Inchide

Box – Categorii de greutate si scurta istorie antica

Adaugat: aprilie 29, 2020
Actualizat: aprilie 29, 2020
Tipster: SPD
Categorii: Articole
0 comentarii

Boxul este un sport marţial străvechi în care doi concurenţi, cu greutăţi similare, luptă cu ajutorul pumnilor, într-o serie de reprize, numite runde. Victoria este obţinută in urma punctelor date pentru lovituri de catre juriu, sau atunci când adversarul este doborât la pâmânt şi nu reuşeşte să se ridice înainte ca arbitrul să termine de numărat până la 10, (engleză Knockout sau KO) sau când adversarul este prea rănit pentru a continua (engleză Technical Knockout sau TKO).

Boxul amator este atât un sport olimpic, cât şi un sport al Jocurilor Commonwealthului şi este un element comun în majoritatea jocurilor internaţionale – are, de asemenea, propriul său Campionat Mondial.

Click pe BUTON si in cateva minute te vei alatura miilor de pariori care au ales BETANO

BONUS: 50 lei Fără Depunere și Fără Rulaj

În timp ce oamenii s-au luptat în luptă mână-la-mâna de la începutul istoriei umane, cele mai timpurii dovezi ale concursurilor sportive de luptă cu pumnul datează din Orientul Antic în mileniul al III-lea şi al II-lea î.Hr. Cele mai vechi dovezi ale regulilor boxului datează din Grecia Antică, unde boxul a fost stabilit ca un joc olimpic în 688 î.Hr

Boxul a evoluat de la primele lupte ale secolului al XVI-lea, al XVII-lea şi al XVIII-lea, în mare parte în Marea Britanie, la precursorul boxului modern, de la mijlocul secolului al XIX-lea, odată cu introducerea Regulamentului Marchizului de Queensberry (Marquess of Queensberry Rules, dar scris. de fapt, de galezul John Graham Chambers) din 1867.

categorii de box

Istoria antica a boxului

Cea mai cunoscută reprezentare a boxului provine dintr-un relief sumerian din Irak, mileniul al III-lea î.Hr. Reprezentările ulterioare din mileniul II î.Hr. se găsesc în reliefuri ale națiunilor mesopotamiene din Asiria și Babilonia și în arta hitită din Asia Mică.  O sculptură în relief din Thebes, Egipteană (c. 1350 î.Hr.) arată atât boxerii cât și spectatorii. Aceste reprezentări timpurii din Orientul Mijlociu și Egipt au arătat concursuri în care luptătorii erau fie cu pumnul liber, fie aveau o bandă de susținere a încheieturii. Cele mai vechi dovezi de luptă cu utilizarea mănușilor au fost găsite in Creta (c. 1500-1400 î.Hr.). 

În India antică au existat diverse tipuri de box . Primele referiri la musti-yuddha provin din epopee vedice clasice precum Ramayana și Rig Veda . Mahabharata descrie doi combatanți cu pumnii strânși și lupta in care se pot gasi lovituri de genunchi, degete și cap. Duelurile ( niyuddham ) au fost adesea luptate până la moarte.

istoria antica a boxului

În Grecia Antică, boxul a fost un sport bine dezvoltat și s-a bucurat de popularitate constantă. În termeni olimpici, a fost introdus pentru prima dată în Olimpiada a 23-a , 688 î.Hr. Boxerii purtau perne din piele în jurul mâinilor pentru a le proteja. Nu au existat runde, boxerii luptau până când unul dintre ei renunta si se considera invins sau nu putea continua. Nu s-au folosit categorii de greutate, ceea ce însemna că sportivii masivi aveau tendința de a domina. 

Boxul a fost un sport apreciat de spectatori în Roma Antică. Pentru ca luptătorii să se protejeze împotriva adversarilor, au înfășurat pernele de piele în jurul pumnilor. Romanii au introdus știfturi metalice pentru a face manusa completa. Evenimente de luptă au avut loc in amfiteatrele romane. Forma romană de box a fost adesea o luptă până la moarte pentru a multumi spectatorii care se adunau la astfel de evenimente. Cu toate acestea, mai ales în vremurile ulterioare, sclavii și atletii instruiți in luptă au devenit mărfuri valoroase, iar pastrarea lor in viata a devenit mai importanta. Adesea sclavii erau fortati sa concureze unul împotriva celuilalt într-un cerc marcat pe podea. De aici provine termenul  de inel. În 393 d.Hr., în perioada gladiatorului roman, boxul a fost desființat din cauza brutalității excesive. Abia la sfârșitul secolului 16, boxul a reapărut la Londra.

Click pe BUTON si in cateva minute te vei alatura miilor de pariori care au ales UNIBET

BONUS: 100% pana la 300 RON

Categorii de greutate

O categorie de greutate este un interval de greutate in care poate fi incadrat un pugilist. Limita inferioară a unei categorii de greutate este egală cu limita superioară a categoriei de sub ea. Clasa de vârf, fără nici o limită superioară, se numește categorie grea  în box profesionist și super grea în box amator. Un meci de box este de obicei programat pentru o categorie de greutate fixă, iar greutatea fiecărui pugilist nu trebuie să depășească limita superioară. Deși pugilistii profesioniști pot lupta peste nivelul lor de greutate, greutatea unui pugilist amator nu trebuie să scadă sub limita inferioară.

categorii de greutate

Pugilistii la cantar

Un boxer profesionist cântărește de obicei mai mult între lupte decât în ​​momentul unei lupte. O parte a procesului de pregătire  este „reducerea in greutate inainte de lupta”. Cantaritul are loc cu o zi înainte de luptă. Boxerii stau de obicei pe cantar desculți și fără mănuși. Cântaritul este adesea o ocazie pentru presa de a face fotografii, iar boxerii sau anturajul lor se pot “lupta in vorbe”. Acest element a devenit o parte atat de importanta a luptei, încât și boxerii cu greutate mare trec prin ritualul de a fi cântăriti, în ciuda faptului că nu există nicio limită de măsurat.

pugilistii la cantar

Un boxer care depășește limita de greutate se poate dezbrăca pentru a atinge greutatea necesara, dacă excesul este minim; de atlfel, înaintea unui meci profesionist, boxerul poate încerca din nou mai târziu, de obicei după ce a pierdut în greutate, prin deshidratare, datorita unor exerciții viguroase într-o sauna. Dacă excesul de greutate este prea mare, efortul depus de boxer  încercând să atinga gretutatea necesara îl va face pe boxer sa devina inapt pentru lupta în sine. În astfel de cazuri, lupta poate fi anulată, iar boxerul cu exces de greutate sancționat sau lupta poate continua ca o luptă fără titlu de greutate.

Federația Internațională de Box (IBF) practica un stil unic al cantaritului. Pe langa atingerea gretutatii necesare de catre boxeri în ziua anterioară luptei, acestia sunt obligați să se prezinte la un control de greutate în dimineața luptei. În timpul acestei cântăriri ulterioare, luptătorul trebuie să nu cântărească mai mult de  4,5 kg peste limita de greutate. Dacă un boxer rateaza cântărirea de dimineață sau nu reușește să atinga greutatea necesara în acel moment, lupta poate continua, dar titlul IBF nu va fi în joc. În luptele de categorie grea, al doilea cantar este încă obligatoriu, dar, întrucât nu există o limită de greutate superioară în această clasă, un boxer poate fi sancționat doar pentru ca nu a fost prezent.

pugilistii la cantar

Clasificarea categoriilor in functie de varsta

Boxeri între 18 şi 34 de ani, în categoria „Elite” (Seniori)
• Boxeri de 17–18 ani, în categoria „Tineret”
• Boxeri de 15–16 ani, în categoria „Juniori”

Click pe BUTON si in cateva minute te vei alatura miilor de pariori care au ales MAXBET

BONUS: 700 RON în pariuri GRATUITE

Clasificarea categoriilor in functie de greutate

• Semimusca sau Strawweight – Până la 47,627 kg
• Semimusca sau Light flyweight – Până la 48,988 kg 
• Musca sau Flyweight – Până la 50,802 kg
• Musca sau Super flyweight – Până la 52,163 kg
• Musca sau Bantamweight – Până la 53,525 kg
• Musca sau Super bantamweight – Până la 55,225 kg
• Cocos sau Featherweight – Până la 57,153 kg
• Pana sau Super featherweight – Până la 58,967 kg
• Pana sau Lightweight – Până la 61,235 kg
• Semiusoara sau Super lightweight – Până la 63,503 kg
• Semimijlocie sau Welterweight – Până la 66,678 kg
• Semimijlocie sau Super welterweight – Până la 69,85 kg
• Semimijlocie sau Middleweight – Până la 72,574 kg
• Mijlocie sau Super middleweight – Până la 76,203 kg
• Semigrea sau Light heavyweight – Până la 79,378 kg
• Grea sau Cruiserweight – Până la 90,892 kg
• Supergrea sau Heavyweight – Peste 90,892 kg

Parerile, comentariile si discutiile despre acest meci.

Lasa mai jos si tu un pont (pronostic) despre acest meci sau orice alt lucru care crezi ca meritaaflat despre meciul vs

 

Licenta

Site licentiat ONJN prin decizia nr.859/28.04.2016. Pariurile NU constituie o sursa sigura de castig, ci o forma de entertainment. Siteul pontul-zilei.com se adreseaza EXCLUSIV persoanelor peste 18 ani. Daca nu ai inca 18 ani, te rugam sa parasaesti acest site. Daca simti ca pierzi controlul in ceea ce priveste pariurile sau jocurile de noroc, adreseaza-te site-urilor specializate pentru asistenta.

 

+ Licenta

Site licentiat ONJN prin decizia nr.859/28.04.2016. Pariurile NU constituie o sursa sigura de castig, ci o forma de entertainment. Siteul pontul-zilei.com se adreseaza EXCLUSIV persoanelor peste 18 ani. Daca nu ai inca 18 ani, te rugam sa parasaesti acest site. Daca simti ca pierzi controlul in ceea ce priveste pariurile sau jocurile de noroc, adreseaza-te site-urilor specializate pentru asistentax.

 

 

Alatura-te gropului nostru de Facebook

 

Inscrie-te Acum

 

 

invarte ruleta si castiga

Completeaza campurile de mai jos, invarte ruleta si vei primi pe mail premiul.

invarte ruleta si castiga

Completeaza campurile de mai jos, invarte ruleta si vei primi pe mail premiul.

Ponturile Zilei

Ponturi TSKA vs Lokomotiv Moscova fotbal 31 iulie 2021 Rusia Premier League
31.07.2021 20:00

Ponturi FC Ingolstadt 04-1. FC Heidenheim fotbal 31-iulie-2021 2. Bundesliga
31.07.2021 14:30

Ponturi Hannover 96-FC Hansa Rostock fotbal 31-iulie-2021 2. Bundesliga
31.07.2021 14:30

Biletele Zilei

Biletul zilei fotbal Alyn – Vineri 30 Iulie 2021 – Cota 1.98 – Castig potential 395 RON

Biletul zilei fotbal COTA MARE – Vineri 30 Iulie – Cota 27 – Castig potential 663 RON

Biletul zilei fotbal ERC – Vineri 30 Iulie 2021 – Cota 2.08 – Castig potential 624 RON

100 rotiri FĂRĂ DEPUNERE la Book of Ra Deluxe + 25 lei la PARIURI!