Inotul de performanta – Istorie si stiluri de baza

Adaugat: aprilie 28, 2020
Actualizat: aprilie 28, 2020
Tipster: SPD
Categorii: Articole
0 comentarii

Înotul sportiv, competiţional, sau de performanţă, este un sport nautic ce constă în parcurgerea anumitor distanţe în timp cât mai scurt într-un procedeu sportiv de înot, în bazine de înot special amenajate. Activitatea competiţională, este reglementată şi se desfăşoară sub tutela FINA (Fédération Internationale de Natation). Înotul de performanţă este practicat atât de amatori cât şi de sportivi profesionişti şi este prezent la toate ediţiile Jocurilor Olimpice Moderne.

Înotul este un sport, o cursa, individuala sau de echipă care necesită utilizarea întregului corp pentru deplasarea prin apă. Sportul se desfășoară în bazine sau ape deschise, de exemplu, într-o mare sau lac. Înotul competițional este unul dintre cele mai populare sporturi olimpice, cu evenimente organizate pe distanță variata si stiluri de inot diferit, cum ar fi, fluture, spate, bras si liber si mixt. În plus față de aceste evenimente individuale, patru înotători pot participa fie la liber, fie mixt.
Un mixt este format din patru înotători care vor aborda fiecare unul dintre cele patru stiluri mentionate mai sus, spate, bras, fluture sau liber.

Click pe BUTON si in cateva minute te vei alatura miilor de pariori care au ales MAXBET

BONUS: Pana la 700 RON sub forma de Pariuri Gratuite

Fiecare stil necesită un set de tehnici specifice, iar în competitii există reglementări distincte privind forma acceptabilă pentru fiecare dintre ele. Există, de asemenea, reglementări cu privire la ce tipuri de costume de baie, casti, bijuterii și benzi de recuperare sunt permise la concursuri. Deși este posibil ca înotătorii de performanta să sufere anumite leziuni sportive, cum ar fi tendinita la nivelul umerilor sau genunchilor, există și beneficii asociate cu acest sport.

inotul de performanta

Istoria inotului sportiv de performanta

Au fost găsite dovezi ale înotului recreativ in perioada preistorică, primele dovezi datând din epoca de piatră, aflandu-se in picturile de acum 10.000 de ani. Referințele scrise datează din anul 2000 î.Hr., unele dintre primele referințe la înot gasindu-se in IliadaOdiseeaBiblieBeowulfCoranul și altele.
În 1538, Nikolaus Wynmann, un profesor de limbi elvețiano-german, a scris cea mai cunoscută carte despre înot: 
ColymbetesSive de arte natandi dialogus et festus et iucundus lectu ( Înotătorul, sau Un dialog despre arta înotului și a veseliei si placerii de a citii)

Înotul a apărut ca o activitate recreativă competitivă în anii 1830 în Anglia. În 1828, prima piscină interioară, St George’s Baths au fost deschise publicului. Până în 1837, Societatea Națională de Înot organiza concursuri regulate de înot în șase piscine artificiale, construite în jurul Londrei. Activitatea a crescut în popularitate și până în 1880, când s-a format primul organ național de conducere, Asociația de Înot Amatori, existau deja peste 300 de cluburi regionale în toată țara.

istoria inotului de performanta

În 1844, doi participanți autohtoni americani, la o competiție de înot din Londra, au prezentat stilul craul unui public european. Sir John Arthur Trudgen a preluat miscarea de la unii nativi din America de Sud și a debutat cu succes stil, Trudgen, în 1873, câștigând o competiție locală în Anglia. Stilul sau este încă considerat a fi cel mai puternic. 

Căpitanul Matthew Webb a fost primul om care a înotat tot canalul englezesc (între Anglia și Franța), în 1875. Folosind tehnica bras, a înotat canalul (34,21 km) în 21 de ore și 45 de minute. Performanta sa nu a fost atinsa sau depășita pentru următorii 36 de ani, până când TW Burgess a făcut trecerea în 1911.

Alte țări europene au înființat federații de înot; Germania în 1882, Franța în 1890 și Ungaria în 1896. Primele competiții europene de înot amator au fost în 1889 la Viena. Primul campionat mondial de înot feminin a avut loc în Scoția în 1892.

Înotul masculin a devenit parte a primelor Jocuri Olimpice moderne din 1896 la Atena . În 1902, australianul Richmond Cavill a introdus stilul liber în lumea occidentală. În 1908, s-a constituit asociația mondială de înot, Fédération Internationale de Natation (FINA). Înotul feminin a fost introdus în Jocurile Olimpice în 1912; prima întâlnire internațională de înot pentru femei în afara Olimpiadei a fost Olimpiada de femei din 1922 . Fluturele a fost dezvoltat în anii 1930 și a fost la început o variantă a brasului, până când a fost acceptat ca stil separat în 1952.

inotul de performanta anglia

Istoria pe repede inainte

• 1837 – înotul sportiv îşi face apariţia în Anglia, „patria înotului modern”. Este anul în care la Londra apare primul club de înot „Naţional Swimming Association” fondat de John Strachan. Brasul reprezintă procedeul de bază atât pentru probele de sprint cât şi pentru probele de distanţă. În Londra existau la acea dată 8 bazine de înot.
• 1840 – înotul a fost introdus în instituţiile de învăţământ.
• 1858 – în Australia a avut loc primul Campionat Mondial de înot în cursa de 100 yarzi.
• 1869 – se constituie prima federaţie de înot şi se organizează primele campionate naţionale ale Angliei.
• 1874 – se înfiinţează în Anglia prima federaţie naţională de nataţie şi apare un regulament de înot. Probele de concurs sunt: 1 milă, 100 yarzi şi 500 yarzi.
• 1875 – căpitanul de marină Matthew Webb este primul om care traversează înot Canalul Mânecii.
• 1877 – se organizează primele campionate naţionale ale S.U.A..
• 1878 – se înregistrează primul record mondial, James Moore în proba de 100 yarzi liber
• 1889 – s-au desfăşurat la Viena primele Campionate Europene care au inclus două probe: de 60 m şi 1500 m, ambele câştigate de austrieci.
• 1896 – la prima ediţie a Jocurilor Olimpice moderne de la Atena, se include în program şi înotul, fiind pe locul doi ca număr de probe, după atletism; întrecerile de înot s-au desfăşurat în portul Pireu. Tot în acest an, pe 3 martie s-a înfiinţat Asociaţia Înotătorilor Amatori – „Amateur Swimming Association”.
• 1908 – se înfiinţează Federaţia Internaţională de Nataţie pentru Amatori (F.I.N.A.), organism care reglementează desfăşurarea competiţiilor de înot sportiv (stabileşte un regulament internaţional de înot şi regulile de stabilire a recordurilor).
• 1927 – se fondează „Liga Europeană de Nataţie” (L.E.N.), care organizează competiţii de înot la nivel zonal
• 1932 – Johnny Weissmuller înoată pentru prima dată sub 1 minut în proba de 100 m.
• 1973 – Prima ediţie a Campionatelor Mondiale de înot a avut loc în anul la Belgrad.

inotul ca sport de performanta

Stiluri de baza

Înotul sportiv se practică sub forma a patru procedee sau stiluri de bază:

•craul sau liber
•spate sau craul pe spate
•bras
•fluture sau delfin.

Craul

Stilul craul sau liber apare ca procedeu sportiv la sfârşitul secolului al XIX-lea când în anul 1844 la Londra, doi înotători indieni din America de Nord, practică un stil total neeuropean, lovind violent apa cu braţele şi bătând piciorele energic în jos.
Apariţia tehnicii de înot craul este legată şi de numele lui Harry Wickham din insula Rubiana şi fratele acestuia, Alik în vârstă de 12 ani care în anul 1893 o demonstrează la Sydney.
Johnny Weissmuller este cel care a perfecţionat tehnica craulului, el reuşind pentru prima dată să înoate sub un minut pe distanţa de 100 m.
Cea mai scurtă probă, de 50 m liber, debutează la Campionatele Mondiale de la Madrid din anul 1986. La femei primul record mondial în proba de 50 m liber este stabilit de românca Tamara Costache.
Probele de 800 m liber femei şi 1500 m liber bărbaţi sunt cele mai lungi probe în bazin.
Anumite prevederi de regulament apărute pe parcursul timpului au influenţat performanţele realizate de înotători: din 1957 omologarea recordurilor se face numai în bazine de 50m, din anul 1969 se acceptă numai apă dulce, iar din ianuarie 1972 întoarcerile nu mai sunt obligatorii prin atingerea peretelui cu mâna.

Procedeul craul se înoată la feminin şi masculin în competiţii în probele olimpice: 50 m; 100 m; 200 m; 400 m; 800 m. ; la masculin se adugă proba de 1500 m; ştafete: 4×50 m; 4×100 m; 4×200 m; ultimul schimb în ştafetele de 4×100 m mixt, precum şi ultimul procedeu în probele individuale de 200 m mixt şi 400 m mixt.

Este procedeul cu cea mai mare utilizare pentru înotul utilitar (salvare de la înec, aplicaţii militare), curse de mare fond, triatlon, traversări de cursuri de apă etc. Pentru înotul de agrement, este unul din cele mai utilizate, mai ales datorită vitezelor pe care le poate dezvolta.

inot craul stil performanta

Spate

Procedeul spate sau craul pe spate a fost folosit încă în urmă cu câteva secole. Acest procedeu era destul de des utilizat de către înotători, dar aceştia foloseau o tehnică similară brasului, cu corpul în poziţia pe spate (bras-spate). Ca procedeu de înot utilitar este utilizat şi în prezent.
Stilul spate a fost introdus în cadrul întrecerilor de înot din programul jocurilor olimpice din 1912, de la Stockholm, de către americanul Harry Hebner care a practicat o tehnică nouă, derivată din stilul craul. În 1912 stilul spate a fost recunoscut ca probă competitivă.

Probele în procedeul spate sunt cele clasice, 100 m şi 200 m, la acestea se adaugă cursele din probele de mixt individual sau ştafetă mixt.

inot stil spate

Bras

Acest procedeu a fost utilizat de către înotători de foarte multă vreme, deoarece are o mare valoare aplicativă. Un papirus egiptean, datând din anul 3400 î.Hr., prezintă un desen al procedeului bras.
În prima carte de înot Înotătorul sau un dialog despre arta înotului, scrisă de Nicolaus Wynmann în anul 1538, este descris procedeul bras, care timp de sute de ani a constituit singura metodă de învăţare a înotului.
Francezul Melchisédech Thévenot în anul 1696 în cartea sa The Art of Swimming (Arta înotului) descrie acest procedeu foarte similar brasului modern.
În secolul al XIX-lea procedeul de bras este folosit pentru înotul pe distanţe lungi, cum ar fi cazul cursei de o milă pe râul Tamisa.
La prima traversare organizată a Canalului Mânecii, realizată în anul 1875, s-a folosit procedeul bras.
Ca probă de concurs brasul a fost prezent pentru prima dată în programul jocurilor olimpice de la Paris din anul 1900, când a fost programată o probă de înot sub apă pe distanţa de 60 m, probă care a fost ulterior abandonată.
Începând cu anul 1904, probele de bras au fost introduse în programul jocurilor olimpice de la Saint Louis, ca o “specialitate europeană”.
La olimpiada de la Londra din anul 1908, brasul este considerat ca procedeu de sine stătător, proba desfăşurându-se pe distanţa de 200 m.
David Armbruster, un antrenor de la Universitatea Iowa a studiat procedeul bras, unde a observat că înotătorul era încetinit semnificativ în timp ce ducea braţele spre înainte pe sub apă. În 1934, Armbruster a perfecţionat metoda, aducând braţele spre înainte pe deasupra apei. Deşi această tehnică era dificilă, a adus îmbunătăţiri majore în ceea ce priveşte viteza.
Un an mai târziu, în 1935, Jack Sieg, un alt înotător de la Universitatea Iowa, a dezvoltat o tehnică de înot într-o parte şi cu bătaia de picioare simultană asemănătoare unui peşte, modificând ulterior tehnica şi înotând cu faţa în jos.
Armbruster şi Sieg au combinat aceste tehnici, dezvoltând o variantă a procedeului bras, numită bras-fluture.
Pe parcursul timpului, în special în secolul XX, tehnica brasului a suferit mai multe îmbunătăţiri, în special referitoare la sporirea vitezei de înot, cele mai importante fiind înregistrate în cadrul şcolii japoneze de înot.

Click pe BUTON si in cateva minute te vei alatura miilor de pariori care au ales UNIBET

BONUS: 100% pana la 300 RON

La jocurile olimpice procedeul bras se înoată în probele de 100 şi 200 m.; este al treilea procedeu în probele de mixt individual şi al doilea schimb la ştafeta de 4×100 m mixt. La campionatele mondiale se înoată şi în proba de 50 m şi ştafeta de 4×50 m mixt, respectiv 100 m mixt individual.
Este un procedeu foarte utilizat pentru înotul de agrement şi deosebit de util pentru înotul în scopuri utilitare sau militar.

inot performanta stil bras

Fluture

Procedeul delfin sau fluture este cel mai nou dintre procedeele sportive de înot. Se numeşte fluture sau delfin datorită mişcărilor fluturate, ondulatorii, ale întregului corp, mişcări asemănătoare loviturilor de coadă ale delfinului.

Inventatorul procedeului este considerat înotătorul german Erich Rademacher în anul 1926, care înotând bras cu picioarele, executa mişcările de fluture din braţe înainte de întoarceri şi la sosire. În anul 1933, americanul Henry Myers perfecţionează această tehnică.
În anul 1935 acest procedeu este recunoscut sub denumirea de bras-fluture care concurează la jocurile olimpice de la Londra din 1948 şi jocurile olimpice de la Helsinki din 1952.
Primul înotător de fluture a fost maghiarul György Tumpek, care a executat lovituri delfin şi cu picioarele.
În anul 1953 FINA legiferează înotul fluture cu picioare delfin.
La jocurile olimpice 1956 de la Melbourne toţi participanţii înoată delfin, iar din anul 1963, regulamentul permite doar mişcarea simultană a picioarelor în plan vertical.
Cu timpul procedeul flutur devine al doilea procedeu de viteză după stilul liber.

În programul jocurilor olimpice procedeul fluture se înoată în probele de 100 m 200 m; este primul procedeu în probele de 200 m şi 400 m mixt individual şi al treilea schimb la ştafeta de 4×100 m mixt. În programul campionatelor mondiale se înoată şi în probele de 50 m şi ştafeta de 4×50 m mixt.

inot stil fluture

 

Despre bazinul de inot

Bazinele pentru înot competiţional pot fi exterioare (descoperite), folosite în anotimpurile călduroase, sau acoperite, aceastea având posibilitatea de utilizare atâ vara cât şi iarna.

Recordurile mondiale, europene şi naţionale se pot stabili numai în bazine construite în conformitate cu regulamentele internaţionale de înot. În anul 2009 F.I.N.A. a aprobat reguli pentru 10 culoare în competiţiile de înot.

Click pe BUTON si in cateva minute te vei alatura miilor de pariori care au ales BETANO

BONUS: 100% pana la 500 RON

Bazinele olimpice au lungimea de 50 m, lăţime de 21 m, adâncimea apei pe toată lungimea distanţei trebuie să fie de minimum 1,80 m. Bazinul de înot olimpic este tipul de bazin folosit la Jocurile Olimpice. Mai este denumit şi „bazin lung” de înot. Bazinele de înot „scurte”, numite şi bazine semi-olimpice au lungimea de 25 m.
Cele 8 culoare sunt instalate pe partea cea mai lungă a bazinului, având o lăţime între ele de 2,5 m. Pe o distanţă de 5 m de la fiecare capăt al bazinului, culoarea plutitoarelor trebuie să fie albă sau roşie, distinctă de restul lungimii. Culoarul de mijloc favorit (4) este marcat de culoarea galbenă. Uneori, 2 culoare, nr. 4 şi 5, sunt marcate favorite, în culoarea galben.
Fundul bazinului este marcat de benzi de culoare închisă, trasate în centrul fiecărui culoar. Lăţimea lor este de 20-30 cm şi se termină cu 2 m înainte de capătul bazinului.

bazin inot

Bloc-startul are o înălţime minimă de 50-70 cm de la suprafaţa apei. Acestea trebuie să fie cu suprafaţe antiderapante, având montate de o parte şi de alta mânere pentru startul în procedeul de înot spate, plasate la o înălţime de 30-60 cm de la suprafaţa apei. Fiecare bloc-start este numerotat pe toate părţile, pentru a fi vizibil de către arbitri. Nr. 1 este numerotat în partea dreaptă a liniei de plecare, privind cu faţa spre bazin.

Echipamentul electronic trebuie montat pentru fiecare culoar în parte, cu 30 cm deasupra apei şi sub suprafaţa apei cu 60 cm.
Temperatura apei în bazinele din aer liber trebuie să aibă 22-25°C, iar în bazinele acoperite, 27-28°C.

Click pe BUTON si in cateva minute te vei alatura miilor de pariori care au ales CASA PARIURILOR

BONUS: 100% până la 200 lei la prima depunere

Beneficiile inotului

Înotul este sportul cel mai eficient din punct de vedere al raportului dintre efortul depus şi caloriile arse. Înotul ajută mult pentru sănătatea persoanelor cu probleme de circulaţie sau de coloană vertebrală. Şi femeilor însărcinate le este recomandat înotul, deoarece acest sport ajută la îndreptarea muşchilor abdominali şi a umerilor, zone foarte solicitate ale trupului unei gravide. Mişcarea în apă poate reduce şi durerile incheieturilor, presiunea ridicată a sângelui şi disconfortul asociat cu sarcina. Alte beneficii ale practicării înotului sunt:

 • creşte rezistenţa cardio-pulmonară;
 • stimulează circulaţia sanguină;
 • contribuie la menţinerea unei tensiuni arteriale stabile;
 • reduce riscul bolilor cardiovasculare;
 • dezvoltă majoritatea grupelor musculare (mai mult de două treimi din întreaga masă musculară);
 • întăreşte ligamentele articulare, prevenind posibilele leziuni;
 • îmbunătăţeşte postura corporală;
 • dezvoltă flexibilitatea;
 • generează stări de bine, pozitive;
 • ajută la îmbunătăţirea stărilor de anxietate şi ameliorează simptomele de depresie;
 • relaxează muşchii după stresul unei zile obositoare;
 • stimulează creşterea şi dezvoltarea fizică şi psihică;
 • îmbunătăţeşte dezvoltarea psihomotorie.

Ajută la creştere şi dezvoltare, este un mod de a menţine condiţia fizică.

 

 

Parerile, comentariile si discutiile despre acest meci.

Lasa mai jos si tu un pont (pronostic) despre acest meci sau orice alt lucru care crezi ca meritaaflat despre meciul vs

 

Licenta

Site licentiat ONJN prin decizia nr.859/28.04.2016. Pariurile NU constituie o sursa sigura de castig, ci o forma de entertainment. Siteul pontul-zilei.com se adreseaza EXCLUSIV persoanelor peste 18 ani. Daca nu ai inca 18 ani, te rugam sa parasaesti acest site. Daca simti ca pierzi controlul in ceea ce priveste pariurile sau jocurile de noroc, adreseaza-te site-urilor specializate pentru asistenta.

 

+ Licenta

Site licentiat ONJN prin decizia nr.859/28.04.2016. Pariurile NU constituie o sursa sigura de castig, ci o forma de entertainment. Siteul pontul-zilei.com se adreseaza EXCLUSIV persoanelor peste 18 ani. Daca nu ai inca 18 ani, te rugam sa parasaesti acest site. Daca simti ca pierzi controlul in ceea ce priveste pariurile sau jocurile de noroc, adreseaza-te site-urilor specializate pentru asistentax.

 

 

Alatura-te gropului nostru de Facebook

 

Inscrie-te Acum

 

 

invarte ruleta si castiga

Completeaza campurile de mai jos, invarte ruleta si vei primi pe mail premiul.

invarte ruleta si castiga

Completeaza campurile de mai jos, invarte ruleta si vei primi pe mail premiul.

Ponturile Zilei

Ponturi Salernitana-Cittadella fotbal 13-iulie-2020 Serie B

Ponturi Maritimo vs Rio Ave fotbal 13 iulie 2020 Primeira Liga
13.07.2020 21:00

Ponturi CFR Cluj - Gaz Metan fotbal 13-iulie-2020 Liga 1
13.07.2020 20:30

Biletele Zilei

Biletul zilei tenis ERC – Duminica 12 Iulie 2020 – Cota 2.47 – Castig potential 739 RON

Biletul zilei fotbal ERC – Duminica 12 Iulie 2020 – Cota 2.49 – Castig potential 747 RON

Biletul zilei Alyn – Duminica 12 Iulie 2020 – Cota 2.09 – Castig potential 417 RON