Reguli baschet – Cum se joacă sportul cu mingea la coş!

Adaugat: aprilie 4, 2020
Actualizat: martie 6, 2023
Categorii: Articole
0 comentarii

Baschetul este jucat între două echipe care au în componenţă câte cinci jucători. Scopul fiecărei formaţii este să introducă mingea în coşul adversarilor şi să împiedice cealaltă echipă să înscrie. Echipa care a marcat cel mai mare număr de puncte la sfârșitul timpului de joc va fi câștigătoarea partidei.



7 bonusuri FĂRĂ DEPOZIT și FĂRĂ RULAJ la cazino & pariuri!
Profita Acum >

Regulament Baschet – Terenul de joc

Terenul de joc are dimensiuni de 28 de metri lungime (28,65 metri în cazul NBA) şi 15 metri lăţime, măsurate de la marginea interioară a liniilor care delimitează terenul.

Linia de centru va fi trasată paralel cu liniile de fund, de la punctul de mijloc al liniilor laterale. Ea va fi prelungită cu 0,15 m, în afara fiecărei linii laterale..

Cercul central va fi trasat în centrul terenului de joc şi va avea o rază de 1,80 m, măsurată la marginea exterioară a circumferinţei.

Semicercurile pentru aruncări libere vor fi trasate pe terenul de joc cu o rază de 1,80 m, măsurată la marginea exterioară a circumferinţei şi având centrele la punctul de mijloc al liniilor de aruncări libere.

Terenul de joc baschet

Liniile de aruncări libere

O linie de aruncări libere trebuie trasată paralel cu fiecare linie de fund. Marginea ei exterioară trebuie situată la 5,80 m de la marginea interioară a liniei de fund şi trebuie să aibă 3,60 m lungime. Punctul ei de mijloc trebuie situat pe linia imaginară care uneşte punctul de mijloc al celor două linii de fund.

Pariază pe BASCHET la NetBet – Ia-ți chiar azi bonusul de bun venit!

BONUS: 20 RON fără depunere + Freebet de până la 400 RON!

Zona coşului de 3 puncte

Zona coşului de 3 puncte este întreaga suprafaţă a terenului de joc, cu excepţia zonei din apropierea coşului adversarilor, incluzând:

– cele două linii paralele, ridicate perpendicular pe linia de fund, având marginea exterioară la 0,90 m faţă de marginea interioară a liniilor laterale.

– un arc de cerc, cu o rază de 6,75 m (7,24 metri în cazul partidelor din NBA) măsurată din punctul aflat pe sol, situat exact sub centrul coşului adversarilor, până la marginea exterioară a arcului.

Linia de 3 puncte nu face parte din zona coşului de 3 puncte.

Zona coşului de 3 puncte

Liniile de repunere a mingii în joc

Cele două linii, având lungimea de 0,15 m, trebuie trasate în afara terenului de joc, la linia laterală de pe partea opusă mesei scorerului, cu marginea exterioară a liniilor situată la 8,325 m faţă de marginea interioară a liniei de fund, cea mai apropiată.

Timp de joc

Jocul de baschet va cuprinde 4 sferturi de câte 10 minute fiecare (excepţie face NBA, unde partida are 4 sferturi a câte 12 minute).

Pauzele sunt de două minute, între primul şi al doilea sfert, între al treilea şi al patrulea sfert şi înaintea fiecărei prelungiri, şi de 15 minute, între prima şi a doua repriză (sferturile 2 şi 3).

Dacă scorul este egal la sfârşitul celui de-al patrulea sfert, jocul va continua cu atâtea reprize prelungiri, având o durată de cinci minute fiecare, câte sunt necesare pentru ruperea egalităţii.

Dacă scorul total al ambelor jocuri, pentru partidele în dublă manşă, este egal la sfârşitul celui de-al doilea joc, partida va continua cu prelungiri, după aceeaşi regulă de mai sus.

Dacă o greşeală este comisă, cu puţin timp înainte sau chiar în momentul când semnalul cronometrului de joc sună pentru sfârşitul unui sfert sau unei prelungiri, orice eventuale aruncări libere vor fi executate după sfârşitul sfertului sau prelungirilor.

Alege să pariezi la BETANO cu un click pe buton – Ai un super bonus pentru prima ta depunere!

BONUS: Bonus până la 500 RON!

Începerea şi terminarea unui sfert, unei prelungiri sau a jocului

Primul sfert începe atunci când mingea părăseşte mâna (mâinile) şefului brigăzii de arbitri la aruncarea pentru efectuarea angajării între doi adversari. Toate celelalte sferturi şi prelungiri încep când mingea este la dispoziţia jucătorului care efectuează repunerea în joc.

Echipele vor schimba coşurile pentru a doua repriză. În prelungiri, echipele vor continua să atace aceleaşi coşuri ca şi în al patrulea sfert.

Valoarea coşurilor

– Un coş reuşit la eliberarea mingii dintr-o aruncare liberă contează 1 punct.

– Un coş reuşit la eliberarea mingii din zona coşului de 2 puncte contează 2 puncte.

– Un coş reuşit la eliberarea mingii din zona coşului de 3 puncte contează 3 puncte.

– După ce mingea a atins inelul la o ultimă aruncare liberă şi este regulamentar atinsă de oricare jucător înainte ca aceasta să intre în coş, coşul reuşit contează 2 puncte.

– Dacă, în mod accidental, un jucător marchează din acțiune în coşul echipei lui, coşul contează 2 puncte şi va fi înscris pe foaia oficială de joc ca fiind marcat de căpitanul echipei adverse.

– Dacă, în mod deliberat, un jucător marchează din acțiune în coşul echipei lui, aceasta este o abatere şi coşul marcat nu va conta.

– Cronometrul de joc sau cronometrul de atac, trebuie să arate 0:00.3 (3 zecimi de secundă) sau mai mult pentru ca un jucător să obţină controlul mingii la o repunere în joc sau la o recuperare a mingii după ultima aruncare liberă pentru ca să poată încerca o aruncare pentru un coş din acţiune. Dacă cronometrul de joc sau cronometrul de atac arată 0:00.2 sau 0:00.1,   singura modalitate de a înscrie un coş din acţiune valabil este prin voleibalare sau introducerea mingii de sus în jos (dunk) direct în coş.

Pariază la cea mai mare casă de pariuri! Înregistrează-te la Betfair!

BONUS: Până la 550 lei bonus de bun venit

Time-out-uri

Un time-out este o întrerupere a jocului solicitată de antrenorul principal sau primul antrenor-asistent.

Fiecare time-out va dura un minut.

Fiecărei echipe îi pot fi acordate:

– 2 time-out-uri în timpul primei reprize

– 3 time-out-uri în timpul reprizei a doua, cu un maxim de 2 time-out-uri când cronometrul de joc afişează 2 minute sau mai puţin în al patrulea sfert.

– 1 time-out pe parcursul fiecărei prelungiri.

Time-out-urile neutilizate nu pot fi transferate în următoarea repriză sau prelungire.

Time-out-uri baschet

Joc pierdut prin forfait

O echipă va pierde jocul prin forfait, cu 0-20, dacă:

– nu este prezentă sau nu este în măsură să prezinte 5 jucători gata să joace în 15 minute după ce jocul a fost programat să înceapă.

– acţiunile ei împiedică desfăşurarea jocului

– refuză să joace după ce a fost notificată să nu procedeze astfel de şeful brigăzii de arbitri.

Apasă pe BUTON și pariază pe baschet la MAXBET!

BONUS: 700 RON în pariuri GRATUITE

Regula paşilor

Abaterea de paşi este mişcarea neregulamentară a unui picior sau a ambelor picioare în afara limitelor precizate, în orice direcţie, în timp ce mingea vie este ţinută în mână pe terenul de joc.

O pivotare este mişcarea regulamentară prin care un jucător, care ţine o minge pe terenul de joc, păşeşte cu acelaşi picior, o dată sau de mai multe ori, în orice direcţie, în timp ce celălalt picior, numit picior pivot, este menţinut la punctul lui de contact cu podeaua.

Stabilirea piciorului pivot de către un jucător care prinde o minge pe terenul de joc:

Un jucător care prinde mingea în timp ce staţionează cu ambele picioare pe podea:

– La momentul în care un picior este ridicat de pe podea, celălalt picior devine picior pivot.

– Pentru începerea driblingului, piciorul pivot nu poate fi ridicat înainte ca mingea să fie eliberată din mână.

– Pentru a pasa sau arunca pentru un coş din acţiune, jucătorul poate sări de pe piciorul pivot, dar niciun picior nu poate fi repus pe podea înainte ca mingea să fie eliberată din mână.

Un jucător care prinde mingea în timp ce înaintează, sau după terminarea unui dribling, poate face doi paşi pentru ca să se oprească, să paseze sau să arunce mingea la coş:

– Dacă, după primirea mingii, un jucător începe driblingul lui, el trebuie s-o elibereze înainte de al doilea pas.

– Primul pa are loc atunci când un picior sau ambele picioare ating podeaua după obținerea controlului asupra mingii. Al doilea loc are loc când celălalt picior atinge podeaua sau ambele picioare ating simultan podeaua.

– Dacă jucătorul care se oprește la primul pas are ambele picioare pe podea sau acestea ating podeaua simultan, el poate pivota folosind oricare picior ca picior pivot. Dacă apoi sare cu ambele picioare, nici un picior nu poate fi repus pe podea înainte ca mingea să fie eliberată din mână .

– Dacă un jucător aterizează pe un picior el poate pivota utilizând numai acel picior.

– Dacă un jucător sare de pe un picior la primul lui pas, el poate ateriza cu ambele picioare simultan pentru al doilea pas. În această situație, jucătorul nu poate pivota cu nici un picior. Dacă un picior sau ambele picioare părăsesc apoi podeaua, nici un picior nu poate fi repus pe podea înainte ca mingea să fie eliberată din mână.

– Dacă ambele picioare nu ating podeaua și jucătorul aterizează cu ambele picioare simultan, la momentul în care un picior este ridicat, celălalt picior devine picior pivot.

– Un jucător nu poate atinge podeaua consecutiv cu același picior sau cu ambele picioare, după terminarea driblingului sau câştigarea controlului mingii.

Un jucător căzut, întins sau aşezat pe podea

-Este regulamentar când un jucător cade şi alunecă în timp ce ţine mingea în mână sau dacă el câştigă controlul mingii când este întins sau aşezat.

– Este o abatere dacă apoi, jucătorul se rostogoleşte sau încearcă să se ridice, atunci când ţine mingea în mână.

Click pe butonul alăturat și ia-ți bonusul de bun venit de la eFortuna!

BONUS: pana la 500 RON

Regula celor 3 secunde

Un jucător nu trebuie să rămână în zona de restricţie a adversarilor pentru mai mult de 3 secunde consecutive, în timp ce echipa lui controlează o minge în terenul adversarilor şi cronometrul de joc este pornit.

8 secunde

Când jucătorul din terenul său câştigă controlul unei mingi sau în urma unei repuneri în joc, mingea atinge sau este legal atinsă de orice jucător aflat în terenul din spate şi echipa jucătorului care a efectuat repunerea în joc are în continuare controlul mingii în terenul ei, această echipă trebuie să treacă mingea în terenul adversarilor în maximum 8 secunde.

24 de secunde

Când un jucător câştigă controlul unei mingi pe terenul de joc sau, în urma unei repuneri în joc, mingea atinge sau este legal atinsă de orice jucător aflat pe terenul de joc şi echipa jucătorului care a efectuat repunerea în joc are în continuare controlul mingii, această echipă trebuie să încerce o aruncare pentru un coş din acţiune în maximum 24 secunde.

Minge întoarsă în terenul propriu

O echipă care controlează o minge în terenul adversarilor nu poate provoca întoarcerea neregulamentară a mingii în terenul ei. În caz contrar, mingea va fi acordată echipei adverse pentru o repunere în joc din terenul din faţă, de la locul cel mai apropiat de cel al infracţiunii, exceptând zona aflată direct în spatele panoului.

5 greşeli de jucător

Un jucător care a comis cinci greşeli personale (şase în NBA) va fi informat de către un arbitru şi trebuie să părăsească terenul de joc, imediat. El va fi înlocuit în timp de maximum 30 de  secunde.

Ai o super ofertă de pariuri la UNIBET pentru baschet – Descoperă ACUM!

BONUS: 300 RON pariu fără risc + 222 rotiri EGT

Greşeli de echipă

O greşeală de echipă este greşeala personală, tehnică, antisportivă sau descalificatoare comisă de un jucător. O echipă este în situaţie de penalizare pentru greşeli de echipă după ce aceasta a comis 4 greşeli de echipă într-un sfert.

Toate greşelile de echipă comise într-un interval de joc vor fi considerate ca fiind comise în următorul sfert sau următoarea prelungire.

Toate greşelile de echipă comise în fiecare prelungire vor fi considerate ca fiind comise în al patrulea sfert.

Când o echipă este în situaţie de penalizare, toate următoarele greşeli personale de jucător comise asupra unui adversar care nu se află în acţiune de aruncare, vor fi penalizate cu 2 aruncări libere, în loc de o repunere în joc. Jucătorul asupra căruia s-a comis greşeala va încerca aruncările libere.

Dacă o greşeală personală este comisă de un jucător al echipei care controlează o minge sau al echipei îndreptăţite la posesia mingii, o astfel de greşeală va fi penalizată cu o repunere a mingii în joc de către adversari.

Puncte

Echipele vor primi 2 puncte în clasament pentru fiecare joc câştigat, 1 punct pentru fiecare joc pierdut şi 0 puncte pentru jocurile pierdute prin forfait.

Poziţiile jucătorilor

  • Point guard (PG)

Conducătorul de joc al echipei (antrenorul din teren). Cel mai bun pasator și dribleur. Jucătorul care trebuie să ia cele mai bune decizii pentru a pune în situații bune coechipierii.

  • Shooting guard (SG)

Cel mai bun aruncător al echipei. Trebuie să aibă abilitatea de a crea aruncări deschise și de a obține procentaje bune și în situațiile când apărătorii pun presiune

  • Small forward (SF)

Cel mai bun jucător al echipei care poate juca și pe perimetru, și în interior. Trebuie să fie agresiv și puternic pentru a juca în interior, dar în același timp suficient de agil pentru a putea juca “afară”.

  • Power forward (PF)

Jucătorul cel mai tehnic și mai mobil de sub panou, marchează din apropierea coșului și de la semi-distanță.

  • Centru (C)

Cel mai înalt și cel mai puternic jucător al echipei. Apărător versat sub propriul coș, domină ambele panouri.

Dă click pe buton și deschide-ți cont la SUPERBET pentru a paria din confortul casei tale!

BONUS: Bonus pana la 500 lei la primele depuneri

Tipserii recomanda:  O nebunie de bilet! Un parior a pus mana pe castigul maxim oferit de Superbet, cu o cota finala de aproape 8350
Parerile, comentariile si discutiile despre acest meci.

Lasa mai jos si tu un pont (pronostic) despre acest meci sau orice alt lucru care crezi ca meritaaflat despre meciul vs

ABONEAZA-TE LA NEWSLETTER

Inscrie-te mai jos pentru a primi zilnic cele mai tari ponturi si bilete la pariuri sportive.

 

Licenta

Site licentiat ONJN prin decizia nr.859/28.04.2016. Pariurile NU constituie o sursa sigura de castig, ci o forma de entertainment. Siteul pontul-zilei.com se adreseaza EXCLUSIV persoanelor peste 18 ani. Daca nu ai inca 18 ani, te rugam sa parasaesti acest site. Daca simti ca pierzi controlul in ceea ce priveste pariurile sau jocurile de noroc, adreseaza-te site-urilor specializate pentru asistenta.

 

+ Licenta

Site licentiat ONJN prin decizia nr.859/28.04.2016. Pariurile NU constituie o sursa sigura de castig, ci o forma de entertainment. Siteul pontul-zilei.com se adreseaza EXCLUSIV persoanelor peste 18 ani. Daca nu ai inca 18 ani, te rugam sa parasaesti acest site. Daca simti ca pierzi controlul in ceea ce priveste pariurile sau jocurile de noroc, adreseaza-te site-urilor specializate pentru asistentax.

 

 

Alatura-te gropului nostru de Facebook

 

Inscrie-te Acum

 

 

invarte ruleta si castiga

Completeaza campurile de mai jos, invarte ruleta si vei primi pe mail premiul.

invarte ruleta si castiga

Completeaza campurile de mai jos, invarte ruleta si vei primi pe mail premiul.

Ponturile Zilei

Pontul Zilei 20 Martie Superliga
20.03.2023 21:00

Pontul Zilei 19 Martie Handbal Liga Campionilor
19.03.2023 15:00

Ponturi Mirandes vs Eibar fotbal 20 martie 2023 La Liga 2
20.03.2023 22:00

Biletele Zilei

Biletul zilei tenis ERC – Luni 20 Martie 2023 – Cota 2.06 – Castig potential 610 RON

Biletul zilei fotbal ERC – Luni 20 Martie 2023 – Cota 2.47 – Castig potential 743 RON

Biletul zilei fotbal Alyn – Luni 20 Martie 2023 – Cota 2.33 – Castig potential 466 RON