Inchide

Despre skiul de tura – Echipament si categorii

Adaugat: aprilie 30, 2020
Actualizat: aprilie 30, 2020
Tipster: SPD
Categorii: Articole
0 comentarii

Skiul de tura reprezintă o formă de ski off-piste care presupune deplasarea pe skiuri atât în urcare cât și în coborâre, folosid propira forță a schiorului, spre deosebire de skiul alpin care folosește mijloace mecanizate pentru urcare.

Skiul de tură necesită o foarte bună pregătire fizică și mentală, cât și buna cunoaștere a muntelui în anotimpul alb. De multe ori acesta implică navigarea și găsirea de rute în zone cu potențial de avalanșă. Este de o reală importanță ca echipa să aibă experiență în citirea zăpezii, să cunoască tehnicile de salvare în condiții de iarnă. Ideal ar fi ca fiecare membru al echipei să posede dispozitiv tip Peeps pentru detectarea victimei îngropate de avalanșă, sondă și lopată și să fie instruiți în folosirea acestora.

ski de tura

Ascensiunea pe skiuri a unei pante înclinate presupune aderența skiului la zăpadă, ceea ce se traduce prin faptul că în momentul încărcării, acesta alunecă numai în față, nu și în spate. Skiurile de tură dedicate aveau gravat pe talpă un tipar asemănator solzilor de pește, care le permitea aderența la zăpadă. Skiurile de tură actuale folosesc însă pentru aderența la urcare pieile de focă, care sunt de fapt fâșii de material textil ale cărui fibre au o inserție oblică, care le permite alunecarea unidirecțională.

Click pe BUTON si in cateva minute te vei alatura miilor de pariori care au ales UNIBET

BONUS: 100% pana la 300 RON

Înclinația pantei poate varia de la plat până la foarte abrupt, diferența majoră față de skiul alpin fiind posibilitatea de mișcare liberă a călcâielor schiorului, pentru a permite o cât mai mare naturalețe și comfort a mișcării în timpul ascensiunii unui versant înclinat.

Turismul de schi combină elemente ale schiului nordic și alpin și contine tehnici precum Telemark și Randonnée . O caracteristică definitorie este că tocurile schiului sunt „libere” – adică nu sunt legate de schiuri – pentru a permite o mișcare naturală de alunecare în timp ce parcurgeți și urcati terenul care poate varia de la perfect plat la extrem de abrupt.

Skiul de tura a fost adoptat de către schiori care caută zăpadă nouă, de către alpinisti și de către cei care doresc să evite costurile mari ale schiului alpin tradițional din stațiuni.

ski de tura

Istoria skiului de tura

Printre pionierii skiului de tura  se numără John “Snowshoe” Thompson, poate primul alpinist modern și calator montan care folosea schiurile pentru a livra poșta cel puțin de două ori pe lună pe abruptul varf estic al lantului muntos Sierra Nevada, către lagărele miniere din California. Livrările sale au început în 1855 și au continuat cel puțin 20 de ani. Ruta lui Thompson de 140 km dura trei zile și 48 de ore, calatorind cu un pachet care a depăsea în cele din urmă 45 kg.

Cecil Slingsby , unul dintre cei mai vechi practicanți europeni, a traversat pasajul Keizer de 1.550 de metri înălțime din Norvegia pe schi în 1880. Alte nume demne de mentionat ar fi: Adolfo Kind , Arnold Lunn , Ottorino Mezzalama , Patrick Vallençant și Kilian Jornet Burgada.

istoria skiului de tura

Echipament

• Echipamentul folosit pentru schi alpin poate fi utilizat si pentru skiul de tura, cu adăugarea unei inserții de legare detașabile care permite miscarea liberă a călcâiului pe ascensiuni.

ski de tura prindere calcai

• In skiul de tura nordic sunt folosite skiurile cu legături care permit călcâielor o miscare libera tot timpul. Astfel, schiorii nordici nu trebuie să se schimbe inainte de a urca sau cobori, mod ce poate fi avantajos pe teren alunecos. Skiurile nordice pot fi înguste, utilizate cu cizme care seamănă cu niste pantofi moi sau cizme joase. Backcountry Nordic utilizează o configurație mai grea decât o configurație tradițională nordică, dar nu la fel de mare și de grea ca o configurație completă a stilului Telemark.

Click pe BUTON si in cateva minute te vei alatura miilor de pariori care au ales MAXBET

BONUS: Pana la 700 RON sub forma de Pariuri Gratuite

• Skiul Telemark se află la capătul spectrului atunci cand vorbim despre echipament, fiind printre cele mai grele, proiectat pentru terenuri abrupte sau pentru zonele de schi clasic.

• Echipamentul Alpine Touring (AT) sau randonnée este proiectat special pentru skiul de tura pe terenuri abrupte; permite călcâiului să fie ridicat cu ușurință în ascensiune, dar blocat complet  pentru sprijin  atunci când abordati un traseu descendent.

ski de tura echipament

absolutoutdoor.ro imparte skiul de tura in patru mari categorii 

Schi de tura clasic – se adreseaza celor care isi doresc ture medii si lungi, de o zi sau de mai multe zile, cateodata cu rucsac greu in spate, in zone de padure sau gol alpin, fara o viteza de deplasare mare si care  doresc sa se bucure de privelistile oferite de natura. Accentul este pus pe un echipament cu greutatii medii, cu performante bune la coborare, dar fara a fi orientat in proportie mai mare de 70 % pe coborare. Echipamentul ideal pentru aceasta categorie este format din:

a. Schiuri cu greutati cuprinse intre 1000 g si 1400 g / buc, si latimi la mijloc cuprinse 80 si 98, fie din gamele de tura dedicate fie schiuri de all-mountain cu structura usoara. Lungime schiului este in general egala sau mai mare cu pana la 10 cm fata de cea a schiorului, in functii de stilul si viteza de coborare. Cu cat un schior este mai agresiv, cu atat schiulu este ales mai lung.
b. Legaturi cu greutati intre 300 si 650 g / buc, cu frane sau fara( legaturile trebuie alese astfel incat sa se potriveasca cu latime si greutatea schiului)
c. Clapari cu greutati cuprinse intre 1100 g si 1600 g/ buc, cu un flex cuprins intre 80 si 110.
d. Piei de foca din compozitie mixta sintetic-mohair, pentru o rezistenta mai mare in timp.
Click pe BUTON si in cateva minute te vei alatura miilor de pariori care au ales CASA PARIURILOR

BONUS: 100% până la 200 lei la prima depunere

Free-touring – cei care pun accentul pe coborare si viteza, in ture scurte si medii, in teren cu pante agresive. Echipamentul de tura este utilizat pentru a ajunge in zonele de coborare, iar accentul in alegerea echipamentului este pus in proportie de 90 % pe performanta la vale. Avansul tehnologic in materie de echipament permite la ora actuala ca echipamentul folosit in Free-touring sa nu fie cu mult mai greu fata de cele folosit in Schiul de tura clasic, dar in functie de preferintele personale se poate ajunge la diferente considerabile.

a. Schiurile au greutatii cuprinse intre 1500 si 2200, iar latimea la mijloc este intre 98 cm si 108. Latime la mijloc poate fi si mai mare, dar tinand cont de specificul zapezilor europene, un schi cu o latime de 108 este absolut suficienta in orice situatie. Schiurile au in general lungimi mai mari decat inaltime schiorului.
b. Legaturi cu greutati intre 600 g / buc si 1900 g / buc, cu frane
c. Clapari cu greutati cuprinse intre 1400 g si 2000 g/ buc, cu un flex cuprins intre 110 si 130
d. Piei de foca din compozitie mixta sintetic-mohair, pentru o rezistenta mai mare in timp.
Ski mountaineering – un segment specializat al celor care imbina deplasarea pe schiuri cu diferite ramuri ale alpinismului. Este ramura care necesita cea mai multa experienta si o foarte buna cunoastere a tehnicilor de alpinism. Practicantii utilizeaza schiurile in marsul de apropiere pana la si de la traseul vizat, iar in unele cazuri si pentru a cobora din zonele escaladate. Pe langa echipamentul de ski, este necesar si echipament specializat de alpinism (coltarii, pioleti, corzi, etc).
Echipamentul de ski de tura este in general asemanator cu cel de la Schiul de tura clasic, dar, in functie de specificul turei, exista si practicanti care utilizeaza echipament  de Free-touring.

Click pe BUTON si in cateva minute te vei alatura miilor de pariori care au ales BETFAIR

BONUS: 100 pana la 500 RON

Ski-race – segmentul celor care participa la curse de ski de tura/ski-alpinism, iar accentul se pune pe viteza de deplasare atat la urcare, cat si la coborare, greutatea redusa a echipamentului si mobilitatea mare a claparului. Echipamentul este incredibil de usor, dar si foarte sensibil si scump. Cei care il paractica trebuie sa stapaneasca o foarte buna tehnica de schi alpin, echipamentul neoferind un suport real la coborare. Performanta lui este influentata puternic de tipul de zapada pe care se efectueaza deplasare, cu performante la coborare foarte scazute in multe conditii. Un echipament de race este format in general din:

a. Schiurile au greutatii cuprinse intre 600 si 900, iar latimea la mijloc este intre 65 cm si 80, cele din urma fiind utilizate mai mult pentru sesiunile de antrenament. Schiurile sunt scurte, pentru reducerea greutatii, dar exista standarde sub care nu pot sa coboare in cazul curselor
b. Legaturi cu greutati intre 115 g / buc si 150 g / buc, fara frane, desi mai nou multi producatori ofera frane pentru majoritatea modelelor.
c. Clapari cu greutati cuprinse intre 600 g si 900 g/ buc
d. Piei de foca din mohair, pentru o greutate redusa si o alunecare excelenta.

 

Parerile, comentariile si discutiile despre acest meci.

Lasa mai jos si tu un pont (pronostic) despre acest meci sau orice alt lucru care crezi ca meritaaflat despre meciul vs

 

Licenta

Site licentiat ONJN prin decizia nr.859/28.04.2016. Pariurile NU constituie o sursa sigura de castig, ci o forma de entertainment. Siteul pontul-zilei.com se adreseaza EXCLUSIV persoanelor peste 18 ani. Daca nu ai inca 18 ani, te rugam sa parasaesti acest site. Daca simti ca pierzi controlul in ceea ce priveste pariurile sau jocurile de noroc, adreseaza-te site-urilor specializate pentru asistenta.

 

+ Licenta

Site licentiat ONJN prin decizia nr.859/28.04.2016. Pariurile NU constituie o sursa sigura de castig, ci o forma de entertainment. Siteul pontul-zilei.com se adreseaza EXCLUSIV persoanelor peste 18 ani. Daca nu ai inca 18 ani, te rugam sa parasaesti acest site. Daca simti ca pierzi controlul in ceea ce priveste pariurile sau jocurile de noroc, adreseaza-te site-urilor specializate pentru asistentax.

 

 

Alatura-te gropului nostru de Facebook

 

Inscrie-te Acum

 

 

invarte ruleta si castiga

Completeaza campurile de mai jos, invarte ruleta si vei primi pe mail premiul.

invarte ruleta si castiga

Completeaza campurile de mai jos, invarte ruleta si vei primi pe mail premiul.

Ponturile Zilei

Ponturi Belenenses-Famalicao 28-septembrie-2020 Primeira Liga
28.09.2020 21:45

Ponturi Genk-Oostende 28-septembrie-2020 Jupiler league
28.09.2020 21:45

Ponturi Donna Vekic-Irina Maria Bara tennis 29-septembrie-2020 WTA French Open
29.09.2020

Biletele Zilei

Biletul zilei tenis ERC – Luni 28 Septembrie 2020 – Cota 2.72 – Castig potential 816 RON

Biletul zilei fotbal ERC – Luni 28 Septembrie – Cota 2.28 – Castig potential 683 RON

Biletul zilei Alyn – Luni 28 Septembrie 2020 – Cota 2.53 – Castig potential 505 RON