iar lățimea între 50 și 75 de metri.
Porțile sunt altcătuite din doi stâlpi verticali, aflați la distanță egală față de colțurile terenului. Distanța interioară dintre cei doi stâlpi este de 7.32 metri, iar partea interioară a barei transversale se află la 2.44 metri. Grosimea stâlpilor nu are voie să depășească 12 centimetri, iar culoarea acestora trebuie să fie albă. Pe stâlpi și pe bara transversală este montată o plasă, care are rolul de a nu lăsa mingea să treacă prin ea.
BONUS: Bonus până la 500 RON!
Balonul folosit în timpul meciurilor trebuie să aibă o circumferință cuprinsă între 60 și 70 de centimetri, iar greutatea să fie de 248-348 de grame. Legile stabilite descriu exact poziția în care mingea este considerată a fi în joc – trebuie să fie cu toată circumferința în interiorul suprafeței trasate. Mai jos aveți o exemplificare făcută de wikipedia. Se observă situația în care mingile A, B și C nu depășesc în totalitate linia. În afara jocului este doar mingea D.
O partidă este alcătuită din două reprize de câte 45 de minute. Pauza între ele este, de obicei, de 15 minute. Arbitrul este cel care cronometrează confruntarea și poate dicta minute de prelungire ale fiecărei reprize (trebuie să țină cont de timpul efectiv în care nu se joacă din cauza schimbărilor, tragerilor de timp sau a asistenței medicale primite de jucătorii accidentați).
În unele competiții, dacă după cele 90 de minute este egalitate, se dispută alte două reprize de prelungiri. Fiecare dintre acestea are 15 minute. În cazul în care echilibrul este perfect și la finalul acestora, se trece la lovituri de departajare. Acestea se execută de la punctul de la 11 metri. Vor fi câte 5 jucători care încearcă să învingă portarul advers, iar echipa care înscrie mai multe goluri câștigă. Dacă este egalitate și atunci, se continuă loviturile de departajare (câte un fotbalist de la fiecare echipă), până când una dintre grupări trece în avantaj la finalul seriei.
BONUS: Până la 550 lei bonus de bun venit
Faultul se produce în momentul în care un jucător comite o faptă nesportivă care se regăsește în regulament. Acestea sunt specificate foarte bine în regulament. Printre acestea amintim tragerea unui adversar, împingerea rivalului sau hențul (jucarea mingii cu mâna). Dacă acestea au loc în afara careului, se pedepsesc cu lovitură liberă directă. în caz contrar, infracțiunea duce la dictarea unei lovituri de la 11 metri (penalty).
Jucătorul care comite o faptă nesportivă poate fi avertizat cu cartonaș galben sau roșu. Cel care primește “galben” poate continua jocul, dar două cartonașe de această culoare se transformă într-unul de culoare roșie. Cine primește “roșu” trebuie să părăsească imediat terenul și nu va mai evolua până la final. Cartonașele pot duce și la suspendarea jucătorului pentru un anumit număr de meciuri.
Li se arată cartonaș galben și acelor jucători care aleg să simuleze, în încercarea de a-i induce în eroare pe arbitri.
BONUS: pana la 500 RON
Printre cele mai contestate decizii ale arbitrilor au fost mereu cele legate de ofsaid. Cei doi “tușieri”, care stau pe marginea terenului, trebuie să îi semnalizeze “centralului” atunci când un jucător este în afara jocului. Se ajunge în această situație atunci când un fotbalist s-a poziționat atât în fața mingii (este mai aproape de linia porții adverse), cât și în fața penultimului jucător advers (acesta este în general portarul). În momentul în care se îndeplinesc aceste criterii, “centralul” oprește jocul și mingea ajunge în posesia echipei care se apăra. Pentru că s-au născut multe controverse, în multe campionate s-a introdus deja arbitrajul video. Fazele sunt revăzute și deciziile se iau în consecință.
Legile jocului nu impun vreo anumită așezare pe teren a celor 11 jucători ai fiecărei echipe, în afara celui desemnat să stea în poartă. Totuși, de-a lungul timpului au apărut o serie de poziții specifice. Acestea sunt:
* portar – jucător care poate ține mingea în mână în interiorul careului de 16 metri
* fundaș – jucător care are ca principal obiectiv să îi oprească pe adversari din încercarea de a marca goluri
* mijlocaș – jucător care organizează jocul ofensiv, care ajută fundașii și care oferă pase decisive către următorul compartiment
* atacant – jucător specializat în a înscrie goluri
Fiecare echipă este obligată să aibă cel puțin un antrenor principal, un antrenor secund și un medic. Tehnicienii decid sistemele tactice în care sunt dispuși jucătorii (4-4-2, 4-3-3, 3-5-2 etc.), dar și schimbările din timpul partidei. Fiecare echipă are dreptul la trei schimbări în decursul celor 90 de minute.
BONUS: 300 RON pariu fără risc + 222 rotiri EGT
Lovitura de colț, uzual numită corner, se acordă atunci când mingea iese din suprafața de joc (după linia porții), fiind atinsă ultima dată de un membru al echipei aflate în apărare. În acest caz, un fotbalist al echipei care atacă execută o lovitură liberă din colțul terenului de joc (din partea în care mingea a părăsit terenul).
* la nivel global – Campionatul Mondial, Campionatul Mondial de Fotbal al Cluburilor
* Europa – Campionatul European de Fotbal, UEFA Champions League, UEFA Europa League
* America de Sud – Copa America, Copa Libertadores
* Africa – Cupa Africii pe Națiuni, Liga Campionilor Africii
* Asia – Cupa Asiei, Liga Campionilor Asiei
* America de Nord, America Centrală și Caraibe – Cupa de Aur CONCACAF, Liga Campionilor CONCCACAF
* Oceania – Cupa Oceaniei pe Națiuni, Liga Campionilor Oceaniei
În Europa, se consideră cinci competiții interne de o importanță uriașă. Acestea sunt Premier League (Anglia), Serie A (Italia), La Liga (Spania), Bundesliga (Germania) și Ligue 1 (Franța). Cele mai bune echipe din România se luptă pentru câștigarea Ligii 1.
BONUS: Bonus pana la 500 lei la primele depuneri
Lasa mai jos si tu un pont (pronostic) despre acest meci sau orice alt lucru care crezi ca meritaaflat despre meciul vs
ABONEAZA-TE LA NEWSLETTER
Inscrie-te mai jos pentru a primi zilnic cele mai tari ponturi si bilete la pariuri sportive.
Licenta
Site licentiat ONJN prin decizia nr.859/28.04.2016. Pariurile NU constituie o sursa sigura de castig, ci o forma de entertainment. Siteul pontul-zilei.com se adreseaza EXCLUSIV persoanelor peste 18 ani. Daca nu ai inca 18 ani, te rugam sa parasaesti acest site. Daca simti ca pierzi controlul in ceea ce priveste pariurile sau jocurile de noroc, adreseaza-te site-urilor specializate pentru asistenta.