Inchide

Patinaj artistic! Inceputurile acestui sport in Romania, cele mai cunoscute figuri si sarituri pe gheata!

Adaugat: mai 2, 2020
Actualizat: mai 2, 2020
Tipster: Alexander
Categorii: Articole
0 comentarii

Patinajul artistic reprezinta o combinatie unica de eleganta, rafinament, efort si competitivitate. Desi este o disciplina a sporturilor de iarna, poate fi practicat pe tot parcursul anului. In principal, consta in executarea unor elemente tehnice specifice pe o suprafata acoperita cu gheata, precum sarituri, piruete, sau dans, pe fondul unei piese muzicale. “Uniunea Internationala de Patinaj” pe gheata este cea care coordoneaza si organizeaza concursuri internationale incluzand probe de patinaj individual (masculin si feminin), cupluri, dans pe gheata si patinaj sincronizat. Dincolo de faptul ca sustine dezvoltarea armonioasa a corpului, practicarea patinajului artistic ca sport de performanta reprezinta o provocare pentru participanti, acestia fiind nevoiti sa isi testeze si dezvolte calitati precum ambitia, concentrarea, comunicarea si increderea in partenerul de concurs. Totodata, patinajul artistic implica si amplificarea viziunii artistice, a unui simt muzical, dar si a abilitatii de transmitere a emotiei prin intermediul dinamicii corporale.

Incursiune in gratioasa lume a patinajului artistic

Printre primele referinte istorice consemnate, mentioneaza patinele lucrate din oase de animale gasite pe teritoriul actual al Elvetiei, cercetatorii plasand aceasta descoperire in secolul 8 inaintea erei noastre. Cel mai probabil, primii patinatori au folosit aceste instrumente drep o modalitate rapida de transport pe durata anotimpului rece. In anumite zone din nordul Europei, au fost gasite obiecte similare unor patine, avand o vechime de peste 4000 de ani. Din pricina nevoii de a traversa canalele sau lacurile inghetate pe perioada iernii, in unele zone au fost folosite patine cu lame de lemn. In perioada Evului Mediu, olandezii utilizau adesea patinele in lupta contra armatelor spaniole, in timpul bataliei de la Zuiderzee, din 1572. Primul club de patinaj a fost fondat in 1742, la Edinburgh, Scotia, iar o suta de ani mai tarziu, la Londra, a luat fiinta “Clubul de Patinaj”.

Click pe BUTON si in cateva minute te vei alatura miilor de pariori care au ales Fortuna

BONUS: pana la 500 RON

Ulterior, in anul 1850, americanul George Edward Bushnell a revolutionat patinajul, introducand lamele confectionate din otel. Spre sfarsitul secolului al 19-lea, patinatorul Jackson Haines a devenit faimos gratie stilului sau inovator, el diferentiindu-se de majoritatea patinatorilor prin imbinarea armonioasa a patinajului cu baletul, ceea ce i-a conferit si supranumele de “parinte al patinajului”. In mod oficial, patinajul artistic a aparut in 1892, prin constituirea “Uniunii Internationale de Patinaj”. Pana in zilele noastre, patinajul a evoluat, devenind un sport foarte popular, cu precadere in tari precum Rusia, Statele Unite, Canada, Japonia, Suedia, sau Austria. In prezent, Uniunea Internationala de patinaj, forul insarcinat cu gestionarea si organizarea competitiilor internationale, reuneste 93 de federatii nationale.

Patinajul artistic in Romania – istoric si principalii reprezentanti

In tara noastra, patinajul este practicat incepand cu a doua jumatate a secolului al 19-lea. Treptat, numarul celor ce aveau sa practice acest sport pe gheata lacurilor din localitatile de resedinta, creste vertiginos, de la divertisment, trecandu-se treptat la stabilirea unor reguli, precum in restul Europei. La 17 februarie 1874 membrii “Asociatiei de patinaj” din Cluj au participat la primul concurs public. Dupa 1910, in tara noastra patinajul a atras tot mai multi adepti, din ce in ce mai multe stiri despre serbari pe gheata putand fi citite in ziarele vremii. Dintre patinatori s-a remarcat Andrei Somodi, cel care s-a pregatit o buna perioada si la Berlin, in compania unor mari campioni, precum Rittberger. La 1 decembrie 1912, anul infiintarii “Federatiei Societatilor Sportive din Romania”, a fost constituita si o “Comisie a sporturilor de iarna”, iar zece ani mai tarziu, in Bucuresti, este organizat primul concurs al “Cercului atletic bucurestean”. In acelasi an se infiinteaza si prima “Comisie de patinaj”, cea care a jucat rolul unei federatii nationale de patinaj. In 1924 se organizeaza un campionat regional, in localitatile: Bucuresti, Brasov si Cluj, iar ulterior, la Bucuresti, primul campionat national de patinaj. La individual, a existat doar un singur reprezentant, Elemer Hirsh, la perechi a castigat cuplul Vincent din Cluj, iar la proba de vals, un cuplu venit din Brasov, Leman si Navrea. Intrucat numarul patinatorilor din capitala nu era unul foarte mare, in anul 1925 Clujul devine centrul de activitate al patinajului. In 1927 “Comisia sporturilor de iarna” isi schimba denumirea in “Comisia pentru sporturile pe gheata”, iar cativa ani mai tarziu, in “Federatia sporturilor de iarna”.

Click pe BUTON si in cateva minute te vei alatura miilor de pariori care au ales BETFAIR

BONUS: 100 pana la 500 RON

In 1931 castigatorii campionatului national de patinaj artistic au fost: Adalbert Horosz (Cluj), Maria Pop (Brasov) si perechea Manouschek – Beke (Cluj). In 1939 sportivii din Romania au participat la Campionatul European de patinaj artistic de la Zakopane, acolo unde perechile Gubert – Heurchert si Moldovan – Fieraru au ocupat locurile 8, respectiv 9, iar la cel organizat la Budapesta, pentru probe individuale, Maxim Bindea a ocupat locul 10. In 1940 se desfiinteaza patinoarul artificial “Otetelesteanu” din Bucuresti, iar campionatul national se va organiza din nou la Cluj. In perioada 1941 – 1943, activitatea este redusa, iar dupa incheierea celui de-al doilea razboi mondial se fac eforturi pentru redresarea patinajului artistic. Va creste numarul competitiilor organizate in orase precum Bucuresti, Cluj, Brasov, Targu Mures, Miercurea Ciuc. In 1952 s-a reusit la Poiana Brasov organizarea Jocurilor Mondiale Universitare (JMU) de iarna, eveniment care a reunit mari patinatori ai vemurilor. In 1956 au fost organizate 4 centre de copii conduse de: Roman Turusanco la Brasov, Bela Horosz la Miercurea Ciuc, Ludovik Beke la Cluj si Mauriciu Kahane la Bucuresti.

Printre numele care au facut istorie in perioada 1949 – 1972 putem aminti patinatori precum: Ecaterina Pusztai, Mariana Paltan, Cristaina Patraulea, Elena Mois, Radu Ionian, Marcel Comanici, Mihai Stoenescu, sau Gyorgy Fazekas. In 1965, la Bucuresti, este inaugurat patinoarul Floreasca, folosit atat pentru agrement cat si pentru competitii oficiale, iar federatia incepe sa sprijine material participarea cat mai multor patinatori la intalniri internationale. In scurt timp, mai precis in 1970, este dat in folosinta patinoarul artificial din Galati, precum si cel din Miercurea Ciuc, finalizandu-se totodata si lucrarile de acoperire ale patinoarului din Bucuresti. Anul 1984 reprezinta un moment extrem de important in ceea ce priveste dezvoltarea acestui sport in Romania, fiind anul inaugurarii “Centrului olimpic pentru juniori”.

Click pe BUTON si in cateva minute te vei alatura miilor de pariori care au ales BETANO

BONUS: 100% pana la 500 RON

De-a lungul anilor s-au distins numerosi sportivi romani precum: Gyorgy Fazekas, Ion Mircea, Leonard Azzola, Atanasie Bulete, Bogdan Kruti, Florin Gafencu, Stefan Lang, Adrian Vasile (locul 6 la JMU de la Sofia), Marius Negrea, sau Cornel Gheorghe. In ceea ce priveste patinajul artistic feminin, s-au remarcat: Elena Mois, Doina Mitricica (5 titluri nationale in palmares, participanta la Campionatul European de la Helsinki), Gabriela Voica, Cornelia Piciu, Irina Nichiforov, Mariana Chitu, Beatrice Hustiu, Viorica Nicu, Kinga Sallasy, Greti Marton, Anca Cristescu, Manuela Baditoiu, Elena Ghiban, Codruta Moiseanu. Ulterior se remarca Cornel Gheorghe, cel care s-a clasat pe locul trei la “Concursul Prietenia” organizat la Phenian, in Coreea de Nord (1986), a participat la doua editii ale Campionatului Mondial de juniori, a ocupat locul 9 la Campionatul European de la Leningrad (1990), locul 12 la Campionatul European disputat la Sofia (1991), locul 9 la Campionatul Mondial organizat in Statele Unite, la San Francisco (1992), locul 6 la Skate America (1992) si locul 5 la Skate Canad, in 1993 si 1997. De asemenea, a participat  la Jocurile Olimpice de la Lillehamer (Norvegia 1994) si la cele organizate la Naganno (Japonia 1998), unde s-a clasat pe locul 14 respectiv 23.

Click pe BUTON si in cateva minute te vei alatura miilor de pariori care au ales UNIBET

BONUS: 100% pana la 300 RON

Un alt nume mare al patinajului artistic romanesc este si cel al lui Gheorghe Chiper, sportiv stabilit in Elvetia, unde traieste si in prezent. La Campionatele Europene de Patinaj Artistic 2004 de la Budapesta si la Campionatul Mondial de Patinaj Artistic 2004 de la Dortmund, Chiper a obtinut locul 9 respectiv 27. In perioada 25 – 30 ianuarie 2005, in cadrul Campionatelor Europene de Patinaj artistic de la Torino, Romania a fost reprezentata de catre Gheorghe Chiper (masculin), el reusind sa obtina locul 8, in timp ce reprezentanta feminina a tarii noastre, Roxana Luca, s-a clasat a 15-a. La Campionatele Europene de Patinaj Artistic din 2006, Chiper a urcat in topul primilor 6 patinatori, cu 66.46 de puncte. La programul liber a patinat in cea mai buna grupa valorica, cu Evgeni Plushenko, Stephane Lambiel, Brian Joubert, Frederic Dambier si Alban Preaubert, obtinand locul 9 dupa programul liber. La Olimpiada de iarna din 2006, la Torino, s-a aflat in primii 10 dupa programul scurt, obtinanind in final locul 14, la fel ca in cazul Campionatului Mondial de Patinaj Artistic organizat in acelasi an. Zoltan Kelemen este un alt reprezentant de seama al tarii noastre, sportivul originar din Miercurea Ciuc reusind sa se claseze pe locul 12 la Campionatul European din 2012 organizat la Sheffield, in Marea Britanie si al 23-lea in cadrul Jocurilor Olimpice de iarna de la Soci, in 2014.

Cele mai importante sarituri pe gheata in patinajul artistic

Saritura “Axel”

Saritura Axel presupune o rotire in aer, aterizarea fiind executata cu spatele, unul dintre picioare flexat, iar celalalt in aer. Exista trei tipuri de sarituri de patinaj artistic din gama Axel: cel simplu, cel dublu si cel triplu. Saritura simpla reprezinta o jumatate de intoarcere in aer, cea dubla – doua si jumatate, iar cea tripla – trei si o jumatate. Pana in prezent, niciun patinator nu a reusit performanta de a executa un Axel cu patru rotiri in aer.

Rotirea “Beillmann”

Aceasta figura poarta numele celebrei patinatoare din Elvetia, Denise Beillmann, ea fiind prima care a executat-o. Rotirea necesita un grad inalt de flexibilitate, patinatorul fiind nevoit sa se invarta pe gheata in pozitia de “cumpana”. Unul dintre picioare se roteste in contact cu gheata, iar celalalt ramane ridicat in aer, la un unghi de 90 de grade. In mod conventional, figura Beillmann, este specifica patinajului artistic feminin, dar si in patinajul de cuplu. Totusi, de-a lungul timpului, a fost executata spectaculos si in cadrul patinajului masculin, inclusiv de catre campionul olimpic al Japoniei, Yuzuru Hanyu.

Click pe BUTON si in cateva minute te vei alatura miilor de pariori care au ales ADMIRAL

BONUS: Profit dublu la primul pariu + 150 RON Freebet (tot dupa primul pariu)

Saritura “Salchow”

Reprezinta o figura simpla pentru patinajul actual, un salt de pe un picior, mergand cu fata, rotatie si aterizare pe celalalt picior, cu spatele in directia de deplasare. Poarta numele celebrului patinator suedez Ulrich Salchow, cel care a dominat prima decata a secolului 20, obtinand de-a lungul carierei nu mai putin de 10 titluri de campion mondial al patinajului artistic masculin.

Ridicarile in patinajul de cuplu (pereche)

In patinajul artistic de cuplu, barbatul ridica femeia deasupra capului, sustinand-o cu ambele maini perfect întinse. Acest gen de ridicari pot avea loc in linie dreapta sau in timpul executiei unei rotiri. Totodata, pozitia femeii poate varia de la a sta dreapta cu bratele pe langa corp, sau a sta in pozitia “barcuta”, timp in care se prinde cu ambele maini de lama patinei.

Saritura “Flip”

Spre deosebire de precedentele manevre, saritura Flip presupune un grad mai mare de dificultate, prezumand faptul ca patinatorul isi va lua avant din rotire, urmand ca apoi sa execute o saritura simpla, dubla sau tripla, in pozitia de cumpana. Exista si o varianta pe spate a sariturii Flip, atunci cand patinatorul inainteaza cu viteza, face o rotire in aer de 180 de grade, si aterizeaza apoi pe ambele picioare.

Saritura “Lutz”

Este considerata cea mai dificila acrobatie in patinajul artistic si consta intr-o rotire in aer, de tip Axel, insa cu pornirea de pe un singur picior, timp in care patinatorul se roteste pe gheata. In ciuda faptului ca este o manevra spectaculoasa, nu este foarte des intalnita, deoarece implica foarte multa precizie, dar si forta pentru demarare si aterizare corecta. Celebrul patinator american, Adam Rippon, a revolutionat acest gen de saritura cu propriile sale variatiuni, fiind consemnat astfel in istorie cu “saritura Rippon Lutz” (ambele brate intinse deasupra capului).

Patinajul artistic s-a dezvoltat incepand cu secolul al 19-lea ca un amestec de arta si sport, fiind cel mai vechi sport inclus in cadrul programului Jocurilor Olimpice (in 1924, anul disputarii primei editii). Daca pana in anul 1972 s-a concurat doar la simplu masculin, feminin si perechi, incepand cu anul 1976 a fost introdusa si proba de dans. In urma cu mai bine de 80 de ani, mai precis in iarna anului 1936, Romania participa cu 15 sportivi la Jocurile Olimpice organizate in Germania, la Garmisch-Partenkirchen, printre acestia numarandu-se si trei patinatori, Roman Turusanco (ocupant al locului 19), respectiv perechea Irina Timcic – Alfred Eisenbeisser (locul 13).

Click pe BUTON si in cateva minute te vei alatura miilor de pariori care au ales 888SPORT

BONUS: 150 lei FREE BET-URI GRATUITE

Parerile, comentariile si discutiile despre acest meci.

Lasa mai jos si tu un pont (pronostic) despre acest meci sau orice alt lucru care crezi ca meritaaflat despre meciul vs

 

Licenta

Site licentiat ONJN prin decizia nr.859/28.04.2016. Pariurile NU constituie o sursa sigura de castig, ci o forma de entertainment. Siteul pontul-zilei.com se adreseaza EXCLUSIV persoanelor peste 18 ani. Daca nu ai inca 18 ani, te rugam sa parasaesti acest site. Daca simti ca pierzi controlul in ceea ce priveste pariurile sau jocurile de noroc, adreseaza-te site-urilor specializate pentru asistenta.

 

+ Licenta

Site licentiat ONJN prin decizia nr.859/28.04.2016. Pariurile NU constituie o sursa sigura de castig, ci o forma de entertainment. Siteul pontul-zilei.com se adreseaza EXCLUSIV persoanelor peste 18 ani. Daca nu ai inca 18 ani, te rugam sa parasaesti acest site. Daca simti ca pierzi controlul in ceea ce priveste pariurile sau jocurile de noroc, adreseaza-te site-urilor specializate pentru asistentax.

 

 

Alatura-te gropului nostru de Facebook

 

Inscrie-te Acum

 

 

invarte ruleta si castiga

Completeaza campurile de mai jos, invarte ruleta si vei primi pe mail premiul.

invarte ruleta si castiga

Completeaza campurile de mai jos, invarte ruleta si vei primi pe mail premiul.

Ponturile Zilei

Ponturi PSG vs Angers fotbal 2 octombrie 2020 Ligue 1
02.10.2020 22:00

Ponturi Coventry - Bournemouth fotbal 02-octombrie-2020 Anglia Championship
2.10.2020 21:45

Ponturi Rapid vs Concordia Chiajna fotbal 2 octombrie 2020 Liga 2
02.10.2020 18:00

Biletele Zilei

Biletul zilei MRS – Joi 01 Octombrie – Cota 2.41 – Castig potential 484 RON

Biletul zilei tenis ERC – Joi 01 Septembrie 2020 – Cota 2.28 – Castig potential 685 RON

Biletul zilei fotbal ERC – Joi 01 Octombrie – Cota 2.51 – Castig potential 753 RON